Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ξεπέρασε άμεσα το σκορ και νίκησε...!

Το στήσιμο της άμυνας «ψηλά» από τον Κατσαβάκη και το «μεγάλο πλάτος» του Μασάδο καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα. Διαβάστε την ανάλυση του αγώνα Δόξα-Άρης.
Ξεπέρασε άμεσα το σκορ και νίκησε...
Η σκακιέρα των προπονητών στο Καυτατζόγλειο δικαίωσε τον Πορτογάλο προπονητή του Άρη, ο οποίος αντιμετώπισε την αναμέτρηση με τακτικό ρεαλισμό. Αντίθετα, ο Κατσαβάκης υποτίμησε τις δυνατότητες των κιτρινόμαυρων και «έστησε την ομάδα του» με στόχο την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα και όχι την ισοπαλία. Τελικά, η διαφορά ποιότητας μεταξύ των παικτών δεν «καλύφθηκε» από τη συνοχή μεταξύ των γραμμών και το αγωνιστικό πάθος των γηπεδούχων με φυσιολογική κατάληξη την ήττα.
«Μεγάλο πλάτος» από τον Μασάδο
Ο Άρης παρέταξε επιθετικογενές 4-2-3-1 με εντολή για συχνές προωθήσεις των άκρων. Ο Πορτογάλος προτίμησε να εκμεταλλευτεί πλήρως την επιφάνεια του γηπέδου, ώστε να δημιουργηθεί «κενός χώρος» τον οποίο θα εκμεταλλευτούν οι ταχείς επιθετικογενείς παίκτες του. Οι Ακόστα-Νέτο τοποθετήθηκαν «στη γραμμή» με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τους αμυντικούς της Δράμας να ακολουθήσουν μέχρι τις δύο «άκρες πλάτους» του γηπέδου. Αποτέλεσμα ήταν να «απλωθεί το παιχνίδι» δημιουργώντας μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των τεσσάρων αμυντικών της Δόξας. Η συγκεκριμένη διάταξη επέτρεψε στους κιτρινόμαυρους να «συνδυαστούν στο χώρο», καθώς δεν εγκλωβίστηκαν στον άξονα του κέντρου. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη της ομάδας ήταν ικανοποιητική γεγονός που αντικατοπτρίζεται από τον μεγάλο αριθμό ευκαιριών.
Εντολή για ανάπτυξη από αριστερά
Ο Μασσάδο «φόρτωσε» την αριστερή πλευρά και έδωσε σαφή εντολή για διενέργεια επιθέσεων από τη συγκεκριμένη πτέρυγα. Οι λόγοι που οδήγησαν στην εν λόγω τακτική επιλογή ήταν οι εξής:
  • ο Ακόστα είναι πιο «φορμαρισμένος» από τον Νέτο και επιδεικνύει σημάδια «φρεσκάδας»
  • ο Μίσελ είναι πιο επιθετικογενής από τον Καζναφέρη, παίζει καλύτερα το overlap με το εξτρέμ και διαθέτει καλύτερη ικανότητα στις σέντρες
  • ο Καστίγιο είναι αριστεροπόδαρος και μπορεί να συνδυαστεί ευκολότερα με το εξτρέμ από την αριστερή πλευρά
Η φωτογραφία παρουσιάζει με σαφήνεια το αυξημένο πλάτος που επέλεξε ο Μασάδο
Η φωτογραφία παρουσιάζει με σαφήνεια το αυξημένο πλάτος που επέλεξε ο Μασάδο
Το τακτικό λάθος του Κατσαβάκη
Ο προπονητής των φιλοξενούμενων προτίμησε να παίξει το παιχνίδι «στα ίσια», παρατάσσοντας «ψηλά» την άμυνά του και επιδιώκοντας να επιτεθεί οργανωμένα και όχι με αντεπιθέσεις. Έπαιξε «άμυνα ζώνης στο χώρο», δεν έδωσε έμφαση στο προσωπικό μαρκάρισμα των Καστίγιο-Ούμπιντεζ «χωρίς τη μπάλα» και δεν «πήγε το παιχνίδι» στη δύναμη, το πάθος και τις προσωπικές μονομαχίες. Τέλος, δε χρησιμοποίησε τρία αμυντικά χαφ καθώς προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον Ουέλινγκτον σε θέση επιτελικού.
Η τακτική επιλογή του Κατσαβάκη για ποδόσφαιρο «πρωτοβουλίας» και όχι «καταστροφής» επέτρεψε στους γηπεδούχους να «πατήσουν περιοχή» αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο, η κόπωση που προκάλεσε η ανάγκη να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα από τους φιλοξενούμενους (καθώς δεν αρκέστηκαν σε «ποδόσφαιρο αναμονής»), η ανωριμότητα των επιθετικών και η ανικανότητα στο «τελείωμα» οδήγησαν σε επιθετική ανομβρία για ακόμα ένα 90λεπτο.
Σχόλιο: Το πρώτο γκολ των γηπεδούχων οφείλεται αποκλειστικά σε κακή εκτίμηση του Βελλίδη και δε μπορεί να πιστωθεί στην εκτελεστική ικανότητα των επιθετικών της Δράμας.
Η τακτική επιλογή Κατσαβάκη επέτρεψε στους επιθετικογενείς κιτρινόμαυρους να «παίξουν στη γραμμή» της άμυνας επιδιώκοντας να «σπάσουν» το τεχνικό offside. Η αμυντική τετράδα της Δράμας ενήργησε σωστά σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός που υποχρέωσε τον Καστίγιο να υποδειχτεί σε θέση offside 5 φορές. Ωστόσο, δε λειτούργησε στην εντέλεια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετές ευκαιρίες για γκολ από τους φιλοξενούμενους.
Σχόλιο: Η απόφαση να δώσεις χώρο σε τέσσερις βραχύσωμους και ταχείς επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές (Νέτο-Ούμπιντεζ-Καστίγιο-Ακόστα) εμπεριέχει μεγάλη δόση ρίσκο, ειδικά για μία ομάδα που δε διαθέτει παίκτες με υψηλή ποδοσφαιρική ποιότητα.

Αν ο Καστίγιο ήταν πιο ώριμος, θα μπορούσε να «σπάσει» περισσότερες φορές τη «γραμμή άμυνας» των γηπεδούχων
Αν ο Καστίγιο ήταν πιο ώριμος, θα μπορούσε να «σπάσει» περισσότερες φορές τη «γραμμή άμυνας» των γηπεδούχων
Αλλαγή συστήματος και τακτικής μετά το 70ο λεπτό από τον Μασσάδο
Δεδομένου του θετικού αποτελέσματος (1-2) και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σωματική κόπωση των παικτών, ο Πορτογάλος αποφάσισε να αλλάξει το αγωνιστικό του πλάνο μετά το 70ο λεπτό.
  • αντικατέστησε τον επιτελικό Ούμπιντεζ με τον Τόχα
  • τοποθέτησε τον Καπετάνο μπροστά από τα αμυντικά χαφ με προτεραιότητα στα ανασταλτικά καθήκοντα
  • τροποποίησε το σύστημα από επιθετικογενές 4-2-3-1 σε αμυντικογενές 4-3-3
  • έδωσε εντολή για περιορισμένες προωθήσεις στα μπακ
  • επέλεξε να οπισθοχωρήσουν οι γραμμές του κατά 2 μέτρα
Σκοπός των αλλαγών ήταν η διασφάλιση του μηδέν στην άμυνα, ώστε να επιτευχθεί η νίκη. Ως φυσικό αποτέλεσμα, η Δράμα «πήρε μέτρα» και αναγκάστηκε να επιτεθεί προκειμένου να ισοφαρίσει γεγονός που δημιούργησε ακόμα περισσότερους χώρους για τα εξτρέμ και τον Καστίγιο.
Η προώθηση των γραμμών από τον Κατσαβάκη επέτρεψε στον Καστίγιο να «βρει χώρο» και να σκοράρει για δεύτερη φορά
Η προώθηση των γραμμών από τον Κατσαβάκη επέτρεψε στον Καστίγιο να «βρει χώρο» και να σκοράρει για δεύτερη φορά
Συμπέρασμα
Ο Άρης ευτύχησε να ξεπεράσει άμεσα το «σοκ» που προκάλεσε το λάθος του Βελλίδη και κατάφερε να διαχειριστεί σωστά μία αναμέτρηση στην οποία οι ποδοσφαιριστές του υπερτερούσαν ποιοτικά έναντι των αντιπάλων. Ο Μασάδο «έστησε» σωστά την ομάδα και οι σκέψεις του πριν το παιχνίδι διευκολύνθηκαν από την παράταξη του Κατσαβάκη η οποία δε μείωσε τους «χώρους» και του επέτρεψε να εκμεταλλευτεί την ικανότητα των επιθετικογενών παικτών του «με τη μπάλα στα πόδια».
Οι κιτρινόμαυροι κέρδισαν «μέρες ηρεμίας» και καλούνται, πλέον, να κάνουν την αγωνιστική υπέρβαση προκειμένου να εξαντλήσουν τις περιορισμένες δυνατότητές τους για να μείνουν κοντά στο πρώτο group δυναμικότητας της Super League.
Οι ιστορικοί μαυραετοί πρέπει να επιστρέψουν στη φυσική τους έδρα. Η εικόνα των φιλάθλων τους στο Καυτατζόγλειο αδικεί την ποδοσφαιρική πόλη της Δράμας
Οι ιστορικοί μαυραετοί πρέπει να επιστρέψουν στη φυσική τους έδρα. Η εικόνα των φιλάθλων τους στο Καυτατζόγλειο αδικεί την ποδοσφαιρική πόλη της Δράμας

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: