Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η παγκόσμια πατέντα της Superleague!!

Ο Βασίλης Γαλούπης γράφει για την απόφαση της ελληνικής superleague να γίνεται ντόπινγκ κοντρόλ μόνο στους αγώνες του λεκανοπεδίου κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πατέντα!
Η παγκόσμια πατέντα της Superleague
Πώς θα σας φαινόταν αν στην primera γίνονταν έλεγχοι ντόπινγκ μόνο σε όσους αγώνες του πρωταθλήματος διεξάγονται στην Μαδρίτη και πουθενά αλλού; Πώς θα σας ακουγόταν αν στην premier league οι παίκτες πέρναγαν από κοντρόλ μόνο στα ματς εντός Λονδίνου και ποτέ σε άλλη πόλη; Θα παίρνατε στα σοβαρά αυτά τα πρωταθλήματα μετά από κάτι τέτοιο;

Κι όμως. Αυτή η παγκόσμια πατέντα ανήκει (μόνο, φυσικά) στην ελληνική superleague! Το ζήσαμε κι αυτό στο ελληνικό πρωτάθλημα! Να γίνονται ντόπινγκ κοντρόλ μόνο στους αγώνες εντός λεκανοπεδίου!
Διεξάγεται ένα ματς σε Αθήνα ή Πειραιά; Oι ποδοσφαιριστές των ομάδων θα ελεγχθούν. Εκτός λεκανοπεδίου; Ποτέ αυτή τη σεζόν! Μέχρι τώρα τουλάχιστον περνάνε μπάι τα παιχνίδια…

Επί 20 αγωνιστικές, μόνο στην Αττική!

Έχουμε ήδη διανύσει τα 2/3α του πρωταθλήματος, δηλαδή τις 20 από τις 30 αγωνιστικές. Και όλα τα ντόπινγκ κοντρόλ είναι σε Αθήνα, Πειραιά. Κανένα στην Θεσσαλονίκη, κανένα στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Λιβαδειά, στα Γιάννενα, στην Ξάνθη, στην Τρίπολη, το Αγρίνιο και την Κέρκυρα.

Τέτοιο πράγμα, πάντως, δεν έχουμε ξανακούσει στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά. Είναι κάτι που μπορούμε να το δεχτούμε ως, ας πούμε, λογικό στην αρχή της σεζόν και λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Έτσι, όμως, θα βγει όλη η αγωνιστική περίοδος;

Ιδού τα 40 τεστ ως τώρα!

Μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα της superleague έχουν γίνει έλεγχοι σε 40 ματς όλα κι όλα, σύμφωνα με ό,τι έχει γνωστοποιήσει το ΕΣΚΑΝ. Μέσος όρος; Δυο παιχνίδια ανά αγωνιστική, πάνω – κάτω (αφού υπολείπονται ακόμα κάποιοι εξ’ αναβολής αγώνες, ενώ τις δυο πρώτες αγωνιστικές δεν έγιναν τεστ κι, επίσης, το ΕΣΚΑΝ δεν έχει γνωστοποιήσει κάτι για την 15η αγωνιστική).

Σ’ αυτά τα 40 παιχνίδια, οι γηπεδούχοι ήταν οι εξής:

* Ο Ατρόμητος σε 10 ελέγχους
* Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός από 8
* Ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος από 7.

Αυτά είναι όλα κι όλα τα 40 τεστ για 20 αγωνιστικές στην superleague σε Περιστέρι, ΟΑΚΑ, Καραϊσκάκη και Νέα Σμύρνη! Μόνο εκεί έχουν περάσει παίκτες από ντόπινγκ κοντρόλ.

Λέτε να μην υπάρχουν πονηροί;

Αν δεν υπάρχει κανένας πονηρός σε ομάδα της superleague, τότε πάμε πάσο και το ρεπορτάζ αυτό είναι εντελώς άκυρο.

Αν, όμως, υπάρχουν κάποιοι πονηροί σε μια, δυο ή περισσότερες ομάδες, τότε τι ακριβώς θα σκεφτούν βλέποντας να παγιώνεται αυτή η άστοχη τακτική στο πρωτάθλημα; Μήπως θα τους περνάει εδώ και καιρό από το μυαλό ότι «όταν υπάρχει αγώνας σε Αθήνα, Πειραιά παίρνουμε τα μέτρα μας», ενώ «όταν παίζουμε σε Θεσσαλονίκη και περιφέρεια του δίνουμε και καταλαβαίνει, αφού είναι free doping το πρωτάθλημα»;

Εδώ δεν μιλάμε για μια και δυο αγωνιστικές, αλλά για τα 2/3α του πρωταθλήματος. Αρα, δεν γίνεται να έχουμε να κάνουμε με κάτι τυχαίο. Μάλιστα, το gazzetta με άλλο του κομμάτι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτό το θέμα. Και το είχαμε γράψει αυτό εκεί κοντά στην 10η αγωνιστική.

Μόνο σε πέντε έδρες;

Και, μάλιστα, το φετινό πρωτάθλημα έχει μόνο πέντε ομάδες από το λεκανοπέδιο. Οι υπόλοιπες έντεκα είναι εκτός Αττικής.

Δηλαδή, η superleague και το ΕΣΚΑΝ πάνε για τεστ μόνο στο 1/3ο των γηπέδων και ούτε. Μόνο στις 5 από τις 16 έδρες Α’ εθνικής. Αδιανόητα πράγματα! Τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ένα τέτοιο πρωτάθλημα;

Όλοι ξέρουν πού και πότε θα γίνουν τα τεστ

Υποτίθεται ότι το ντόπινγκ κοντρόλ στον σύγχρονο αθλητισμό υπάρχει για να προστατεύει κυρίως την υγεία των αθλητών, αλλά και να προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο αποτέλεσμα των αγώνων.

Και, βέβαια, για να λειτουργεί αποτρεπτικά. Να κόβει, δηλαδή, την όρεξη σε κάποιους επιτήδειους κι έτσι να μην δηλητηριάζουν τον οργανισμό τους ή, επίσης, να μην εξαπατούν τον αντίπαλο. Διότι άλλο να ξέρει κάποιος αν και πότε θα γίνει έλεγχος ντόπινγκ σε αγώνα κι άλλο να μην το γνωρίζει καθόλου και να φοβάται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πιαστεί στα πράσα.

Εδώ, όμως, όλοι ξέρουν πότε θα γίνουν τεστ σε ματς εντός λεκανοπεδίου και πότε δεν θα γίνουν εκτός λεκανοπεδίου. Είναι που είναι αμφίβολη η όποια αποτελεσματικότητα των εργαστηριακών ελέγχων. Αν και ο καθένας γνωρίζει πότε θα γίνει το κάθε κοντρόλ και πότε δεν θα γίνει, τι νόημα έχει αυτή η διαδικασία; Αυτοακυρώνεται!

Θα πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει πάντα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού στο ντόπινγκ κοντρόλ ακόμα και στον τακτικό έλεγχο πάνω στον αγώνα (κι όχι μόνο σε αιφνίδια ντου στις προπονήσεις, που τέτοια τεστ δεν υπάρχουν καν στο ελληνικό ποδόσφαιρο).

Ποιος το αποφασίζει αυτό;

Αυτό που θα θέλαμε, βέβαια, να μάθουμε είναι αν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο είτε της superleague, είτε του ΕΣΚΑΝ που να αναφέρει ότι «δεν θα κάνουμε φέτος έλεγχο ντόπινγκ εκτός Αττικής λόγω κόστους».

Υποθέτουμε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει τέτοιο έγγραφο, αφού θα αποτελεί βόμβα και όποιος το υπέγραφε θα ήταν απλά αφελής. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, που δεν γίνονται τεστ και στην περιφέρεια; Τυχαίο, όπως εξηγήσαμε, δεν είναι ούτε μια στο δις.

Αυτό που λέγεται είναι ότι οι δειγματολήπτες, που παλιότερα είχαν λαμβάνειν οφειλόμενα από την superleague, ξεκαθάρισαν ότι «από φέτος εμείς δεν πληρώνουμε άλλο τα εισιτήρια ή τις βενζίνες από την τσέπη μας για να πάμε εκτός Αθηνών και μετά να περιμένουμε αν και πότε θα τα πάρουμε πίσω αυτά τα χρήματα». Άρα θέλουνε τα λεφτά την μέρα του αγώνα, γιατί κι αυτοί έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με τα οφειλόμενα από ομοσπονδίες, διοργανώτριες κλπ. στον ελληνικό αθλητισμό.

Μια λύση έστω…

Και τι πάει να πει αυτό, όμως; Δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση μεταξύ superleague κι ΕΣΚΑΝ; Να δώσει, δηλαδή, ένα ποσό η διοργανώτρια στο ΕΣΚΑΝ και το ΕΣΚΑΝ να πληρώνει επιτόπου τα εισιτήρια και τα άλλα έξοδα στους δειγματολήπτες; Τόσο μυαλό χρειάζεται; Τόσο δύσκολο είναι;

Τέλος πάντων. Ό,τι κι αν συμβαίνει, θα είναι καλό να γίνει μια σχετική κι επίσημη ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς, για ποιο λόγο διεξάγονται τεστ μόνο στην Αττική αυτή τη σεζόν. Διότι αυτή η τακτική ελέγχων είναι παρωδία, δεν είναι αντιντόπινγκ. Χίλιες φορές να κάνανε από ένα τεστ ανά αγωνιστική και να μην ήξερε κανένας πού θα γίνει ο έλεγχος, παρά αυτό το κουφό που συμβαίνει φέτος.

ΥΓ: Μετά απ’ όσα αποκαλύψαμε την Δευτέρα εδώ στο gazzetta για το μπάσκετ και τους ελέγχους που έχουν σταματήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου, ήρθαν τα πάνω – κάτω και τα ντόπινγκ κοντρόλ ξαναρχίζουν κανονικά απ’ αυτό το Σαββατοκύριακο. Αρκούσαν μόνο δυο, τρία 24ωρα στους αρμόδιους φορείς για να τρέξουν λίγο παραπάνω και να μπει ξανά σε μια τάξη το πρωτάθλημα. Στο ποδόσφαιρο θα καταλάβουν ότι με τέτοιες τακτικές απαξιώνεται το ίδιο το πρωτάθλημα, που ήδη έχει κι άλλα χίλια προβλήματα; Για να δούμε ξανά τα αντανακλαστικά superleague κι ΕΣΚΑΝ.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: