Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πώς να παίξεις μπάλα με τέτοιες συνθήκες;

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει όσα έζησε και είδε στο πρώτο ντέρμπι των αιωνίων στη Λεωφόρο. 
Μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων επειδή δεν πρόσφεραν θέαμα; Σε τι γήπεδο, τι συνθήκες; Με τόσες διακοπές στο παιχνίδι; Με τις φωτοβολίδες να πετάγονται κάποιες στιγμές θυμίζοντας έθιμο στο Βροντάδο της Χίου; Τις κροτίδες να σκάνε και τον Πράνιτς μάλιστα να τραυματίζεται ελαφρά στο πόδι; Την κάπνα από κάποιες φωτιές που άναψαν μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου σε σημαίες και κασκόλ του Ολυμπιακού μπροστά από τα συρματοπλέγματα της θύρας 13; Το μόνο καλό από τις κροτίδες ήταν ότι ο θόρυβός τους κάλυπτε άγαρμπα κάποιες... ύβρεις! Και φυσικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αφού δεν είναι το μόνο γήπεδο που συμβαίνουν αυτά, ούτε το πρώτο ντέρμπι που κλέβουν αρνητικά την παράσταση κάποιοι (μερίδα) οπαδοί. Και στο Γεώργιος Καραϊσκάκης έχουμε ζήσει στιγμές... απείρου κάλλους και χυδαιοτήτων σε ντέρμπι!
     Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά, ο αέρας, όπως πιστοποίησε ο Δημόκριτος στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ήταν κατάλληλος, αλλά ο... αέρας από ένα κομμάτι της εξέδρας, ανεγκέφαλων και με τυφλά κτυπήματα, ήταν αποπνικτικός! Τι θα γινόταν αν τραυματιζόταν σοβαρά ένας ποδοσφαιριστής, προπονητής (ο Μίτσελ φτηνά τη γλύτωσε), ένας αστυνομικός, ένας οπαδός, ένα... παιδί; Φευ...
      Στο τέλος του αγώνα ο Μήτρογλου έβγαλε το όπλο του, πετυχαίνοντας το 13ο του γκολ, δείχνοντας ότι είναι σε εκπληκτική φόρμα με αυτοπεποίθηση χιλίων λεόντων. Ακόμη και από κλειδαρότρυπα, θα μπορούσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα ο άτιμος, καθώς στο ντέρμπι τα μαρκαρίσματα των Ρισβάνη, Σίλντενφελντ και Τριανταφυλλόπουλου ήταν εξαιρετικά μέχρι το... 90΄. Το μισό γκολ ήταν του Φουστέρ, που για άλλη μία φορά έδειξε την κλάση του, αν και... αθόρυβος, με πατήματα γάτας.
      Ο Μίτσελ κέρδισε στο νήμα τον Αναστασίου, που μπορούσε να φύγει από μία ισοπαλία με περισσότερα... κέρδη. Ο Ισπανός ήταν πιό τολμηρός, πιό επιθετικός στις κινήσεις του, εν αντιθέσει με τον «Ολλανδό», που καθυστέρησε να ρίξει στο ματς τον Κλωναρίδη, ο οποίος είναι ταχύτατος και καλός στις αντεπιθέσεις. Ο Φιγκερόα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί νωρίτερα, καθώς έπαιξε με ενέσεις και δεν ήταν αυτός που θα ήθελε και μπορούσε. Ο Μίτσελ έδειξε ότι έχει άντερα, άλλωστε το έχει αποδείξει αυτό μέχρι τώρα και στην Ευρώπη και έβαλε τζίφρα σε αυτό το διπλό στη Λεωφόρο που είναι η πρώτη του προσωπική νίκη κόντρα στον αιώνιο.
       Ο Παναθηναϊκός που είναι νέα ομάδα, φάνηκε αρκετά φοβισμένος. Ίσως από την ποιότητα του Ολυμπιακού ή από τις... πεντάρες που έριχνε τον τελευταίο καιρό. Δεν το γνωρίζω. Έδωσε αρκετό χώρο στο κέντρο και δεν μπορούσε να ελέγξει την κυκλοφορία της μπάλας. Έδωσε πολλά κόρνερ, που θα μπορούσαν να του είχαν κοστίσει. Φάνηκε ότι προσπάθησε να κλέψει τη νίκη από τον Ολυμπιακό, όμως τελικά, έπεσε ο ίδιος στην παγίδα του, αφού αστόχησε σε δύο τετ-α-τετ (Μέντες, Φιγκερόα) και ευστόχησε ο Μήτρογλου. Τόσο απλά! Το μεγάλο του κέρδος είναι η εμπειρία που απέκτησαν οι νέοι παίκτες του και ο Μέντες, που έκανε μεγάλο ματς ανασταλτικά παίζοντας και με το σώμα του και οργανωτικά (πάσα μισό γκολ στον Φιγκερόα).
        Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον αέρα του πρωταθλητή, όμως δεν ήταν τόσο καλός στα άκρα. Παράλληλα, σε κάποιες φάσεις η άμυνά του έκανε λάθη (Μανωλάς) και αυτό θα πρέπει να το δει πιό σοβαρά ο Μίτσελ ενόψει της Μπενφίκα.
        Ο διαιτητής Μάνταλος μου έδωσε την εντύπωση ότι προσπαθούσε να προφυλάξει τον Ολυμπιακό. Κιτρίνισε τον ΠΑΟ, ξέχασε όμως στο τσεπάκι την κάρτα όταν επρόκειτο να την δείξει σε Ερυθρόλευκους. Βοήθησε ωστόσο να μην τιναχτεί στον αέρα το ντέρμπι, ωστόσο φάνηκε να είναι πιό... γαλαντόμος σε φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: