Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η Τσέλσι της Γκάνας!!

Την ώρα που σχεδόν όλος ο αθλητικός κόσμος έχει το μυαλό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Αφρικανικό Τσάμπιονς Λιγκ συνεχίζεται. Οι ομάδες έχουν φτάσει στη φάση των οκτώ και είναι χωρισμένες σε δύο ομίλους. Εκεί, βρίσκεται μία ομάδα με το όνομα Τσέλσι, η οποία σκοπεύει να μιμηθεί την συνονόματή της στην Ευρώπη και να κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ! Όχι το λαμπερό της UEFA, αλλά αυτό της Αφρικής.
Η Τσέλσι της Γκάνας
Η Τσέλσι Μπερεκούμ, παρότι υφίσταται για μόλις μία οκταετία, έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή Γκάνας και πλέον φιλοδοξεί να κάνει το βήμα παραπάνω και σε διασυλλογικό επίπεδο. Βρίσκεται στον δεύτερο όμιλο, με αντιπάλους την Αλ Αχλί, την Ζάμαλεκ και την ΤP Μαζέμπε και αυτή τη στιγμή είναι στη δεύτερη θέση με 4 βαθμούς, άρα σε τροχιά πρόκρισης στα ημιτελικά. Η κοινή ονομασία της με την Τσέλσι δεν είναι τυχαία. Ο σύλλογος του Λονδίνου είχε και έχει στις τάξεις του αρκετούς Αφρικανούς ποδοσφαιριστές με «δυνατό» όνομα, όπως ο Ντρογκμπά, ο Καλού, ο Εσιέν και ο Όμπι Μίκελ. Ο σύλλογος από την Γκάνα, ξεκίνησε το 2000 ως Σεμερέκα FC και μετά από τέσσερα χρόνια άλλαξε όνομα. Ο ιδιοκτήτης, εξηγεί το λόγο.
«Το 2004 σχηματίσαμε μία ομάδα τρίτης κατηγορίας στο Μπερεκούμ, ήταν περίπου την εποχή που ο Μίκαελ Εσιέν πήγαινε στην Τσέλσι και ως οπαδός της Τσέλσι αποφάσισα να δώσω στην ομάδα το όνομά της», δήλωσε στο ΒΒC ο επιχειρηματίας Εμμανουέλ Κιερεμέ, που βρίσκεται πίσω από την ομάδα για να προσθέσει: «Ο Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε έρθει στο προσκήνιο και αγόραζε παίκτες, οπότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο όνομα». Η ονομασία δεν είναι το μοναδικό κοινό ανάμεσα στους δύο συλλόγους.
Η οικονομική επιφάνεια του Κιερεμέ του έχει δώσει το προσωνύμιο «ο Αμπράμοβιτς της Γκάνας» και για τα τοπικά Μέσα, οι δαπάνες του σε ποδοσφαιριστές είναι ανάλογες με αυτές του Ρώσου μεγιστάνα! Πάντα στα δεδομένα της χώρας φυσικά. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τους «Μπλε» δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους… φτωχούς συγγενείς, οι οποίοι ωστόσο δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες τις Αφρικανικής διοργάνωσης.
«Καταφέραμε να κερδίσουμε δύο εκτός έδρας αγώνες στα προκριματικά και αυτό μας δίνει ελπίδα. Από την άλλη, είμαστε το αουτσάιντερ στον όμιλο και έτσι δεν υπάρχει πίεση σε εμάς. Κανείς δεν περιμένει να φτάσουμε στα ημιτελικά και αυτό μας βοηθάει. Οπότε, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τα καταφέρουμε», τονίζει ο Κιερεμέ. Οι καλές εμφανίσεις συνεχίστηκαν και απέναντι στην ΤP Μαζέμπε από το Κογκό, η οποία έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ και έχει στη σύνθεσή της πέντε διεθνείς από την ομάδα της Ζάμπια, τελευταίας κατόχου του Κόπα Άφρικα. Σαν να παίζει η Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα δηλαδή!
Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 2-2! Το τοπικό συμβούλιο της περιφέρειας του Μπρονκγ-Αχάφο, στο οποίο βρίσκεται η ομάδα, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή, χαρακτηρίζοντας το σύλλογο ως την νέα ανερχόμενη δύναμη στην Αφρική. Παράλληλα, στάθηκε στη συμβολή των οπαδών, οι οποίοι με κάθε τρόπο βρίσκονται κοντά στην ομάδα τους και παρά τις δυσκολίες, την ωθούν στην επιτυχία. Η Τσέλσι για ένα διάστημα είχε μετακινήσει την έδρα της από το Μπερεκούμ στο γειτονικό Μπεχέμ, όπου υπήρχε περισσότερος χώρος για να «αντλήσει» οπαδούς. Προσπάθησε μάλιστα να αλλάξει το όνομά της σε Μπεχέμ Τσέλσι, αλλά ο κόσμος αντέδρασε, καθώς έπρεπε να ταξιδεύει για κάθε εντός έδρας ματς. Επέστρεψε έτσι στις ρίζες της προς τέρψιν των οπαδών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο ντέρμπι της πόλης είναι με την τοπική Άρσεναλ, σε μία αναμέτρηση που θυμίζει… Λονδίνο!
Το μεγάλο όπλο της Τσέλσι, είναι στην επίθεση, όπως ο Ντρογκμπά στην πορεία της ομάδας του Ρομπέρτο Ντι Ματέο μέχρι τον τίτλο. Ο Γκανέζος επιθετικός Εμαονυοέλ Κλοτέϊ πέτυχε τρία γκολ απέναντι στη Ζάμαλεκ, έκανε το δεύτερο χατ-τρικ του και έχει φτάσει τα 11 γκολ στη διοργάνωση. «Ο Κλότεϊ δεν χρειάζεται τόσες πολλές ευκαιρίες, όταν του δίνεται η ευκαιρία πετυχαίνει γκολ. Είναι πάντοτε ήρεμος απέναντι στην εστία και αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δηλώνει ο Ολλανδός τεχνικός της ομάδας του Μπερεκούμ, Χανς Βαν ντερ Πλίουμ, ο οποίος ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία ότι ο φορ του δεν πωλείται.
Το όνειρο συνεχίζεται και για τον προπονητή, τα πράγματα είναι απλά: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις θετική διάθεση, να παίζεις με τη σωστή νοοτροπία, να μην διαμαρτύρεσαι στους διαιτητές και να συγκεντρώνεσαι στο ματς. όταν τα κάνουμε αυτά ξέρουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να κερδίζουμε». Ο μιμητισμός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσιολογικός. Και το ποδόσφαιρο στις χώρες αυτές προσφέρει πολύτιμες διεξόδους. Στη διακήρυξη της ομάδας της Τσέλσι Μπερεκούμ, αναφέρεται ότι στόχος είναι «να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της περιοχής και να προωθήσει το ποδόσφαιρο στην περιφέρεια».
Το πρώτο σκέλος όπως είναι λογικό στην πορεία κάπου…χάθηκε, αφού όσο ανέβαινε αγωνιστικά, έφερνε παίκτες αναγνωρισμένης αξίας, για τα δεδομένα της χώρας τουλάχιστον. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να έχει στο ρόστερ της παιδιά από το Μπερεκούμ, υπάρχει πρόθεση για κατασκευή νέου σταδίου και με την πορεία της καταφέρνει να συσπειρώσει τον κόσμο και να του δώσει ελπίδα.

πηγή: Othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: