Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η νέα γενιά φιλάθλων για τη νέα γενιά παικτών!!

Ο πραγματικός στόχος του ΠΑΟΚ δεν είναι η κατάκτηση του κυπέλλου και της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα. Διαβάστε ανάλυση για τον ΠΑΟΚ.
Η νέα γενιά φιλάθλων για τη νέα γενιά παικτών!
Οι φίλαθλοι «τρέφονται» με όνειρα και τίτλους. Προτιμούν τις «εφήμερες απολαύσεις» και δεν εστιάζουν στο μακροπρόθεσμο συμφέρον της ομάδας τους. Τους αρέσει να ζουν το «σήμερα». Αυτή είναι η κουλτούρα των Ελλήνων και δεν αλλάζει. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία μας, γι’ αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει να επιδείξει τίποτα αξιόλογο σε συλλογικό επίπεδο. Ωστόσο, οι παράγοντες δεν πρέπει να παρασύρονται από τις πιέσεις και τις συναισθηματικές εξάρσεις των οπαδών διότι οι ΠΑΕ «δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν» σε καμία επιτυχία ή αποτυχία.
Σαφώς, ο Ζαγοράκης οφείλει να ασχοληθεί ενεργά με τη φετινή πορεία του δικέφαλου και να προσπαθήσει να κατακτήσει όσο περισσότερες διακρίσεις. Επιβάλλεται να ομαλοποιήσει τις πληρωμές προς τους ποδοσφαιριστές και να διατηρήσει «οικογενειακό κλίμα» στα αποδυτήρια ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η αγωνιστική εικόνα της ομάδας και να πετύχει τους αγωνιστικούς της στόχους. Καμία αντίρρηση…

Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημά του. Ο ΠΑΟΚ έχει την «τύχη» να φιλοξενεί στο roster του αρκετούς νεαρούς, ταλαντούχους παίκτες που μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά της ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Οι Αθανασιάδης, Γεωργιάδης, Γλύκος, Κατσικάς, Πόποβιτς, Σταφυλίδης, Γιάννου, Πέλκας έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να οδηγήσουν το δικέφαλο σε μελλοντικές επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μπορούν οι Ζαγοράκης-Βρύζας να κάνουν την υπέρβαση στον τομέα διαχείρισης ταλέντων ή θα τους καταπιεί η οπαδική "πείνα";
Μπορούν οι Ζαγοράκης-Βρύζας να κάνουν την υπέρβαση στον τομέα διαχείρισης ταλέντων ή θα τους καταπιεί η οπαδική "πείνα";
Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται…
Η διαχείρισή τους, ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση (όπως φαντάζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι «πιτσιρικάδες» έχουν εντελώς διαφορετική εξέλιξη εάν αγωνιστούν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δεν παραμείνουν εντός συνόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Σαμαράς-Παπασταθόπουλος-Παπαδόπουλος, οι οποίοι επιδεικνύουν δείγματα ποδοσφαιρικής ωριμότητας και παιδείας που δύσκολα θα αποκτούσαν στη χώρα μας.
Οι νεαροί του ΠΑΟΚ διαθέτουν την «πρώτη ύλη», αλλά θα παραμείνουν «αιώνια ταλέντα» εάν δεν ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους το επιτελείο του δικέφαλου. Τίποτα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του, διότι οι «πιτσιρικάδες» βρίσκονται ακόμα σε ηλικία που αδυνατούν να διαχειριστούν την ποδοσφαιρική τους προοπτική. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χαθεί η «χρυσή ευκαιρία» για το μέλλον του δικέφαλου όπως έσβησαν τα «μωρά του Κωστίκου» και τόσοι άλλοι ταλαντούχοι στο παρελθόν.
Ο Ζαγοράκης πρέπει να κάνει την υπέρβαση…
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ επιβάλλεται προβεί σε κινήσεις ενίσχυσης που δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα. Πρέπει να στελεχώσει την ομάδα με ψυχολόγους, διατροφολόγους και γυμναστές εξειδικευμένους στις ηλικίες 16-23. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η σωστή σωματική διάπλαση και προσεχθεί η ομαλή ενηλικίωσή τους με βασικές αρχές τη συνεχή προσπάθεια, τη μετριοπάθεια, την πειθαρχία και τον επαγγελματισμό. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προσληφθεί προπονητής ειδικός σε θέματα τακτικής ώστε να τους διδάξει τα «βασικά» του σύγχρονου ποδοσφαίρου και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν παίζουν «μπάλα» αλλά «ποδόσφαιρο». Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα οξύνουν την ποδοσφαιρική τους σκέψη, θα μάθουν να λειτουργούν εγκεφαλικά και να «διαβάζουν» το παιχνίδι ώστε να καταστούν απαραίτητοι στη λειτουργία του αγωνιστικού συνόλου.
Επιπρόσθετα, ο ΠΑΟΚ πρέπει απαραιτήτως να προσλάβει ένα προπονητή που θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας για τουλάχιστον 3 χρόνια και θα έχει «έφεση» στην αξιοποίηση των ταλέντων. Ο Μπόλονι διαθέτει γνώσεις σε αυτό τον τομέα, αλλά η εν γένει συμπεριφορά του δεν προσφέρει ελπίδες σοβαρού μελλοντικού προγραμματισμού. Εφόσον ο Μπόλονι αποφασίσει να παραμείνει και να «δουλέψει» σε αυτό το project έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, το μεγαλύτερο κομμάτι του budget πρέπει να επενδυθεί για την απόκτηση προπονητή που έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι γνωρίζει πως να διαχειριστεί τη «νέα γενιά».

Οι "προσωπικότητες" οφείλουν να λάβουν δράση για τη διαπαιδαγώγηση της "νέας γενιάς"
Οι "προσωπικότητες" οφείλουν να λάβουν δράση για τη διαπαιδαγώγηση της "νέας γενιάς"
Τέλος, οι «παλιοί» επιβάλλεται να αναλάβουν ρόλο παιδαγωγού, καθοδηγητή και προτύπου για τη «νέα γενιά». Αυτό θα πρέπει να γίνει βάσει συγκεκριμένου πλάνου και να μην αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια και καλή προαίρεση του καθενός. Δηλαδή, η διοίκηση οφείλει να καλέσει τους Γκαρσία, Σαλπιγγίδη, Φωτάκη, Μαλεζά, Λίνο και να τους αναθέσει συγκεκριμένο ρόλο στη διάπλαση του ποδοσφαιρικού χαρακτήρα των νεαρών. Καθένας πρέπει να αναλάβει ρόλο «πνευματικού πατέρα» για συγκεκριμένους παίκτες ώστε να καταστούν έμμεσα υπεύθυνοι για την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο, οι «έμπειροι» αποκτούν το κίνητρο να κάνουν τα «πνευματικά τους παιδιά» αστέρια και οι «πιτσιρικάδες» νιώθουν υπόλογοι των πράξεών τους προς τους «παλιούς». Η ιεραρχία τηρείται πιστά, ο σεβασμός διέπει τις διαπροσωπικές σχέσεις και το κλίμα καθίσταται ιδεατό για τη βέλτιστη ποδοσφαιρική διάπλαση των νέων.
Συμπέρασμα
Ο ΠΑΟΚ επιβάλλεται να κάνει την υπέρβαση για τα ελληνικά δεδομένα και να αξιοποιήσει τα ταλέντα του με ευρωπαϊκό τρόπο. Ως εκ τούτου, οφείλει να δαπανήσει χρήματα για να προσελκύσει ανθρώπους με τεχνογνωσία ώστε να κατευθύνουν την πορεία της «νέας γενιάς» και να διασφαλίσουν τη βέλτιστη εξέλιξή τους στο μέλλον.


πηγή:overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: