Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Να γίνονται τα κοντρόλ όπως πρέπει»!!

Άμεση κινητοποίηση στην Superleague προκάλεσε το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του gazzetta για τους ελέγχους ντόπινγκ που γίνονται μόνο στο λεκανοπέδιο, και ποτέ εκτός Αττικής, τις πρώτες 20 αγωνιστικές του πρωταθλήματος.
«Να γίνονται τα κοντρόλ όπως πρέπει»!
Σε επικοινωνία που είχαμε με την Superleague, οι άνθρωποι της διοργανώτριας ήταν σαφείς και ξεκάθαροι προς τις προθέσεις τους για το αντιντόπινγκ, δίχως φυσικά να αμφισβητούν το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα κανένας έλεγχος εκτός λεκανοπεδίου, αφού οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους:
«Η Superleague είναι απολύτως διατεθειμένη και πρόθυμη να εφαρμόσει το πλέον αυστηρό πλαίσιο ελέγχων ντόπινγκ, κάτι που έχει ήδη ζητήσει από το ΕΣΚΑΝ εδώ και καιρό. Έχουμε επίσης ζητήσει από την επιτροπή αντιντόπινγκ να μας πει πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό το πλάνο, που θα είναι, βέβαια, συμβατό με τους κανονισμούς της WADA».
Τι λεφτά έχει δώσει η λίγκα από το καλοκαίρι
Από την διοργανώτρια επαναλαμβάνουν κάτι που είναι ήδη γνωστό και το έχουμε αναφέρει κι εμείς. Ότι, δηλαδή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλέον καμία οικονομική εκκρεμότητα απέναντι στους δειγματολήπτες, όπως συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.
Από την Superleague, μάλιστα, λένε ότι έχουν δώσει από τον Ιούνιο και μετά 170.000 ευρώ στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ για ανάλυση δειγμάτων, 98.000 ευρώ (μαζί με παλιότερα οφειλόμενα) στους δειγματολήπτες ως αμοιβή και 20.000 για εξοδολόγια των ελεγκτών (βενζίνες, εισιτήρια κλπ.). Τα εξοδολόγια, φυσικά, υποβάλλονται πάντα μέσω ΕΣΚΑΝ, έτσι ώστε να μην πληρώνεται απευθείας από την λίγκα ο κάθε δειγματολήπτης. Κι αυτό γίνεται σωστά και για ευνόητους λόγους.
Η διάθεση της Superleague, λοιπόν, είναι να υπάρχει – και υπάρχει, όπως λένε - μια καλή συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ έτσι ώστε να γίνονται οι πιο αυστηροί έλεγχοι στο πρωτάθλημα. Κι όπως είχαμε σωστά προβλέψει στο ρεπορτάζ μας, δεν υπάρχει από την λίγκα κάποια σχετική γραπτή εντολή για να μην γίνονται τα τεστ εκτός Αττικής.
Το μπαλάκι και η προτεραιότητα!
Ουσιαστικά, δηλαδή, η διοργανώτρια πετάει το μπαλάκι στο ΕΣΚΑΝ, όχι με την έννοια των ευθυνών, αλλά για να κάνει η επιτροπή αντιντόπινγκ όσα πρέπει έτσι ώστε να αυξηθούν κι άλλο οι έλεγχοι.
Και τι προβλέπεται να γίνει από εδώ και πέρα; Να υπάρχει πάντα μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας λίγκας – ΕΣΚΑΝ, όπως μας είπαν από την Superleague.
Η διοργανώτρια, μάλιστα, προτίθεται να ρωτήσει αν και τι παραπάνω χρειάζεται η επιτροπή αντιντόπινγκ, ώστε να γίνονται πιο σκληροί έλεγχοι. «Για εμάς δεν υπάρχει μέση λύση, το αντιντόπινγκ είναι προτεραιότητα και είμαστε απόλυτοι στο να ζητάμε το πιο υψηλό επίπεδο ελέγχων», ξεκαθαρίζουν στην Superleague.
Και μια, δυο ερωτήσεις…
Αυτή, λοιπόν, είναι η θέση της λίγκας για το ρεπορτάζ μας και την παρουσιάζουμε ως έχει. Το ερώτημα, όμως, παραμένει. Θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι κι εκτός λεκανοπεδίου; Και πότε; Ήδη μπήκαμε στην 21η αγωνιστική. Έχουμε πάρει στροφή για την τελική ευθεία του πρωταθλήματος! Τελειώνει σιγά – σιγά η σεζόν!
Επίσης, θα πρέπει να κινητοποιηθεί και το ΕΣΚΑΝ. Όπως είδαμε στο πρόσφατο θέμα με τους ελέγχους στο μπάσκετ βρέθηκε αμέσως λύση, με λίγη καλή θέληση κι από τις δυο πλευρές.
Το ίδιο, υποθέτουμε, ότι μπορεί να γίνει και τώρα, ειδικά από την στιγμή που η Superleague επιζητά την καλύτερη δυνατή συνεργασία, όπως λέει, ενώ δεν οφείλει κιόλας σε κανέναν χρήματα. Μήπως, λοιπόν, και το ΕΣΚΑΝ πρέπει, παρά τα όποια προβλήματα έχει κι αυτό να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του, να δει πιο ζεστά το θέμα;
Κάπου, δηλαδή, φαίνεται ότι υπάρχει ένα έλλειμμα συνεννόησης, πέρα από τα όποια οικονομικά ζητήματα υπάρχουν ή δεν υπάρχουν σε διάφορες ομοσπονδίες και διοργανώτριες. Ε, ας συνεννοηθούν όλοι μεταξύ τους, λοιπόν. Έτσι ώστε να μην πέφτουν από τα σύννεφα, όταν κάνουμε τα ρεπορτάζ μας για το π.χ. μπάσκετ ή για το π.χ. ποδόσφαιρο.
Η λύση…
Όπως και να έχει, το αντιντόπινγκ είναι κάτι σοβαρό που έχει να κάνει με την υγεία αθλητών, με τον αποτρεπτικό χαρακτήρα για την χρήση ουσιών, όπως και με την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
Ας βρεθεί μια λύση, λοιπόν, έστω και τώρα για να τελειώνουμε. Δεν γίνεται επί 20 αγωνιστικές τα ματς στην περιφέρεια να περνάνε μπάι από ελέγχους ντόπινγκ! Το ζήτημα δεν είναι τόσο να πούμε ποιος φταίει, αλλά κυρίως ότι η λίγκα και το ΕΣΚΑΝ πρέπει άμεσα να λύσουν το πρόβλημα, αφού δεν το έχουν κάνει τόσο καιρό, έτσι ώστε να μην διαιωνίζεται μια παρωδία!
Γιατί παρωδία είναι αν κάνεις ελέγχους συνέχεια στα 5 από τα 16 γήπεδα και μόνο σε μια πόλη… 

  πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: