Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο καλύτερος ΠΑΟ της σεζόν!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του Ρότσα με την τοποθέτηση του "ελεύθερου" Σισοκό στον άξονα και τον απροετοίμαστο ή ξαφνιασμένο ΠΑΟΚ.
Αυτό το ματς έμοιαζε με παραγγελία βγαλμένη από τις σκέψεις και τους ισχυρισμούς όσων εδώ και καιρό επέμεναν ότι η δουλειά του Ζεσουάλντο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό ήταν, το λιγότερο, αναποτελεσματική. Με το που βγήκε από το κάδρο ο Πορτογάλος ξαφνικά εμφανίστηκε ο καλύτερος Παναθηναϊκός της σεζόν. Κι επειδή αυτό συνέβη για τον ΠΑΟ απέναντι στην κατά τεκμήριο δεύτερη καλύτερη ομάδα της Superleague, η εμφάνιση δικαιολογημένα έφερε χαμόγελο και ψυχική ανάταση στους φίλους του Παναθηναϊκού. Για πρώτη φορά μετά από καιρό παρακολούθησαν Παναθηναϊκό και είδαν αρκετές στιγμές καλού ποδοσφαίρου.
Πώς συνέβη; Ακριβώς όπως όλοι περιμέναμε στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης του Πορτογάλου προπονητή και της επιλογής που έκανε η διοίκηση να δώσει τη θέση στον Χουάν Ρότσα. Αν για κάτι φημιζόταν καιρό τώρα ο Φερέιρα ήταν για την αναποτελεσματικότητα στις όποιες προσπάθειες έκανε να απελευθερώσει ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές. Στις δημόσιες δηλώσεις του ο Πορτογάλος είχε για καιρό κολλήσει τη βελόνα στην "δεν έχουμε ψυχολογία, δεν έχουμε αυτοπεποίθηση" διαπίστωση, δίχως λύση. Με τον Ρότσα ισχύει το ακριβώς αντίθετο: είχε γίνει πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές ακριβώς γι' αυτό τον λόγο, επειδή είχε την ικανότητα να τους χαλαρώνει ψυχολογικά και να τους απελευθερώνει.
Δεν έκανε μαγικά ο Ρότσα, διότι στο ποδόσφαιρο δεν πιάνουν τα μάγια. Σχημάτισε έναν άξονα με μια κάποια ικανότητα στη δημιουργία, έβαλε δηλαδή τη φαντασία και το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του χάρη κυρίως στην τοποθέτηση του Σισοκό και στην ελευθερία που του έδωσε ο Ρότσα να κινηθεί. Συνέβη μαζί με τον Ιβοριανό να βρεθούν σε καλό βράδυ, απελευθερωμένοι, ο Ζέκα και - σε στιγμές - ο Κουίνσι. Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός, που βρήκε σε κακό βράδυ τον ΠΑΟΚ, κατάφερε να δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες, πιθανόν τις περισσότερες καλές τελικές που έχει φτιάξει σε ματς πρωταθλήματος. Και μάλιστα με ποικιλία, από άξονα και άκρα, με συνέπεια να μην είναι προβλέψιμος, πιθανόν για πρώτη φορά, για τον αντίπαλό του.
Αυτός ο Παναθηναϊκός δεν ήταν έκπληξη. Εκπληξη, δυσάρεστη, ήταν ο ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν βρήκε ποτέ τρόπο να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς του, με όποια επιλογή και αν έκανε ο Δώνης και όποια αλλαγή σε πρόσωπα ή σχηματισμό. Εδωσε την εντύπωση μιας ομάδας που δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό το ντέρμπι, ή που δεν περίμενε έναν Παναθηναϊκό που θα του έβαζε τόσα προβλήματα στη μεσαία γραμμή και θα τον χτυπούσε τόσο πολύ και από τον άξονα και από τα άκρα.
ΥΓ. Η απαράδεκτη συμπεριφορά του Χακόμπο, σε συνέχεια των συμπεριφορών ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ από την εκκίνηση της σεζόν, θα έπρεπε να είναι ένα από τα βασικά σημεία προβληματισμού του Γιώργου Δώνη για τη συνέχεια. Φτιάχνει μια νέα ομάδα και πρέπει, εκτός των άλλων, να της μάθει να συμπεριφέρεται αθλητικά.



πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: