Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Είναι σημαντικό πώς λες αυτό που κάθε φορά λες!!

O Κώστας Καίσαρης γράφει περί ρατσισμού και αναρωτιέται αν έπρεπε ο Κούβελος να τιμωρήσει την Παπαχρήστου για να θυμηθούμε το αδήλωτο ένα εκατομμύριο;
Είναι σημαντικό πώς λες αυτό που κάθε φορά λες
Η απλούστευση δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Αφού σου λέει τιμωρήθηκε για ρατσιστικό σχόλιο η Βούλα Παπαχρήστου, τότε γιατί παίζουν στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός;
Επρεπε να είχαν αποβληθεί, με δεδομένο ότι έχουν αντικειμενική ευθύνη για τη συμπεριφορά και τις πράξεις των οπαδών τους που αποκαλούν Τούρκους τους παίκτες και τους οπαδούς της ΑΕΚ, και Βούλγαρους συλλήβδην ΠΑΟΚτσήδες, Αρειανούς και Ηρακληδείς. Ταυτόχρονα, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες εξυπνάδες: να απαγορευθεί η κυκλοφορία της Γυφτοπούλας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που το 1974, μάλιστα, είχε μεταδοθεί ως σίριαλ στην ΥΕΝΕΔ.
Ενδεχομένως να κατεβάσει στους δρόμους τους Τσιγγάνους γι' αυτό το θέμα ο Βασίλης Παϊτέρης. Σαφώς και το να αποκαλέσεις κάποιον γύφτο είναι περιφρονητικό. Και αντί για προσδιορισμός έχει εξελιχθεί σε βρισιά. Υπάρχει, μάλιστα, και σχετικό περιστατικό. Αυθεντικό. Σε μια λέσχη που σύχναζε ο Μανώλης Αγγελόπουλος ένας είχε αρπαχτεί με κάποιον στο τηλέφωνο κι άρχισε να φωνάζει: «Μα τόσο γύφτος είσαι;». Γυρνάει και βλέπει πίσω του τον Αγγελόπουλο.
Αισθάνεται άσχημα και του λέει «με συγχωρείς ρε Μανώλη, αλλά ο μαλάκας με έχει νευριάσει». Ο Αγγελόπουλος δεν έχει κανένα πρόβλημα: «Δεν πειράζει μπρε. Κάνει τη δουλειά σου». Θέλω να πω, δηλαδή, ότι έχει τεράστια σημασία πώς λες αυτό που κάθε φορά λες. Σ' αυτήν τη λογική θα πρέπει να απαγορευθούν ως ρατσιστικά όλα τα σχετικά τραγούδια. «Γυφτόπουλα στο χαμάμ κι εγώ πληρώνω ντιρτ αμάν» του Μπάτη, που είναι και επιρρεπής, μάλιστα, αφού έχει γράψει και την «ατσιγγάνα». «Γύφτος και Μαύρος» ήταν τα παρατσούκλια του Κώστα Δαβουρλή, επειδή ήταν πολύ μελαχρινός. Και δεν είχε κανένα πρόβλημα να τα ακούει από τους φίλους του. Δεν παρεξηγιόταν.
Απ' όταν έπαιζε μπάλα μέχρι και σήμερα, οι φίλοι του αποκαλούν τον Νόνι Λίμα σκούρο και όχι μόνο δεν θυμώνει, αλλά απαντάει: «Δεν είμαι σκούρος, είμαι σοκολά». Αν δηλαδή γράψει στο τουίτερ ο Μήτσος Μαυρίκης κάτι για τον φίλο του τον... Σκούρο, θα συνεδριάσει ο δήμος Μελιγαλά για να τον διαγράψει από τα μητρώα; Υπάρχει, μάλιστα, η γνωστή ελληνική ταινία με τίτλο «Τον αράπη κι αν τον πλένεις» με τον Κώστα Βουτσά.
Το 1974, όμως, που είχε βγει αραπάδες στην Ελλάδα μπορούσες να βρεις στη Λεωφόρο όταν έπαιζε ο Ντε Μέλο στον Παναθηναϊκό και στις πρεσβείες των αφρικανικών χωρών. Τραγούδι, μάλιστα, με τίτλο «Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς» έχει γράψει κι ο Μανώλης Χιώτης. «Γύφτος» ήταν το επίσημο παρατσούκλι του Ανέστου Αθανασίου που τον συνόδευε σε όλη την καριέρα του, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες μπουζουκιού.
Καμιά σχέση, όμως, όλα αυτά με το 2012 και τις συμμορίες των πατριωτών που βγαίνουν στους δρόμους σαν την Κου Κλουξ Κλαν (φωτό) για να «καθαρίσουν» τις γειτονιές απ' όσους έχουν σκούρο χρώμα, με μαχαίρια, με ρόπαλα, με λοστούς, με αλυσίδες. Είναι άλλο ο μαλάκας που βρίζει στο γήπεδο «Βούλγαροι» και εντελώς διαφορετικό ο συνειδητοποιημένος ρατσιστής που έχει ως σλόγκαν ότι πρέπει να «ξεβρωμίσει ο τόπος».
Κάτω από τέτοιες συνθήκες, λοιπόν, σαχλαμαρίτσες του τύπου «τα κουνούπια του Νείλου να τρώνε Αφρικανούς που είναι σπιτικό φαγητό» δεν είναι δόκιμες ούτε για αστείο. Που δεν ήταν αστείο, βέβαια, αφού η Βούλα έχει μια ροπή προς αυτήν τη συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση. Και δικαίωμά της. Οπως είναι δικαίωμά της να δέχεται να την υπερασπίζονται ο «πατριώτης» Κασιδιάρης και ο εθνικόφρων Αδωνις Γεωργιάδης. Αυτά.
Είμαι Ελληνας.
-Πατρίκ Ογκουνσότο
Δεν είναι στρέιτ η συμπεριφορά απέναντι στον Καραγκούνη
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ωνάσης ήταν στην εποχή του ο μεγαλύτερος ίσως εραστής στον πλανήτη. Ο,τι καλύτερο υπήρχε από γυναίκες είχε περάσει από τα χέρια του. Η ιστορία, όμως, του έχει καταλογίσει ένα ιδιαίτερα σοβαρό παράπτωμα. Οτι η Μαρία Κάλλας έμαθε σχετικά με την Τζάκι από τα κουτσομπολιά και για τον γάμο με την πρώην κυρία Κένεντι από τις εφημερίδες. Δεν είναι αντρική αυτή η συμπεριφορά, είτε την Κάλλας έχεις απέναντί σου είτε τη Σούλα την κομμώτρια από τα Κάτω Πατήσια. Οι καθαρές εξηγήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε όλα τα νταραβέρια.
Είτε συναισθηματικά είναι αυτά είτε επαγγελματικά. Κάθε άλλο, λοιπόν, πάρα περιποιεί τιμή στον Αλαφούζο η συμπεριφορά απέναντι στον Καραγκούνη. Κι αυτό θα ίσχυε είτε αφορούσε τη... Μαρία Κάλλας του ελληνικού ποδοσφαίρου είτε τον πιτσιρικά τον Μαυρία, αν έληγε το συμβόλαιό του. Δεν είναι στρέιτ συμπεριφορά να στέλνουνε τον Ελευθεράκη για να μιλήσει αέρα πατέρα και στη συνέχεια να τον έχουνε στο περίμενε. Από σήμερα σε αύριο και από το πριν από το ματς με τη Μάδεργουελ στο μετά. Είτε αγωνιστικό είναι το θέμα, που είναι, είτε οικονομικό, που είναι, αφού από λεφτά είναι στριμόκωλα, όφειλαν να είχαν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Να κάνουν αυτό που απαιτούν και ο ανδρισμός και τα χρηστά ήθη. Ακόμα κι αν ο Καραγκούνης ήταν κλητήρας στην «Καθημερινή».
Τα 150 χιλιάρικα τον χρόνο δεν υπάρχουν ούτε ζωγραφιστά
ΔΕΝ μπορείς να ξέρεις αν τα ρεπορτάζ που διαβάζεις κάθε μέρα ανταποκρίνονται στην αλήθεια στο 100%. Ας δεχθούμε, όμως, για την οικονομία της συζήτησης ότι στο συγκεκριμένο θέμα είναι έτσι. Οτι ο Ιωαννίδης, δηλαδή, τον οποίον άφησε ελεύθερο ο Παναθηναϊκός, ζήτησε για να πάει στον Αρη 150.000 Γιούρο, για ετήσιο συμβόλαιο. Κατ' αρχάς, όταν ζητάς από τον Αρη εκατόν πενήντα χιλιάρικα, είναι σαν να έχεις την απαίτηση από τον Στουρνάρα να βάλει πλαφόν κατώτατης σύνταξης τα 1.500 ευρώ. Από πού να τα βρει ο Αρης για να τα δώσει;
Από τα μπλουζάκια που πουλάνε κάθε μέρα; Κι από πού κι ως πού, όμως, ο Ιωαννίδης μπορεί να έχει αυτές τις απαιτήσεις; Ποια ομάδα, δηλαδή, στην Ελλάδα μπορεί να του δώσει αυτά τα λεφτά; Αν κερδίσει κάποιος τον πρώτο αριθμό του λαχείου, ίσως. Ετσι όπως έχει η κατάσταση, όμως, 150 χιλιάρικα τον χρόνο για ποδοσφαιριστές επιπέδου Ιωαννίδη δεν υπάρχουνε ούτε ζωγραφιστά. Μπορεί, βέβαια, οι υψηλές αυτές απαιτήσεις να προέρχονται από τον εκπρόσωπό του και όχι από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Δεν αλλάζει τίποτα, όμως. Αν ζητάς αυτά τα λεφτά, είναι σαν να ζεις σε άλλη χώρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επρεπε, δηλαδή, να τιμωρήσει τη Βούλα ο Κούβελος για να θυμηθούνε όλοι το αδήλωτο ένα εκατομμύριο δολάρια;
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: