Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι.
Οι άνδρες βγήκαν μπροστά...
Είναι στιγμές που η τακτική, οι επιλογές, τα σχήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Είναι οι στιγμές που η καρδιά, η ψυχή και η πίστη δίνουν τις νίκες. Είναι οι στιγμές που ξεχωρίζουν οι άνδρες από τα παιδιά...
Ο Ολυμπιακός άλωσε τη Νόκια Αρίνα και αυτή η νίκη θα του δώσει την πρόκριση. Δεν την έδωσε ακόμα, αλλά το διπλό στο Τελ Αβίβ θα οδηγεί τους ερυθρόλευκους ως το τέλος της σεζόν. Ηταν μια νίκη καρδιάς, ήταν ένα διπλό πρωταθλητών Ευρώπης... Ηταν ένας αγώνας που σήκωσε το θεατή από την καρέκλα του, μια επιτυχία που πανηγυρίστηκε και φτιάχνει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα της ομάδας.
Γιατί ήταν ένα παιχνίδι με απίστευτες εναλλαγές σε στην πιο δύσκολη έδρα της Ευρώπης. Το ματς "στράβωσε" στο δεύτερο ημίχρονο, ειδικά στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός βρέθηκε δύο φορές στα σχοινιά, αλλά αντέδρασε. Την πρώτη φορά ήταν ο Κώστας Σλούκας και ο Γκεόργκι Σερμαντίνι που έβαλαν εκ νέου τους ερυθρόλευκους σε τροχιά νίκης... Ομως η Μακάμπι δεν είχε πει την τελευταία της λέξη κι εκεί χρειαζόταν ο αρχηγός. Ε, ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την κατάσταση στα δικά του χέρια του, βγήκε μπροστά και έδωσε εκ νέου το προβάδισμα... Ειδικά το καλάθι της νίκης, μόνο ένας τόσο σπουδαίος παίκτης μπορεί να το πετύχει.
Υπάρχουν πολλά γιατί που συνοδεύουν την εμφάνιση του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ και ίσως να τα αναλύαμε τώρα αν η Μακάμπι είχε πετύχει ένα καλάθι περισσότερο, αν το χρονόμετρο... είχε κολλήσει και πάλι, αν ο Πλάνινιτς είχε προλάβει να βάλει το λέι απ στο τέλος. Ομως στην προκειμένη περίπτωση μετράει η νίκη, ένα μεγάλο διπλό που μπορεί να αλλάξει και τη φετινή μοίρα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Αν οι ερυθρόλευκοι επέστρεφαν στην Ελλάδα με ρεκόρ 1-4, η πρόκριση στα πλέι οφ θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. Αλλωστε είχε προηγηθεί μια ήττα το μεσημέρι, στα γραφεία του δικαστή της Ευρωλίγκα.
Ο Ολυμπιακός ήταν φοβερός στο πρώτο ημίχρονο, ο Σπανούλης ήταν ασταμάτητος, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Σερμαντίνι έδωσαν σημαντική βοήθεια, η διαχείριση του ρόστερ από τον Μπαρτζώκα ήταν σωστή. Στο δεύτερο ημίχρονο η συνταγή άλλαξε, οι επιλογές ήταν βιαστικές, τα σχήματα περίεργα. Οταν βγήκε ο Σερμαντίνι υπήρξε ξεκάθαρο πρόβλημα μέσα στη ρακέτα, η είσοδος του Γκετσεβίτσιους δεν αποδείχθηκε σωστή. Η Μακάμπι έλεγξε το παιχνίδι και ο Ολυμπιακός επέστρεψε όταν ο προπονητής των ερυθρολεύκων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μαζί Σλούκα και Σπανούλη και βοήθησε τον αρχηγό να βρει ρυθμό. Ο Σπανούλης δεν μπορεί και να οργανώνει και να εκτελεί, δεν γίνεται να έχει συνέχεια όλη την άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του...
Με τον Σλούκα πλέι μέικερ βρήκε χώρο, έδωσε πάλι λύσεις και γύρισε το ματς. Κι όταν ο 22χρονος γκαρντ έκανε λάθη σε άμυνα και επίθεση, επέστρεψε ο Μάντζαρης για να ηρεμήσει η κατάσταση και λίγο μετά ήρθε το σχήμα με τα τρία γκαρντ...
Μαζί Σλούκας, Σπανούλης και Μάντζαρης. Βέβαια εκεί το σχήμα κόντυνε, ειδικά από τη στιγμή που στο "5" έπαιζε ο Χάινς, χάθηκαν ριμπάουντ στις περιστροφές, αλλά το ρίσκο του Μπαρτζώκα βγήκε.
Ο Σπανούλης έβαλε το καλάθι της νίκης, ο Χάινς έπαιξε μεγάλη άμυνα στον Σμιθ στη τελευταία επίθεση της Μακάμπι, η δεύτερη χαμένη βολή του Παπανικολάου... έληξε και το ματς. Οι Ισραηλινοί έμειναν με το όνειρο, αυτή τη φορά δεν σταμάτησε κανένα χρονόμετρο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού το πανηγύρισαν με την ψυχή τους, το ένα δευτερόλεπτο ήταν απαραίτητο να τους δώσει μια μεγάλη νίκη.
Οι επιλογές της τελευταίας στιγμής αποδείχθηκαν σωστές και καθοριστικές, ήταν ίσως το πρώτο ματς που ο Μπαρτζώκας ήταν πραγματικός κόουτς στον πάγκο του Ολυμπιακού. Εκανε και λάθη, αλλά είχε και σωστές επιλογές που εν τέλει έδωσαν και τη νίκη... Πλέον και ο προπονητής της ομάδας έχει άλλη ψυχολογία, καταλαβαίνει ότι οι παίκτες έχουν ανάγκη την παρέμβασή του.
Οχι να τους βάζει και τους βγάζει ανεξάρτητα από την απόδοση. Ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα παιχνίδι που του δείχνει το δρόμο, με τους Ελληνες παίκτες να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, έχοντας την απαραίτητη βοήθεια από τους Σερμαντίνι και Χάινς... Ειδικά ο Σλούκας έγινε και πάλι ενεργό μέλος της ομάδας, είναι ένας παίκτη που πέρυσι είχε καθοριστική συμβολή στο δρόμο προς τη δόξα... Εννοείται πως δεν έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, κάνει εύκολα λάθη και χάνεται στην άμυνα, αλλά είναι κεφάλαιο και για τον Ολυμπιακό και για το ελληνικό μπάσκετ.
Υ.Γ.: Η απόφαση της Ευρωλίγκα δεν μπορεί να βγήκε από δικαστή. Μπορεί να βγήκε από προπονητή, από παράγοντα, από παίκτη, αλλά δικαστής δεν μπορεί να αναλύει στο σκεπτικό της απόφασης τις φάσεις, σαν είναι να είναι κόουτς. Να μας λέει για τα σουτ που έγιναν, την ευστοχία ή την αστοχία τους.


πηγή: gazzetta.gr