Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η στασιμότητα που προκαλεί ασφυξία στη Σούπερ Λίγκα!!

Για τους πολλούς μπορεί και να περνάει απαρατήρητο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αδρανής στάση του ΟΠΑΠ απέναντι στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας έχει προκαλεσει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.

Η στασιμότητα που προκαλεί ασφυξία στη Σούπερ Λίγκα
Για τους πολλούς μπορεί και να περνάει απαρατήρητο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αδρανής στάση του ΟΠΑΠ απέναντι στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας έχει προκαλεσει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.

Γράφει ο Γιώργος Μαζιάς

Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση. Δεν είναι ζήτημα το να υπάρχει νικητής ή χαμένος. Δεν προκύπτει κόντρα. Δεν πρέπει.

Το θέμα μας είναι ο ίδιος ο αθλητισμός, το ίδιο το πρωτάθλημα. Εφόσον υπάρχει συμφωνία πρέπει να τηρηθεί. Αναμφίβολα ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, αλλά και οι σύλλογοι πρέπει να ξέρουν τι γίνεται.

Ο προγραμματισμός και βιωσιμότητά τους είναι στον αέρα. Ο οργανισμός είναι εδώ και χρόνια χορηγός του πρωταθλήματος.

Το έχουν συμφωνήσει και για τα επόμενα χρόνια. Τα προφορικώς πεσυμφωνηθέντα όμως δεν τηρούνται, όπως καταγγέλει ο συνεταιρισμός. Χρήματα δεν φαίνεται πως θα μπουν στα ταμεία αν εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση.

Θα συνεχίσει να είναι ο ΟΠΑΠ χορηγός του πρωταθλήματος; Αν ναι, δεν πρέπει να βγει κάποιος και να το επιβεβαιώσει και να υπογράψει;

Θα δοθούν οι εγγυήσεις; Οι σύλλογοι όπως όλες οι εταιρίες κάνουν τα σχέδια τους με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογεγραμμένα.

Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Μώραλης, το δήλωσε ξεκάθαρα:

"Το ζήτημα της ΟΠΑΠ ΑΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και θέλω να διευκρινίσω πως το θέμα δεν είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή, κάτι που είναι γνωστό, αλλά το γεγονός πως δεν έχουμε λάβει ούτε απάντηση για τη χορηγία στις φανέλες. Δεν ζητάμε χρήματα που δεν δικαιούμαστε ούτε ζητάμε να μας χαριστούν. Οι ΠΑΕ συμμετέχουν στο στοίχημα και ο οργανισμός έχει έσοδα και κέρδη", τόνισε.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Ολοι κρέμμονται από τον ΟΠΑΠ όσον αφορά στην τήρηση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να γνωρίζουν οι 18 ομάδες τα προσδοκώμενα έσοδα από τη συμφωνία και να κάνουν τον σχεδιασμό τους.

Η συνεργασία του ΟΠΑΠ με τις ομάδες διαρκεί από την ημέρα που γεννήθηκε ο ΟΠΑΠ, ο οποίος όπως είναι άλλωστε γνωστό και κοινά αποδεκτό αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε χάρη στη διαχρονική του συνεργασία με το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Θα έχει συνέχεια αυτή η συνεργασία;

Ο χρόνος κυλάει. Ναι, ο οργανισμός αποτελεί από ιδρύσεως βασικό αιμόδότη του ελληνικού αθλητισμού.

Η σχέση όμως με την παρουσία των ομάδων στο δελτίο και μετά στο κουπόνι ήταν και είναι αμφίδρομη και κυρίως εμπορική.

Δεν είναι κακό να μην θέλει ο ΟΠΑΠ να είναι χορηγός της λίγκας και να έχει τις ομάδες στα κουπόνια του; Δικαίωμά του είναι, αλλά πρέπει το πει.

Το εδώ και μήνες μετέωρο και μουγγό βήμα αποτελεί τροχοπέδη για τις ομάδες. Η στασιμότητα και βασικά η άγνοια του αν θα ισχύσει η συμφωνία προκαλεί ασφυξία. Αλλιως υπολογίζεις με π.χ. 100 ευρώ στην τσέπη σου κι αλλιώς με 1.000 τις κινήσεις σου.

Είναι όμως επίσης αποδεκτό πως η αναβλητικότητα και η μη απάντηση από την πλευρά της ΟΠΑΠ Α.Ε. στέρησε ήδη από τις ΠΑΕ την όποια δυνατότητα είχαν προκειμένου να αντλήσουν αντίστοιχα ποσά διαφήμισης από την αγορά.

Η κούβεντα δεν γίνεται για να πάρει την ταμπέλα του κακού ο ΟΠΑΠ. Προφανώς για να έχει μπλοκάρει ο μηχανισμός του κάτι συμβαίνει.

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν πρέπει να ξέρουν τι θα γίνει;

Η διαφήμιση στις φανέλες των ομάδων αποτελεί παγκόσμια μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων των ομάδων και η διακύβευση ενός τέτοιου εσόδου θα ήταν καταστροφική για τον οικονομικό προγραμματισμό των επόμενων ετών.

Δεν παρακαλάνε οι ομάδες και το διευκρίνισαν. Δεν είναι "δώσε και μένα μπάρμπα".

Για διαφήμιση πρόκειται και εμπορική χρήση των ονομάτων των ΠΑΕ στους διαγωνισμούς του οργανισμού. Δεν κάνουμε τους δικηγόρους των συλλόγων. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας.

Το πρόβλημα επισημαίνουμε που έχει προκληθεί απο την αδράνεια που έχει προκαλέσει έλλειψη οικονομικού οξυγόνου. Πως θα λειτουργήσει το όλο σύστημα;

Ναι, αλλά δεν μπορεί χωρίς τον ΟΠΑΠ η λίγκα; Προφανώς και μπορεί, αλλά όσο υπάρχει λόγος, συμφωνίες κυρίων και ηθικές δεσμεύσεις πως και πότε θα κινηθεί για να καλύψει ένα από τα βασικά της έσοδα κάθε ομάδα;

Για την ωρα δεν έχουν διαφήμιση στη φανελα.

Θα προχωρήσει η συμφωνία ή θα υπάρξει αποδέσμευση ώστε να βρεθούν από αλλού τα λεφτά. Κι αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

Ο χρόνος κυλάει εις βάρος όλων.

Αλλιώς διαπραγματεύσαι πριν από ένα χρόνο, έξι μήνες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και διαφορετικά όταν απομένουν λιγότερο από δυο μήνες για την πρεμιέρα. Είναι νόμοι της αγοράς.

Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας ούτε όλης της κοινωνίας μας.

Είναι όμως ένα από τα βασικά το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία και την ποιότητα του πρωταθλήματος.

Μπορεί να βρεθεί λύση και να προχωρήσει ομαλά η ιστορία; Για το καλό όλων θα είναι έστω κι αν αρκετοί δεν το παραδέχονται.

Η μη λύση και η παράταση στη "σιγή ασυρμάτου" οδηγεί όλο το πρωτάθλημα στον μαρασμό και την ολική του κατάρρευση...
πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: