Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Φόρος 50% σε 1.000 πλούσιους Ελληνες με «συνταγή» Ολάντ!!

Φόρος 50% σε 1.000 πλούσιους Ελληνες με «συνταγή» Ολάντ
Συνταγή Φρανσουά Ολάντ αλά ελληνικά για επιβολή φόρου-μαμούθ στους πλούσιους αναζητούν στην κυβέρνηση. Την ώρα που στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν νέα φορολογική επιδρομή για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με την κατάργηση του αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες και προστατευόμενα τέκνα, στο οικονομικό επιτελείο κάνουν σχεδιασμούς επί χάρτου για ένα μέτρο έκτακτης φορολόγησης των πολύ υψηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού υποστηρίζουν ότι με τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος που ετοιμάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών επιβαρύνονται ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Γι’ αυτό προτείνουν η κυβέρνηση Σαμαρά να προβεί σε μία, έστω, συμβολική κίνηση φορολόγησης των πολύ υψηλών εισοδημάτων, καθώς μάλιστα είναι από τους κερδισμένους της νέας φορολογικής κλίμακας.

Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή φόρου τουλάχιστον 50% για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ ετησίως. Επειδή, όμως, αφορά πολύ λίγους (μόλις 200 άτομα που δηλώνουν τέτοια εισοδήματα στη χώρα μας), συζητείται να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης ή να ισχύσει από χαμηλότερα εισοδήματα και να επεκταθεί και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ο φόρος συζητείται να ισχύσει για μια διετία τουλάχιστον, στα πρότυπα του μέτρου που έλαβε η κυβέρνηση Ολάντ για φορολόγηση 75% των πλουσίων. Αν το μέτρο εφαρμοστεί για όσους έβγαλαν το 2011 από 500.000 ευρώ και άνω (φορολογητέο εισόδημα), θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 45 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα.

Αν επεκταθεί και ισχύσει για εισοδήματα από 300.000 ευρώ και άνω, τότε τον φόρο θα πληρώσουν 1.000 πλούσιοι φορολογούμενοι και το δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε 100-150 εκατ. ευρώ (περισσότερα δηλαδή από τη σχεδιαζόμενη εξοικονόμηση δαπανών στους ΟΤΑ, την οποία αμφισβητεί η τρόικα, ή σχεδόν όσα αποφέρει το μέτρο της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο). Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο να ισχύσει ο φόρος από μηδενική βάση. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκφράζονται και έντονες επιφυλάξεις για τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το μέτρο, καθώς και στη Γαλλία είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις πάμπλουτοι Γάλλοι εξέφραζαν τη σκέψη-απειλή να αλλάξουν υπηκοότητα και να δηλώσουν… πολίτες Βελγίου.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: