Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

"Οι ΠΑΕ δεν αντέχουν πια το κόστος των επεισοδίων"

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος μίλησε στο Ράδιο 9 και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα του αθλητισμού, ενώ μίλησε για τα επεισόδια, τις συζητήσεις με τον Πλατινί και την σχέση πολιτείας-ποδοσφαίρου.
"Οι ΠΑΕ δεν αντέχουν πια το κόστος των επεισοδίων"
Πολύ συχνά βλέπω ότι πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβαίνει ένα γεγονός και νομίζεις ότι τα πράγματα είναι ακόμα πολύ άσχημα. Για παράδειγμα, είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA τον κ. Πλατινί, ο οποίος έλεγε ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν του έχουν έρθει στημένοι αγώνες από την Ελλάδα. Είχε πάρει την αναφορά…" είπε αρχικά ο Γερουλάνος αναφορικά με τον αθλητισμό για να ακολουθήσουν τα εξής:
Δημοσιογράφος: Του ήρθαν οι άλλες εικόνες μετά όμως από το ΟΑΚΑ και θα ενθουσιάστηκε …
Π. Γερουλάνος: Θα σας πω ότι ήταν πρώτη φορά που πήρε την αναφορά της αστυνομίας και από εκεί έβλεπε ότι μειώνεται η βία στα γήπεδα και το Σαββατοκύριακο αφότου είχαμε αυτή τη συζήτηση έγινε αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ που βεβαίως τα σκεπάζει όλα και δείχνει ότι πόση ακόμη δουλειά έχουμε να κάνουμε μπροστά μας.
Δημοσιογράφος: Υπήρξε όμως και μια επαναχώρηση στο νομοσχέδιο που κάνατε.
Υπουργός: Όχι., …και ειδικά εδώ πρέπει να σας πω,ότι ο αγώνας αυτός…
Δημοσιογράφος: Για να σας εξηγήσω τι εννοώ, σε ότι αφορά και στην αυτοδιοίκηση, στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.
Π. Γερουλάνος: Όχι, εμείς έχουμε πει το εξής: Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία η πολιτεία οφείλει να παρακολουθήσει. Οφείλει να βεβαιώνεται, ότι προστατεύεται ο Έλληνας αθλητής, ο Έλληνας οπαδός, το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου σταματά εκεί που αρχίζει το συμφέρον του πολίτη. Λοιπόν, εμείς λέμε, ότι εάν δούμε από τη μεριά της ΕΠΟ και από τη μεριά της διοργανώτριας αρχής, ότι υπάρχουν οι ποινές και πέφτουν οι ποινές που πρέπει να πέσουν για κάποια παραπτώματα, τότε δεν έχει κανένα λόγο η πολιτεία να μπει. Όταν δεν υπάρχουν αυτά από την πλευρά τους, τότε εμείς επεμβαίνουμε και βάζουμε αυτές τις ποινές. Αυτό το οποίο τους είπαμε λοιπόν, γι αυτές τις ποινές, βάλτε τις εσείς στο πειθαρχικό σας δίκαιο και εμείς θα τις βγάλουμε. Και τι έγινε; Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι, ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου, η πολιτεία έχει πάρει μία γραμμή, έχει αποφασίσει προς τα πού θέλει να πάει, αυτό το οποίο δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς, είναι ότι δεν ήμασταν συνεπείς σε αυτή τη στάση, την έχουμε κρατήσει από τότε που ξεκινήσαμε και προσπαθούμε να πείσουμε όλο τον κόσμο, πράγμα δύσκολο, ότι μία μέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να είναι πολύ πιο προσοδοφόρο, πολύ πιο αναπτυξιακό αν θέλετε κ.λπ., εάν εξυγιανθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το ποίο έχουμε, είναι να πείσουμε όλο τον κόσμο, να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, απλώς κάθε τόσο έχουμε ένα πισωγύρισμα, το οποίο κάνει την δουλειά μας ακόμα πιο δύσκολη.
Δημοσιογράφος: Και μια που ήρθαμε σε αυτό το θέμα του ποδοσφαίρου, αφού έγιναν τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ, εσείς τι λέτε έπρεπε να γίνει η επόμενη αγωνιστική κανονικά;
Π. Γερουλάνος: Ναι. Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνία μας από κάποιες μειοψηφικές ομάδες ακραίες, να αφήσουν να σταματάνε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ήττα που μπορείς να υποστείς.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά και να κρύψουμε όμως το πρόβλημα …
Π. Γερουλάνος: Καθόλου δεν κρύψαμε το πρόβλημα, αντίθετα οι ποινές οι οποίες πέσανε, ήταν και οι ποινές από την αθλητική δικαιοσύνη και η τακτική δικαιοσύνη έχει επαλειφθεί των ανθρώπων οι οποίοι συνελήφθησαν και ο ΟΠΑΠ ήρθε και έβαλε ρήτρες βίας πάνω σε αυτά. Είναι η πρώτη φορά που όλο αυτό το πράγμα το οποίο έχουμε φτιάξει τον τελευταίο χρόνο, ήρθε και έδειξε πραγματικά τη δύναμη που έχει να αλλάξει τα πράγματα. Οι ποινές που πέσανε, δεν έχουν ξαναπέσει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό να το δούμε, ότι ο καινούργιος νόμος που κάναμε, οι ρήτρες βίας στον ΟΠΑΠ, το καινούργιο αθλητικό δίκαιο το οποίο έχει περάσει η ΕΠΟ, όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία δουλέψαμε τον τελευταίο χρόνο, έχουν αρχίσει τώρα να δείχνουν τη δύναμή τους . Εγώ νομίζω, ότι μετά από τις ποινές που πέσανε, θα σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά οι διοικήσεις, αν θα επιτρέψουν ποτέ αλλού, τέτοιου είδους γεγονότα. Είναι κάτι, που πραγματικά δεν το αντέχουν πια οι ομάδες το κόστος.
Δημοσιογράφος: Πάντως, όπως δείχνουν και τα προβλήματα που έχουν αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός, που έχει η ΑΕΚ, που έχουν οι μεγάλες ομάδες, που δεν βρίσκουν αυτή τη στιγμή αγοραστές, που δεν βρίσκουν ανθρώπους να βάλουν λεφτά και αυτό νομίζω αποτυπώνει την κατάσταση που ζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Π. Γερουλάνος: Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο. Αυτή τη στιγμή ένα από τα πράγματα που πιέζει η ΟΥΕΦΑ πολύ, είναι το θέμα του financial fair play και αυτό το οποίο είναι πραγματικά δύσκολο για την ΟΥΕΦΑ, είναι ότι αυτή τη στιγμή, σε ένα χρόνο μέσα, οι ομάδες οι ευρωπαϊκές έχασαν 1,3 δις ευρώ. Το ποδόσφαιρο εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που είχε μέχρι τώρα, που ήταν η βία, το ντόπινγκ και η διαφθορά, στημένοι αγώνες - δηλαδή, τώρα προσετέθη και το γεγονός, ότι οι περισσότερες από τις ομάδες, ακόμα και τα πιο γνωστά ονόματα δεν μπορούν να βγάλουν τα λεφτά τους. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα προβλήματα έχουν διογκωθεί τόσο πολύ, που παύουν να είναι προβλήματα του ποδοσφαίρου και έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολο στο ποδόσφαιρο να το αντιμετωπίσει μόνο του.
Και ήταν πολύ ενδιαφέρον ότι Πλατινί στην τελευταία συνάντηση που έγινε με την Ε.Ε., έκανε μία έκκληση προς τις κυβερνήσεις και είπε, σας παρακαλούμε βοηθείστε τα προβλήματα αυτά έχουν ξεπεράσει τα όρια του ποδοσφαίρου. Και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή στάσης για έναν οργανισμό όπως είναι η ΟΥΕΦΑ που μέχρι τώρα ήταν πάρα πολύ επιφυλακτική να ζητήσει τη βοήθεια της πολιτείας γι αυτά τα θέματα . Αλλά καταλάβανε ότι και το ντόπινγκ και οι στημένοι αγώνες, έχουν ξεφύγει από τα σύνορα μιας χώρας, έχουν ξεφύγει από τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι πολύ μεγαλύτερα θέματα και το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ομάδων, έχει ξεπεράσει τα όρια. Σε λίγο δεν θα μπορεί να σταθεί καμία ευρωπαϊκή ομάδα, όχι μόνο οι ελληνικές.
Πηγή: soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: