Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ζιγκερίδης: «Ξεκάθαρος ο Σαββίδης»

Ο πρώην εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, Γιώργος Ζιγκερίδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» του «Αθλητικού Metropolis» και αναφέρθηκε στην ευχαριστήρια επιστολή που έστειλα στην ΠΑΕ και Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.

Για την επιστολή του είπε:

«Έχει να κάνει με την προ Σαββίδη εποχή. Ήταν προτάσεις που τις είχα κάνει πριν ξεκαθαρίσει το θέμα του Σαββίδη, σε αυτό το πλαίσιο έβαλα προ ευθυνών όλους. Αν δεν υπήρχε μεγαλομέτοχος, έπρεπε να τα κοινωνικοποιήσω κάποια πράγματα για τη λειτουργία της ΠΑΕ. Νομίζω πως αν αυτή την αρχή την ακολουθούσαν όλες οι ΠΑΕ θα ήταν καλύτερα για όλους».

Για κερδοφόρους απολογισμούς που χρειάζονται για την κάλυψη των ζημιών του παρελθόντος:

«Ο μεγαλομέτοχος το είπε ξεκάθαρα είδαμε από άλλους να βάζουν λεφτά και να τα βγάζουν. Ο Σαββίδης δεσμεύτηκε ότι πιθανόν να χρειαστούν και άλλα δέκα εκατομμύρια που θα καλύψει στην επόμενη ΑΜΚ, είναι θετικό αυτό γιατί εμείς δεν είχαμε να βάλουμε τα λεφτά».

Για τις μειώσεις στους μισθούς:

«Αυτό το είπα πριν μπει ο μεγαλομέτοχος. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση και να αξιοποιήσουμε την μπουτίκ. Έπρεπε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος κάτι που ήταν μονόδρομος πριν έρθει ο Σαββίδης».

Για τους παίκτες που έφυγαν και γύρισαν πίσω με περισσότερα χρήματα:

«Συνολικά αναφέρθηκα, όχι συγκεκριμένα. Για παράδειγμα ο Λάζαρος που τον πουλήσαμε 2,5 εκατομμύρια, να έρθει πίσω με 1,5 και να του κάνουμε συμβόλαιο το οποίο θα φτάνει τα 4 εκατομμύρια, δεν θα υπάρχει πρόβλημα; Ήταν προληπτικό αυτό που είπα».

Τέλος, είπε:

«Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι να υπάρχουν κανόνες και να ελέγχονται όλα. Ο Σαββίδης έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του. Είναι ξεκάθαρος γιατί ελέγχει τα πάντα με δικούς του ανθρώπους».


Αναλυτικά η επιστολή:

"ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΙΓΚΕΡΙΔΗ , ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ –ΛΟΓΙΣΤΗ , ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Α.Σ ΠΑΟΚ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Θεσσαλονίκη 19/11/2012

Προς Δ.Σ ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Δ.Σ Α.Σ ΠΑΟΚ , ΜΜΕ

Με τη παρούσα επιστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω κατ' αρχάς το Διοικητικό συμβούλιο του Α.Σ ΠΑΟΚ για την εμπιστοσύνη που έδειξε και με όρισε ως εκπόσωπο του Α.Σ ΠΑΟΚ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον ορισμό της νέας διοίκησης πρωτοδικείου που ορίστηκε επίσημα την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για όλο αυτό το διάστημα τα μέλη των διοικήσεων με τα οποία συνεργαστήκαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, το προσωπικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που πάντα ήταν πρόθυμο να μας βοηθήσει. Προσπάθησα αυτό το διάστημα να φανώ χρήσιμος με τις προτάσεις και θέσεις μου με σκοπό την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Η παρουσίαση στην γενική συνέλευση των μετόχων της 5-3-2012 της οικονομικής θέσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έγινε ανιδιοτελώς με αντικειμενικότητα και δεν είχε απο πλευράς μου την πρόθεση εξυπηρέτηση κάποιας σκοπιμότητας, αλλά μόνο την υπεράσπιση της διαφάνειας και της αλήθειας .
Δεν είχε σκοπό την κατασκευή ενόχων αλλά την πλήρη και ουσιαστική πληροφόρηση όλων των οπαδών και φίλων του ΠΑΟΚ.

Προχωρήσαμε σε πρόσληψη Οικονομικού και Εμπορικού Διευθυντή μέσα από μια διαφανή και ξεκάθαρη διαδιακασία επιλογής, αφού είχε ανακοινωθεί η διαδικασία μέσω του site, ώστε να προσληφθούν οι καλύτεροι και να δημιουργηθεί η αίσθηση της αξιοκρατίας στη ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σε πολλά ζητήματα με ενδιέφερε να φανώ χρήσιμος στο ΠΑΟΚ και μέσω των γνώσεων μου και την ιδιότητα μου ως Ορκωτού Λογιστή να βοηθήσω και όχι να είμαι ευχάριστος σε κάποιους.

Υπέβαλλα προτάσεις για την βελτίωση και αριστοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης, καθώς και της εύρρυθμης λειτουργίας των τμημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την τότε κατάσταση που ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ και κατά το τέλος Ιουλίου την κατέθεσα μάλιστα εγγράφως στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, τις προτάσεις μου για την νέα αγωνιστική περίοδο 2012-13 σε περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης δεν συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι της 15 Αυγούστου 1012 τονίζοντας τις εξής παραδοχές:

α)Ότι η τραγική οικονομική κατάσταση της Χώρας και η συνεχιζόμενη ύφεση πλήττει πλέον πολύ μεγάλα λαϊκά στρώματα των ΠΑΟΚτσήδων, μας αναγκάζει σε στενή και σφικτή πολιτική

β) η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποτελεί μια αθλητική ανώνυμη εταιρία η οποία στηρίζεται στους χιλιάδες μικρομετόχους και οπαδούς στη Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και δεν αντιμετωπίζεται σε καμιά περίπτωση ως κοινή ανώνυμη εταιρία όπου υπάρχουν μόνο ιδιοκτήτες-μεγαλομέτοχοι.

γ) Επιβάλλονται πλέον οι κερδοφόροι απολογισμοί για κάλυψη των ζημιών και κατά συνέπεια των υποχρεώσεων των προηγουμένων χρήσεων.

δ) Διαφάνεια και συνετή διαχείριση παντού.

ε) Εξυγίανση με περιορισμό των εξόδων και αναδιοργάνωση της ΠΑΕ.

στ) Καμιά αναιτιολόγητη αύξηση υποχρεώσεων, εάν δεν καλύπτονται από πόρους και έσοδα, διαφορετικά καλύπτονται από τις εκάστοτε διοικήσεις που τις δημιουργούν και κατά συνέπεια, όποιος δημιουργεί ελλείμματα και χρέη είναι και υπόλογος αυτών είτε είναι απλό μελος διοίκησης ή μεγαλομέτοχος ..

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές πρότεινα μεταξύ άλλων και τα εξής :

1) Κατάρτιση και έγκριση από το Δ.Σ αναλυτικού προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων με ιδιαίτερη ανάλυση μέχρι το τελευταίο βαθμό ανάλυσης εξόδου κατά εργαζόμενο, συνεργάτη και προμηθευτή με βάσει συμβάσεις εργασίας και προμηθειών όπου υπάρχουν. Αναλυτικά κατά ποδοσφαιριστή – προπονητή, γυμναστή οι δαπάνες συμβολαίων μαζί με τους φόρους και αντίστοιχη ανάλυση των εσόδων μέχρι το τελευταίο βαθμό και είδος εσόδου, (έσοδα εισιτηρίων διαρκείας πρωταθλήματος, κυπέλλου, ευρωπαϊκών αγώνων), αναλυτικά έσοδα χορηγιών κατά πελάτη και σύμβαση Επιχορηγήσεις από ΟΥΕΦΑ, σε περίπτωση νικών στο Europa League, E.Π.Ο, ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ, Τηλεοπτικά πρωταθλήματος Ευρώπης, έσοδα μεταγραφών, έσοδα συνδρομών, έσοδα από μπουτίκ κτλ.

2) Κατάρτιση και έγκριση από το Δ.Σ των ταμειακών ροών σε μηνιαία βάση με διάκριση των πληρωμών προηγουμένων χρήσεων και τρεχουσών υποχρεώσεων με αναλύσεις μέχρι το τελευταίο βαθμό ανάλυσης όπως έχουμε αναφέρει για το προϋπολογισμό.

3) Έγκριση όλων των δαπανών κάθε μήνα από το Δ.Σ και αιτιολόγηση των αποκλίσεων μεταξύ των απολογιστικών και προϋπολογιστικών οικονομικών στοιχείων.

4) Επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων προμηθειών με λήψη προσφορών. Σε κάθε περίπτωση οι σημαντικές προμήθειες με ανάρτηση αυτών στο site της ΠΑΕ. Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες σε μηδενική βάση για να επιτύχουμε τις καλύτερες και συμφερότερες τιμές για την ΠΑΕ.

5) Έγκριση κανονισμού προμηθειών και πληρωμών από το Δ.Σ

6) Μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους όπου απαιτείται.
Αυτό προϋπόθετε την πλήρη καταγραφή και περιγραφή όλων των θέσεων εργασίας το αντικείμενο εργασίας τους και τις εκτελούμενες εργασίες τους και να γίνει αξιολόγηση των αναγκαίων θέσεων εργασίας.

6.1 Μείωση κατά περίπτωση ανά εργαζόμενο.
Γενικό πλαίσιο μειώσεων με βάση κλιμάκια μισθών και ποσοστά μείωσης 10%.έως 30% χωρίς κανένα περιορισμό ακόμα και στις αμοιβές και μισθούς προέδρου Δ.Σ και Τεχνικού Διευθυντή και λοιπών.

6.2 Αποφυγή ακριβών μεταγραφών, καθώς και επιστροφής παλαιών ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ σε ποσά μάλιστα πολύ μεγαλύτερα αυτών που πωλήθηκαν.

6.3 Ξεκάθαρα τα νέα συμβόλαια, ώστε να υπολογίζονται όλα τα κόστη του ποδοσφαιριστή όπως είναι οι αποδοχές το κόστος διαμονής, το ΙΚΑ, τα μπόνους και άλλες ενδεχόμενες παροχές.

7) Άμεση τακτοποίηση θεμάτων, των ανθρώπων που ενεπλάκησαν με την διαχείριση των προηγουμένων διοικήσεων, τήρηση διακανονισμών και είσπραξη όλων των απαιτήσεων της ΠΑΕ από απ' αυτούς και από την ΤΟΥΜΠΑ ΕΠΕ.

8) Έλεγχος εισροών χρημάτων από νέες χορηγίες, ενημέρωση όλων των ενεργειών για προσέλκυση νέων χορηγών, απαρίθμηση επαφών με υποψήφιες εταιρίες εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.

9) Αξιοποίηση προσωπικού της ΠΑΕ για εργασίες της ΕΠΕ (Νέας Μπουτίκ) όπως καθαρίστριες, λογιστήριο, τμήμα μαρκεντιγκ.

10) Συνεχής έλεγχος εσόδων – εξόδων της Νέας ΜΠΟΥΤΙΚ από το Λογιστήριο και από το Δ.Σ της ΠΑΕ.

11) Προϋπολογισμός κάθε ταξιδίου. Ανάλυση εξόδων. Προσφορές για τα αεροπορικά και ξενοδοχεία για όλες τις παροχές. Πληρώνουν όλοι του Δ.Σ εκτός του Προέδρου και 2 μελών Δ.Σ με βάση την κατάσταση αποστολής κάθε αγώνα.

12) Κλείσιμο όλων των επί αποδώσει λογαριασμών της 30/6/2012 είτε με απόδοση των νόμιμων εξόδων, είτε με επιστροφή μετρητών ή με προϋποθέσεις μεταφορά σε αποτελεσματικούς λογαριασμούς.

13) Ανάθεση τομέων και αρμοδιοτήτων στα μέλη του Δ.Σ και αποσαφήνιση σχέσεων των μελών Δ.Σ και στελεχών της Εταιρίας.

14) Έγκριση υπολόγου ταμείου εκτός έδρας αγώνων και του αντιστοίχου ποσού που θα διαχειρίζεται για αγώνες εξωτερικού και προετοιμασίας και αναλυτική απόδοση εξόδων και έγκριση τους από το Δ.Σ.

15) Ουσιαστική λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ με τακτικές συνεδριάσεις πέρα της μιας που προβλέπει ο νόμος 2190, για τον καλύτερο συντονισμό αλλά και την ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας του Δ.Σ.

Οι παραπάνω προτάσεις και θέσεις μου τις οποίες κατέθετα διαρκώς από την ανάληψη καθηκόντων μου είχαν στόχο την την εξυγίανση των οικονομικών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, του

καλύτερου ελέγχου καθώς και της πιο αποτελεσματικής και παραγωγικής διοίκησης, σημειωτέον δεν υπήρχε τότε η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει επενδυτής, ούτε ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ θα γινόταν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ καταβάλλοντας στο ταμείο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ 10.000.000 ευρώ.

Εύχομαι στο νέο διοικητικό συμβούλιο, στο εκπρόσωπο του Α.Σ ΠΑΟΚ στο Δ.Σ της ΠΑΕ Δημοκράτη Παπαδόπουλο καλή επιτυχία στο έργο του ώστε να φανεί αντάξιο των προσδοκιών όλων των φιλάθλων και οπαδών του ΠΑΟΚ και να υλοποιήσουν τα σχέδια του μεγαλομέτοχου του ΠΑΟΚ.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Ζιγκερίδης
Ορκωτός Ελεγκτής -Λογιστής
Μέλος του Α.Σ ΠΑΟΚ ,
μικρομέτοχος ΠΑΕ ΠΑΟΚ"



πηγή: metrosport.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: