Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Οι «δεινόσαυροι» του Μπιλμπάο!!

Ο Λευτέρης Αμπατζής γράφει για την Αθλέτικ Μπιλμπάο και το γιατί στην παρούσα φάση η ομάδα από τη Χώρα των Βάσκων δείχνει να είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.
Οι «δεινόσαυροι» του Μπιλμπάο
Στη Χώρα των Βάσκων, από το Μπιλμπάο μέχρι το Σαν Σεμπαστιάν, τα παραδοσιακά τάπας ονομάζονται πίντσος. Και ο «Καθεδρικός Ναός» είναι ένας και μοναδικός: Το «Σαν Μαμές». Για όσους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην περιοχή, η λέξη ντόπιος θα έπρεπε να θεωρείται βασκική, διότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει τόση υπερηφάνεια με την ταυτότητα των ανθρώπων.
Αναπόσπαστο κομμάτι όλης αυτής της ιστορίας είναι φυσικά και η Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία μας έκανε να... παραμιλάμε το βράδυ της Πέμπτης (8/3) στο «Ολντ Τράφορντ». Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν χρόνια να ζήσουν τέτοιο εφιάλτη στο «θέατρο των ονείρων». Αν δεν υπήρχε ο Ισπανός γκολκίπερ Νταβίδ Ντε Χέα ίσως να είχαν αντικρίσει μία από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία του συλλόγου.
Οσα χρόνια και να περάσουν η συγκεκριμένη ομάδα θα μας κάνει εντύπωση για το γεγονός ότι στηρίζεται ακόμη μόνο σε ποδοσφαιριστές με βασκική καταγωγή. Είναι η μοναδική που αγνόησε τα υποτιθέμενα οφέλη του νόμου Μποσμάν προκειμένου να παραμείνει «αγνή» και να διατηρήσει την παράδοση. Οπως γράφτηκε επιτυχημένα στον «Guardian» -με αρκετή δόση φλέγματος- πριν από τέσσερα χρόνια, στη Βασκονία κατοικούν οι «δεινόσαυροι» της Ευρώπης.
Βέβαια, τα περί ντόπιας καταγωγής σηκώνουν μεγάλη κουβέντα. Οι Βάσκοι «βαφτίζουν» με άνεση Βασκονία και την εύφορη περιοχή (με εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια) της Παμπλόνα, από όπου -όλως τυχαίως- είναι η καταγωγή του 20χρονου Ικερ Μουνιαΐν. Με βασκική καταγωγή (όχι μόνο λόγω... Μανώλη Μαυρομάτη) βρέθηκε πριν από πολλά χρόνια και ο Βιθέντε Λιζαραζού, διεθνής με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, επειδή οι γονείς του ήταν από μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ισπανία.
Ωστόσο, η καλλιέργεια και η ανάδειξη παικτών είναι μια πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Αθλέτικ αποτελεί ό,τι πιο υγιές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που είναι εξαρτημένο από τα εκατομμύρια πολυεθνικών και μεγιστάνων.
Μπορεί να κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα (νταμπλ για την ακρίβεια) τη σεζόν 1983-84, ωστόσο στην ιστορία της έχουν καταγραφεί (πέρα από τα οκτώ πρωταθλήματα και τα 23 κύπελλα) η μεγαλύτερη νίκη στο ισπανικό πρωτάθλημα (12-1 την Μπαρτσελόνα το 1931) και το γεγονός ότι έχει δώσει μέχρι τώρα στην εθνική ομάδα τους περισσότερους ποδοσφαιριστές. Μαζί με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ είναι οι μοναδικές ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την Πριμέρα Ντιβισιόν.
Ακόμη και η διαφήμιση της πετρελαϊκής εταιρείας «Petronor» στη φανέλα, που αποφέρει από το 2008 δύο εκατ. ευρώ το χρόνο στα ταμεία του συλλόγου, έγινε με την ίδια φιλοσοφία. Η «Petronor» δεν θα μπορούσε να εδρεύει πουθενά αλλού από τη Χώρα των Βάσκων.
Οι μόνοι ξένοι που γίνονται αποδεκτοί είναι οι προπονητές. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, παρά την τρέλα του, ταίριαξε αμέσως με την παράδοση και τις συνήθειες των Βάσκων. Σαν να ήταν η χώρα που έψαχνε τόσα χρόνια για να ζήσει όπως εκείνος επιθυμεί.
Για άλλους ήταν πιο δύσκολο. Ο Χάουαρντ Κένταλ το 1987 πήγε επιτυχημένος από την Εβερτον στην Αθλέτικ και ενθουσιάστηκε μόλις αντίκρισε το προπονητικό κέντρο «Λεθάμα», που ήταν σαν ξενοδοχείο, καθώς υπήρχε η δυνατότητα να φιλοξενεί μόνιμα τον ίδιο αλλά και ολόκληρη την ομάδα.
Δεν του άρεσαν όμως όσα έβλεπε καθημερινά στις προπονήσεις. «Υπήρχαν ουρές από πούλμαν λόγω της επιθυμίας των οπαδών να βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Εγώ ήθελα να δουλέψω με τον δικό μου τρόπο και έτσι ζήτησα από τον γενικό διευθυντή να κάνουμε τις προπονήσεις με κλειστές πόρτες.»
Η απάντηση που πήρε, ήταν κατηγορηματική: «Λυπάμαι, είναι αδύνατο...»
Σύμφωνα με την παράδοση, ορισμένοι από τους παλαιότερους οπαδούς έχουν πάντοτε το δικαίωμα να παραβρίσκονται στις προπονήσεις. Δεν μπορούσε ένας Κένταλ να αλλάξει το στάτους και έτσι συμβιβάστηκε τα δύο χρόνια που δούλεψε στο Μπιλμπάο.
Ο κόσμος παίζει κυρίαρχο ρόλο και είναι πάντοτε ενεργός. «Ο κόσμος σε αγαπάει γιατί είσαι κομμάτι του κόσμου» τραγουδάει συνήθως όλο το «Σαν Μαμές». Ο «Καθεδρικός Ναός» χωράει περίπου 40.000 θεατές και ο σύλλογος αριθμεί 34.000 μέλη, τα οποία ανάλογα με την παλαιότητα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για τα εισιτήρια στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πολλές φορές, πέρα από καλές τιμές, εξασφαλίζουν και δωρεάν ταξίδια.
Αλλοι νόμοι και άλλη κουλτούρα για μια ομάδα που στέκεται πραγματικά κόντρα στο οικονομικό κατεστημένο της κάθε εποχής και δείχνει στην παρούσα φάση να είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.
Πηγή: sentra-goal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: