Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

«Πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε»

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της Σούπερ Λίγκας, όπως δήλωσε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο πρόεδρός της, Γιάννης Μώραλης.

«Πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε»
Με την ευκαιρία της διεξαγωγής το προηγούμενο διήμερο του συνεδρίου Footballabout, όπου συμμετείχαν πολλές διακεκριμένες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, ο Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν και στο πώς η Σούπερ Λίγκα θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσα από την επαφή με εκπροσώπους ποδοσφαιρικά πιο ανεπτυγμένων χωρών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν μέσα από την κρίση, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση κατάργησης της Γ’ Εθνικής.

Διαβάστε αποσπάσματα από όσα είπε ο κ. Μώραλης στην εκπομπή «Δεξί, αριστερό και άουτ» και τους Γιάννη Θειακό και Σωτήρη Κωσταβάρα:


«Είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από το συνέδριο. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, να έρθουν δηλαδή γνώστες του ποδοσφαίρου από πολύ δυνατές λίγκες που είχαν παλιότερα προβλήματα σαν τα δικά μας. Στα 19 χρόνια που είμαι στο χώρο αυτό ήταν το πιο παραγωγικό μου διήμερο. Υπήρχε κόσμος και καθόλου προβλήματα.

Ας μην ψάχνουμε συνεχώς τα αρνητικά. Προφανώς θα ήθελα να είναι όλοι οι πρόεδροι των ομάδων, δημοσιογράφοι και πολλά στελέχη. Ήταν τόσοι πολλοί οι ξένοι διακεκριμένοι που το να απουσιάζουμε εμείς είναι κάτι όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Του χρόνου θα είμαστε όλοι εκεί. Κι εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να εκπαιδευτούμε. Είδα δημοσίευμα να το χαρακτηρίζει «πανηγυράκι της Σούπερ Λιγκ». Κι όμως ακούσαμε πράγματα πολύ ενδιαφέροντα και μάθαμε πως αντίστοιχους με τους δικούς μας προβληματισμούς που έχουν και οι ξένες λίγκες. Υπάρχουν πολλές χώρες, για παράδειγμα, που οι δυνατές ομάδες σφίγγουν ασφυκτικά τις υπόλοιπες.

Ο Πάολο Καρντόσο της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας έκανε μια εξαιρετική ανάλυση για το πώς δουλεύει αυτή η ομάδα. Θα έπρεπε να το ακούσουν όλοι οι Έλληνες. Ακούσαμε τον Τιριέ να μας λέει πώς μπορούμε να λύσουμε κάποια θέματα. Μας κάλεσαν όλοι αυτοί να επισκεφτούμε τις χώρες τους και να δούμε τον τρόπο λειτουργίας τους ώστε να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και να δούμε τα πραγματικά προβλήματα.

Δεν είναι δυνατό να ακούμε για πανηγυράκι της Σούπερ Λιγκ. Πέρασαν πρόεδροι ομάδων και στελέχη, ενώ κάποιες ομάδες της περιφέρειας δεν έστειλαν κάποιον εκπρόσωπο. Όσοι ήρθαν πάντως, άκουσαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Ακόμα και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος παρά τη μεγάλη εμπειρία του, είπε πως έμαθε κάτι από το συνέδριο. Οι τοποθετήσεις των Ελλήνων συνέδρων μπορεί να μην ήταν τεχνοκρατικές, ήταν όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Υπήρξε ένα ντιμπέιτ σχετικά με τη δημιουργία μιας Λίγκας κεντρικής 80-100 ομάδων που θα αντικαταστήσει τα εθνικά πρωταθλήματα και αν αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ευρώπη. Δεν νομίζω πως υπήρξε κάποιο μειονέκτημα, αλλά ίσως θα θέλαμε μεγαλύτερη συμμετοχή.

Δεν είμαστε κοντά σε καμία λίγκα από αυτές που φιλοξενήσαμε εκπροσώπους τους. Ως Ελλάδα έχουμε διαφορές στα πάντα σε σχέση με τη Γερμανία, για παράδειγμα. Έχουμε μια κρίση που όσο κι αν ακούγεται αστείο, μπορεί να βοηθήσει το ποδόσφαιρο. Η κρίση είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για να αλλάξουμε πράγματα. Γιατί τόσα χρόνια δεν καταργούσαμε την Γ’ Εθνική; Έπρεπε να έρθει η κρίση για να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να υλοποιήσουμε άμεσα. Μας είπαν να μην κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι. Μπορείτε να πάρουμε στοιχεία και να τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Θέλουμε να δούμε τι από όσα μάθαμε, μπορούμε να ακολουθήσουμε. Η Σούπερ Λιγκ θα πρέπει πρώτα από όλα να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου πως θέλει να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.

Έχουμε κάνει λάθη όλοι στο παρελθόν και ο κόσμος δεν μας πιστεύει πια. Πρέπει να δείξουμε ότι το θέλουμε. Το αν μπορούμε θα φανεί μετά από χρόνια. Παράλληλα θα υπάρχει γκρίνια, διαιτητικά λάθη και ένα σωρό στρεβλώσεις, όμως όλον αυτόν τον καιρό εμείς θα δουλεύουμε και θα ελπίζουμε πως κι εσείς οι δημοσιογράφοι θα το αναγνωρίσετε και ότι μέσα σε 2-3 χρόνια θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια καλύτερη εικόνα ως Σούπερ Λιγκ. Υπάρχουν Έλληνες σε πόστα σημαντικά και θα πρέπει να τους αξιοποιήσουμε.

Εάν με ρωτάτε αν είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός να δεχθεί πως θα πρέπει να μοιράζεται τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ, θα σας έλεγα πως αυτό θα έπρεπε να είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί πανευρωπαϊκά. Αν μου λέτε πως οι ομάδες με αρνητικό προϋπολογισμό δεν θα πρέπει να κάνουν μεταγραφές, θα συμφωνούσα αμέσως. Όσο για αυτό που πρότεινε ο Σάντος για τη δημιουργία πρωταθλήματος U-15 αμέσως το ψάξαμε και είδαμε πως το απαγορεύει ο νόμος, κάτι που πρέπει να αλλάξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: