Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Το βάθος του Ολυμπιακού αποσυντόνισε τα ατού της Μέταλιστ!!

Ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής σε ακόμα ένα εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι αποδεικνύοντας ότι η φετινή του πορεία μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Ο Βαλβέρδε στηρίχθηκε σε τακτικές προσεγγίσεις σχεδόν ταυτόσημες με αυτές του εκτός έδρας παιχνιδιού με την Ρούμπιν και δικαιώθηκε εκ νέου. Διαβάστε την τακτική ανάλυση του αγώνα.
Το βάθος του Ολυμπιακού αποσυντόνισε τα ατού της Μέταλιστ!
Ο Βάσκος φάνηκε να γνωρίζει άριστα τα τακτικά/αγωνιστικά προτερήματα των αντιπάλων του και επέλεξε μια… κυνική προσέγγιση με σκοπό την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. Στην αντίπερα όχθη διαβασμένος φάνηκε και ο Μίρον Μάρκεβιτς που έδειξε να γνωρίζει τις… ιδέες του Βαλβέρδε ενισχύοντας σε επίπεδο προσώπων και τακτικής το δικό του πλάνο.
Ολυμπιακός: Αγωνιστικό βάθος, μειωμένο πλάτος και ενίσχυση της ανασταλτικής λειτουργίας
Η προσέγγιση του Βαλβέρδε ήταν ξεκάθαρη, αναμενόμενη και ως ένα βαθμό… κυνική. Ο Βάσκος είχε ως κυρίαρχο στόχο την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. Ένας στόχος που θα εξυπηρετούσε απόλυτα την ομάδα του Πειραιά εν όψει της ρεβάνς. Η τακτική προσέγγιση του Βαλβέρδε είχε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές βάσεις. Ο Βάσκος:

 

  • γνώριζε ότι η επιθετικότητα της Μέταλιστ εκφράζεται στους κενούς χώρους
  • γνώριζε ότι τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών της Μέταλιστ αναδεικνύονται στον χώρο
  • έχει εμπιστοσύνη στην τακτική συμπεριφορά της ομάδας του
  • έχει εμπιστοσύνη στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του
  • γνώριζε ότι, παρά την αμυντική προσέγγιση, οι ανασταλτικές αδυναμίες των Ουκρανών θα επέτρεπαν την επίτευξη του «χρυσού γκολ»
Ο Ισπανός δικαιώθηκε σε όλα τα παραπάνω. Η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού λειτούργησε πολύ καλά σε έναν εκτός έδρα παιχνίδι απέναντι στην πιο παραγωγική ομάδα του EUROPA LEAGUE. Η παρουσία των Μαρκάνο/Μακούν/Φουστέρ στο αρχικό σχήμα βοήθησε την εκτέλεση του προγραμματισμένου πλάνου, έστω κι αν η απουσία του Ιμπαγάσα (κυρίως) αλλά και παικτών όπως οι Χολέμπας, Καζίμ, Αμπντούν επηρέασαν την παραγωγικότητα των ερυθρολεύκων. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην παρουσία της αμυντικής τετράδας που κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τα επιθετικά ατού των αντιπάλων. Η ατομική ποιότητα των Αβραάμ, Μέλμπεργκ, Τοροσίδη σε συνδυασμό με το γενικότερο ανασταλτικό πλάνο αποτέλεσαν «κλειδί» της μεγάλης νίκης.
Τα πολλά λάθη στο χώρο του κέντρου στο Α' ημίχρονο και η βελτίωση των ερυθρόλευκων στο Β' ημίχρονο
Τα πολλά λάθη στο χώρο του κέντρου στο Α' ημίχρονο και η βελτίωση των ερυθρόλευκων στο Β' ημίχρονο
Στην επίθεση ο Ολυμπιακός δεν εντυπωσίασε. Το μεγαλύτερα πρόβλημα της ελληνικής ομάδας εμφανίστηκε στην διατήρηση της κατοχής στον άξονα αλλά και στο ποσοστό επιτυχίας των μεταβιβάσεων προς την επίθεση. Το πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετά κακό για τον Ολυμπιακό αναφορικά με τους παραπάνω τομείς – κάτι που μεταφέρθηκε στην συνολική εικόνα της ομάδας που δεν απείλησε καθόλου. Η μέτρια παρουσία των 3 κεντρικών χαφ, οι περιορισμένες προωθήσεις των πλάγιων μπακ σε συνδυασμό με το αγωνιστικό βάθος της ομάδας αλλά και την έντονη πίεση των αντιπάλων κατέστησαν τον Ολυμπιακό άτονο επιθετικά. Στο δεύτερο ημίχρονο οι λάθος πάσες ελαττώθηκαν, οι παίκτες της Μέταλιστ μείωσαν το pressing και ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το… αναμενόμενο αμυντικό «τσαφ» των γηπεδούχων.
Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού, ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού, ανά ημίχρονο
Μέταλιστ: Ενίσχυση του προ-επιλεγμένου τακτικού πλάνου με βάση την προσέγγιση του Ολυμπιακού
Όπως και ο Βαλβέρδε, έτσι κι ο Μάρκεβιτς έδειξε να γνωρίζει απόλυτα τις… τακτικές ορέξεις του αντιπάλου του. Το αρχικό σχήμα σε επίπεδο προσώπων αλλά και η εντολή για έντονο pressing ψηλά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι Ουκρανοί περίμεναν μία αρκετά αμυντική τακτική από τους γηπεδούχους και σε αυτό το επίπεδο ο προπονητής τους επέλεξε να ενισχύσει το δικό του πλάνο. Ο Μάρκεβιτς:
  • τοποθέτησε το «δεκάρι» Ξαβιέρ πιο χαμηλά στο γήπεδο ενισχύοντας την κυκλοφορία, την δημιουργικότητα αλλά και την επιθετικότητα της ομάδας του. Η Μέταλιστ στην ουσία αγωνίστηκε με μόλις ένα κόφτη (Έντμαρ) αφού γνώριζε ότι  η παρουσία δύο αμυντικών μέσων δεν θα ήταν συνετή με βάση την αναμενόμενη προσέγγιση του Ολυμπιακού
  • τοποθέτησε τον Μπλάνκο πίσω από το Κριστάλδο με ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση της επιθετικότητας (και) του άξονα της ομάδας
  • χρησιμοποίησε και τους δύο επιθετικογενείς μπακ της ομάδας (Βιγιάγρα/Φινίνιο) δίνοντας τους εντολές για πολύ συχνές προσωθήσεις
  • έδωσε εντολές στους πλάγιους επιθετικούς του να συγκλίνουν προς την εστία με στόχο την δημιουργία αριθμητικών ισορροπιών στις μεσοαμυντικές ζώνες του οπισθοχωρημένου Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικό ότι ο Τάισον αγωνίστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα από τα δεξιά με στόχο να συγκλίνει προς την εστία του Ολυμπιακού αφήνοντας τις αγαπημένες του κούρσες στην αριστερή γραμμή. Το βάθος της άμυνας του Ολυμπιακού δε ευνοούσε τέτοιες κούρσες.
  • έδωσε εντολή για έντονο pressing ψηλά με στόχο τα κλεψίματα μπάλας και τις εκ νέου διενέργειες επιθέσεων
  • ρίσκαρε αφήνοντας πολλές φορές τους Γκουεγιέ, Τορσιλιέρι μόνους τους να καλύπτουν όλο το πλάτος του γηπέδου στην αμυντική γραμμή
Η στατιστική εικόνα της Μέταλιστ, ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα της Μέταλιστ, ανά ημίχρονο
Το πλάνο των Ουκρανών λειτούργησε πολύ καλά σε όλο το Α’ ημίχρονο. Η γενικότερη λειτουργία της ομάδας – ανασταλτικά και επιθετικά – ξεκινούσε από την σωστή εφαρμογή του pressing στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Έναν χώρο που «γέμισαν» στα πλάγια οι Βιγιάγρα και Φινίνιο δημιουργώντας αριθμητική υπεροπλία για τους γηπεδούχους. Η Μέταλιστ έκανε κλεψίματα, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε λάθος πάσες, διατήρησε την μπάλα στην κατοχή της και δημιούργησε συνθήκες για την επίτευξη ενός γκολ. Αν και οι ευκαιρίες της δεν ήταν κλασσικές, ήταν προφανές ότι η εφαρμογή του εν λόγω πλάνου είχε περισσότερα θετικά από αρνητικά στοιχεία.
Το Β’ ημίχρονο ξεκίνησε με τον Μάρκεβιτς να βλέπει την ομάδα του να προδίδεται από τις αμυντικές αδυναμίες που είχε επισημάνει το overlap.gr. Ο Τορσιλιέρι δεν μπόρεσε να απομακρύνει σωστά μία σχετικά εύκολη σέντρα του Μιραλάς ενώ ο Γκοριάνοφ επέτεινε το λάθος με μία κάκιστη έξοδο. Η συνέχεια του παιχνιδιού βρήκε την Μέταλιστ να συνεχίζει στο ίδιο τακτικό πλάνο αλλά με μειωμένη ένταση λόγω της κούρασης αλλά και της ενίσχυσης του… τακτικού ρεαλισμού του Βαλβέρδε. Η συνήθως «χρυσή» αλλαγή Ντέβιτς ενίσχυσε την επιθετικότητα της Μέταλιστ αλλά δεν ήταν αρκετή για να διασπάσει την ήδη προσαρμοσμένη στα αγωνιστικά δεδομένα άμυνα του Ολυμπιακού. Η κόκκινη του Έντμαρ στο 80′ απλά σφράγισε την σημαντική νίκη των ερυθρολεύκων.
Συμπέρασμα
Οι φίλαθλοι παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό παιχνίδι από πλευράς τακτικής. Οι δύο προπονητές είχαν ξεκάθαρα πλάνα στο μυαλό τους, τα εφάρμοσαν και μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις επιλογές τους. Από την μία ο Βαλβέρδε πίστεψε στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του και δικαιώθηκε από το τελικό σκορ, την ώρα που ο αντίπαλος προπονητής ενίσχυσε το δικό του πλάνο από την αρχή του αγώνα έχοντας προβλέψει επαρκώς την αντίδραση του Βάσκου. Εν τέλει η ατομική ποιότητα των αμυντικών του Ολυμπιακού σε σχέση με αυτών της Μέταλιστ ήταν το στοιχείο που έκανε την διαφορά. Το προβάδισμα του Ολυμπιακού δεν ήταν κάτι που είχε προβλέψει ο Μάρκεβιτς που επέλεξε την εφαρμογή του θεωρητικού «plan B» (υπερφόρτωση της επίθεσης) από την αρχή της αναμέτρησης.
Υ.Γ Η υπόθεση πρόκριση παραμένει δύσκολη αποστολή. Αποτελεί δεδομένο ότι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της Μέταλιστ ευνοούν τις εκτός έδρας αναμετρήσεις.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: