Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το δράμα του μπάσκετ και το… παραμύθι του Οικονομίδη

Το δράμα του σύγχρονου ελληνικού μπάσκετ…τελειωμό δεν έχει! Γράφει ο Ιάκωβος Φιλιππούσης.
Το δράμα του μπάσκετ και το… παραμύθι του Οικονομίδη
Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν πια σε κανέναν να κοιτάξει αισιόδοξα στο μέλλον και να ασχοληθεί με την ευρωπαϊκή προσπάθεια των ομάδων μας, καθώς η στήλη δικαιώνεται (δυστυχώς) με όσα καθημερινά συμβαίνουν στις ομάδες μας και πλήττουν διεθνώς τόσο τη χώρα, όσο και τον κόσμο του αθλήματος. Το κακό είναι ότι στον βωμό των «αεριτζήδων» εκτίθενται και οι επαγγελματίες, οι ικανοί και οι συνεπείς…
Για «ξεφόρτωμα» σας μιλούσε η στήλη πριν λίγες ημέρες και αφού «η πόρτα άνοιξε», κανείς δεν γνωρίζει…ποιος και πότε θα τη κλείσει! Σήμερα ήταν σειρά του Ντόμινικ Τζέιμς να θέσει εαυτόν εκτός Άρη και κατά συνέπεια ελληνικού μπάσκετ. Ο αμερικανός δεν είναι μεν απλήρωτος, όπως οι λοιποί συμπαίκτες του, αρνείται όμως να συμβιβαστεί στη γενική μετριότητα του ελληνικού μπάσκετ, την απόλυτη απαξία της ομάδας του και καθώς διαθέτει ταλέντο και ποιότητα προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Σερβία και την Παρτίζαν.
Τούτη η στήλη από μήνες σας έχει υποψιάσει ότι τα προβλήματα στον Άρη είναι αξεπέραστα και η «έκρηξη» ήταν θέμα χρόνου. Η άποψή μου είναι πως οι δηλώσεις Αλεξανδρή και η αποχώρηση Τζειμς είναι μόνον η αρχή… Συν τοις άλλοις, οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν αύριο τη Ντονετσκ για το Γιούροκαπ στην Ουκρανία και δεν αποκλείεται να ζήσουν την δυσκολότερη φετινή βραδιά τους, αφού η ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων είναι εξ ορισμού τεράστια. Αν προσθέσετε ότι ταξίδεψαν χωρίς τον Τζέιμς, και με τον «εμφύλιο» Δαμιανίδη-Αλεξανδρή σε εξέλιξη, αντιλαμβάνεστε κάτω από ποιες συνθήκες θα παραταχθούν στο τζάμπολ.
Η στήλη επιβεβαίωσε, επίσης, σήμερα και την πληροφορία που πρώτη σας μετέφερε, πως και ο Γκίντενς φεύγει από τον ΠΑΟΚ. Κάποιος (έγκυρος) ανέφερε μάλιστα ότι μπορεί να συμβεί και μέσα στην εβδομάδα….Το πιο σημαντικό είναι πως αυτός που…δεν κρατιέται ν αλλάξει φανέλα είναι ο Δήμος Ντικούδης. Έγκυροι κύκλοι ανέφεραν χθες ότι ο λαρισαίος είναι εξοργισμένος, όχι μόνον επειδή έχει λάβει έναν μισθό ως τώρα, αλλά διότι θεωρεί ότι τον εξαπάτησαν το καλοκαίρι, μιλώντας του για μια ομάδα που θα διεκδικούσε και πάλι την συμμετοχή στην Ευρωλίγκα.
Αντ αυτού ο Δικέφαλος, μόλις αποκλείστηκε από το Γιούροκαπ, άρχισε το…ξεφόρτωμα (Γκορί, Αντριουσκεβίτσιους, Ραιτ) κι έτσι ο πάντα φιλόδοξος και μαθημένος στις διακρίσεις –ατομικές και ομαδικές- παίκτης αναγκάζεται τώρα να παίξει ρόλο κομπάρσου. Κάτι για Τουρκία άκουσα σήμερα το πρωί, οψόμεθα….Περικοπές δεν κάνουν όμως μόνον οι «πτωχοί» της Α1, αλλά και οι φιλόδοξοι…
΄Εμαθα το πρωί, ότι το Ρέθυμνο αναζητούσε μέρες τώρα έναν ακόμα ξένο που θα μπορούσε να φέρει την ομάδα στην 4άδα της κανονικής περιόδου (….βρε, που έφτασε το πρωτάθλημά μας). Οι διοικούντες του ωστόσο σταμάτησαν τις επαφές με μάνατζερς, κρίνοντας ότι προέχει η οικονομική σταθερότητα, η περιστολή δαπανών από την «άνοδο του πήχη» των αγωνιστικών προσδοκιών. Στο δε Μαρούσι, η αδυναμία εύρεσης σημείου επαφής με τον Χόμαν αποτελεί ακόμα «χαμένη υπόθεση», καθώς στον αμερικανό προτάθηκε το ήμισυ της οφειλής να εξοφληθεί…του χρόνου, κάτι που ο παίκτης (φυσικά) δεν συζητά. Με τέτοιες απαιτήσεις, οι διοικούντες του Αμαρουσίου μάλλον θα…μείνουν στην ιστορία!
Λέγεται πως στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας το «σωσίβιο» που ακούει στο όνομα ΟΠΑΠ θα δώσει στις ΚΑΕ δύο δόσεις από τη χορηγία του πρωταθλήματος. Αληθινό «φιλί ζωής» θα προσέθετε η στήλη, αλήθεια όμως ποιος θα…πρωτοεισπράξει από τα χρήματα αυτά? Γιατί γνωρίζω καλά προέδρους που με τα χρήματα αυτά θα καλύψουν παλαιότερες υποχρεώσεις, υπό τον φόβο κατασχέσεων και καταδικαστικών αποφάσεων.
Χώρια που θα απομένει…μόλις μια ακόμα δόση ως το τέλος της σεζόν για να αποπληρωθεί η σύμβαση… Απόψε, έμαθα, ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να δημιουργήσει επιτροπή που θ ασχολείται με τη ρύθμιση των χρεών των ΚΑΕ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «πυροτέχνημα», αν όχι…ανέκδοτο της προεδρίας Οικονομίδη, αληθινή ειρωνεία για τις ομάδες.
Αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνει η επιτροπή αυτή, όταν οι ίδιες οι ανώνυμες εταιρείες δεν μπορούν «να τα βρουν» με τους πιστωτές τους. Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα μιλήσει με μια άτυπη επιτροπή? Και πως θα δοθούν λύσεις απ αυτήν? Συμβουλευτικός θα είναι ο χαρακτήρας της? Εδώ μιλάμε για καραμπινάτες περιπτώσεις πτώχευσης, που δεν υλοποιούνται επειδή απλά ζούμε στην Ελλάδα…
Η μήπως, τελικά, πρέπει να…βολέψουμε και κάποιους ακόμα σε μια έμμισθη επιτροπή του Συνδέσμου? Ο Βασίλης Οικονομίδης κερδίζει και πάλι χρόνο…παραμυθιάζοντας και αποπροσανατολίζοντας τους πάντες, όπως έκανε και στην τεχνητή αντίδραση που –επίσης σήμερα- προκάλεσε, σχετικά με το άρθρο 22 του νέου νόμου. Γιατί είναι δεδομένο ότι ο Βασιλακόπουλος θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την «κηδεμονία» του επαγγελματικού μπάσκετ, την οποία ωστόσο (λογικά) δεν πάρει, όχι λόγω του «λόγου» του ΕΣΑΚΕ, αλλά γιατί πολύ απλά η επαγγελματική Super League του ποδοσφαίρου δεν μπορεί ποτέ να ενταχθεί στην ΕΠΟ.
Και φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν στον Νόμο δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αλήθεια, όμως, από πότε ο Βασίλης Οικονομίδης, που οφείλει εξ ολοκλήρου την 8ετή παρουσία του στον ΕΣΑΚΕ αποκλειστικά και μόνον στις προσωπικές επιλογές, τη στήριξη και τις παρεμβάσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου, το παίζει τώρα «αντιστασιακός» και συνδικαλιστής? Μήπως ξεχνά ότι ως…υπόδειγμα “yes men” εξασφάλιζε την επανεκλογή του? Μήπως να θυμίσω την φάση που συνέδεε την αχαριστία με το ποινικό αδίκημα?
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: