Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

«Επαφές με Λυσσαρίδη και Gazprom»

«Επαφές με Λυσσαρίδη και Gazprom»
Το πλάνο για την επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ αναλύει σήμερα (07/10) η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Ο νέος ιδιοκτήτης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ φέρεται να σκέφτεται να εμπιστευτεί τη θέση του προέδρου στον Γιώργο Λυσσαρίδη, ενώ έχει έρθει σε επαφή για χορηγία από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει χαρακτηριστικά

«Με δεδομένο το (πολιτικό) πρίσμα κάτω από το οποίο βλέπει την επένδυση του στον ΠΑΟΚ ο κ. Σαββίδης, η φημολογία που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη για αναζήτηση στελεχών για την ΠΑΕ με ευρύτερο κοινωνικό προφίλ δεν φαίνεται να στερείται βάσης. Μάλιστα ενδέχεται, αν ο ίδιος ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν καταλάβει τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ η «συνταγή» αυτή να εφαρμοστεί και για τη θέση του επικεφαλής του Δικέφαλου του Βορρά.

Η ονοματολογία έχει ήδη ξεκινήσει και περιέλαβε ακόμη και τον πρώην υπουργό Άμυνας και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Φραγκούλη Φράγκο, γνωστών ΠΑΟΚτσήδικων αισθημάτων. Ο τελευταίος όμως αφού τόνισε ότι "με τιμά ιδιαίτερα η οποιαδήποτε σκέψη περί ανάληψης προεδρίας του ΠΑΟΚ" ξεκαθάρισε ότι "υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Βρύζας και ο Ιωσηφίδης, που γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο και είναι στη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή να τους χρησιμοποιήσει".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η συζήτηση νια το πρόσωπο του κ. Γιώργου Λυσσαρίδη, ενός ανθρώπου με σημαντική διοικητική εμπειρία στο ποδόσφαιρο, καθώς διετέλεσε επί δεκαετία πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, αλλά και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, έχοντας οικοδομήσει το προφίλ του αδιάφθορου και πολέμιου των κυκλωμάτων της βρώμικης μπάλας. Ο κ. Λυσσαρίδης, που δεν έχει κρύψει τα ΠΑΟΚτσήδικα αισθήματά του, έχει διατελέσει ακόμη Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο 1996) και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από τον Οκτώβριο του 1997 έως το Μάρτιο του 2004.

Ιδιαίτερα ισχυρός πυλώνας του «σχεδίου Σαββίδη» είναι και η προώθηση μέσω του ΠΑΟΚ των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας. Ως πρώτο βήμα ο ρώσος επιχειρηματίας θεωρεί τη δική του κίνηση με την οποία «ήθελα να διακηρύξω προς τo μεγάλο κεφάλαιο της Ρωσίας ότι μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα χωρίς φόβο».

Το δεύτερο βήμα είναι η εξεύρεση ισχυρών χορηγών από τη Ρωσία για τον ΠΑΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαββίδης δεν δίστασε να στοχεύσει όσο πιο ψηλά γινόταν χτυπώντας την πόρτα της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας και της κορυφαίας στον κόσμο στον τομέα της παραγωγής φυσικού αερίου, της περίφημης Gazprom.

Ο ρωσικός κολοσσός που έχει στην ιδιοκτησία του την πρωταθλήτρια Ρωσίας Ζενίτ Αγιας Πετρούπολης είναι χορηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αγγλικής Τσέλσι, της γερμανικής Σάλκε, του σερβικού Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ. Χαρακτηριστικό των ποσών που επενδύει στο ποδόσφαιρο η Gazprom είναι ότι μόνο η χορηγία προς τον Ερυθρό Αστέρα φθάνει στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα δαπανήθηκαν 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει η Ζενίτ δύο παίκτες (τον Βραζιλιάνο Χουλκ και τον Βέλγο Βιτσέλ)!

Με δεδομένο ότι η Gazprom είναι κρατική εταιρεία, οι επιλογές της δεν υπαγορεύονται μόνο από οικονομικά κριτήρια, αλλά και με παραμέτρους γεωπολιτικές, γεγονός το οποίο γνωρίζει ο κ. Σαββίδης και το λαμβάνει υπόψη του στις επαφές του με τον ρωσικό κολοσσό. Ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας έχει στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων του για να πείσει τη διοίκηση της Gazprom τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αλλά και το προφίλ του ΠΑΟΚ που συνδέεται έντονα λόγω της καταγωγής του, της Κωνσταντινούπολης και των συμβόλων του, με την Ορθοδοξία
».

Δεν υπάρχουν σχόλια: