Πίσω στο μακρινό 1919 (όταν
δηλαδή πρωτοπαίχθηκε μπάσκετ επί ελληνικού εδάφους στο επί της οδού
Δαγκλή, μετέπειτα γήπεδο της ΧΑΝΘ) ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζον Ριντ
έγραψε το πολυσυζητημένο και επίμαχο μυθιστόρημα «Τen Days That Shook
The World».
Εκείνες οι δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο αναφέρονταν στην Οκτωβριανή επανάσταση και το βιβλίο προλόγιζε ο ίδιος ο Λένιν, ενώ στην αντίστοιχη ελληνική έκδοση του και στην (κατά τέσσερις ημέρες διεσταλμένη) μπασκετική εκδοχή του ο ρόλος αυτός θα ανήκε δικαιωματικά σε έναν πρωταθλητή του ΝΒΑ: στον Μπάιρον Σκοτ, ο οποίος καθάρισε την μπουγάδα του πέμπτου τελικού στη σειρά Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ και έχοντας την κλάση, την εμπειρία, αλλά κυρίως την τεχνογνωσία (από τους Λέικερς και το ΝΒΑ) έκανε το τριφύλλι ν' ανθίσει μέσα στην ανυδρία!
Ξεπερνάει ίσως τη γλαφυρότητα και μοιάζει γραφική αυτή η αναφορά, αλλά είναι απολύτως ρεαλιστική: ο Παναθηναϊκός λαχταρούσε αυτόν τον τίτλο από τις 24 Απριλίου του 1984 και έκτοτε, επί 14 συναπτά έτη όλες οι απόπειρες του να επιστρέψει στην κορυφή κατέληξαν στο κενό! Την Τετάρτη της Διακαινησίμου του '84 είχε νικήσει στο μπαράζ της Κέρκυρας τον Αρη με 80-76 και εν συνεχεία έβλεπε τα κίτρινα (Αρης), τα μαύρα (ΠΑΟΚ) και τα κόκκινα (Ολυμπιακός) τρένα να περνούν από μπροστά του...
Πλάκα- πλάκα ο πέμπτος τελικός της σεζόν 1997-98 έχει την ίδια βαρύτητα που απέδωσε στη μάχη του Ελ Αλαμέιν ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, λέγοντας πως "πριν από αυτήν δεν είχαμε καμιά νίκη και μετά από αυτήν δεν γνωρίσαμε καμιά ήττα". Ασφαλώς η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων δεν έκρινε τελεσιδίκως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έδειξε ότι μπορεί να τον χάσουν οι Γερμανοί και το ίδιο συνέβη και στα ελληνικά μπασκετικά πράγματα εκείνης της περιόδου: ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας του (μετά από 14 άγονα χρόνια) και αυτός ο τίτλος απέβη το σκαλοπάτι για να στρογγυλοκαθήσει στο θρόνο και να αποκρούει από θέση ισχύος, πλεόν, τις επιθέσεις των εκάστοτε σφετεριστών της εξουσίας του.
Τότε ο Παναθηναϊκός λαχταρούσε το πρωτάθλημα επί 14 χρόνια, εκείνο το κατέκτησε μέσα σε 14 μέρες και ήταν το πρώτο από τα 14 σε 16 σεζόν!!!
Η αρχή της σεζόν 1997-98 βρήκε τον Παναθηναϊκό να προέρχεται από μια καταστροφική σεζόν, στην οποία έμεινε με άδεια χέρια! Πρώτα απ' όλα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον (παρθενικό από ελληνική ομάδα) τίτλο του στην Ευρωλίγκα, καθώς αποκλείσθηκε με "sweep" από τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια ηττήθηκε από τον Απόλλωνα Πατρών στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου και το ίδιο βράδυ έφυγε σαν βρεγμένη γάτα ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, λουσμένος από πορτοκαλάδες, την ώρα που αποχωρούσε από το ΟΑΚΑ. Η τριλογία της συμφοράς ολοκληρώθηκε στα πλέι οφς της Α1, όπου (με υπηρεσιακό προπονητή τον Μιχάλη Κυρίτση και σε πείσμα του πλεονεκτήματος έδρας) τον έριξε στο καναβάτσο ο ΠΑΟΚ με 2-1 (88-64, 85-90, 77-66) , ο οποίος είχε σε διπλό ρόλο παίκτη-προπονητή τον Σκοτ Σκάιλς!
Στις 13 Δεκεμβρίου του 1997 στο Αλεξάνδρειο ο ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 11ης (όπως τυγχάνει να αναμετρώνται και στην εφετινή σεζόν) αγωνιστικής νίκησε τον Παναθηναϊκό με 76-65 και στις 21 Μαρτίου του 1998 του κατάφερε ένα δεύτερο γερό κτύπημα στο ΟΑΚΑ με 66-65. Αυτό το ματς θα μνημονεύεται όχι μονάχα για το νικητήριο καλάθι του συχωρεμένου (από τις 10 Ιουλίου του 2000 από καρδιακή προσβολή, ενώ έπαιζε μπάσκετ) Κόνραντ Μακ Ρέι, αλλά και για τη μαγική ασίστ του Στογιάκοβιτς.
Παρεμπιπτόντως αυτή η ασίστ και το μεταγενέστερο τρίποντο του στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν οι δύο φάσεις που έκαναν τον (τότε τζένεραλ μάνατζερ των Σακραμέντο Κινγκς) Τζεφ Πίτρι να λατρέψει περισσότερο τον Πέτζα και εάν ήταν δυνατόν θα τον έβαζε το ίδιο βράδυ στο αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα της Καλιφόρνια!
Για τέτοια καψούρα μιλάμε, που (νομίζω πως) ξεπερνάει και τον έρωτα του Τζέρι Κράουζ για τον Τόνι Κούκοτς!
Παρεμπιπτόντως η νίκη του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με 66-65 είναι το τελευταίο διπλό που έχει καταφέρει επί του Παναθηναϊκού, ο οποίος έκτοτε μετρά ένα σερί 22-0 στην έδρα του...
Παρά τις δύο ήττες τους από τον ΠΑΟΚ οι "πράσινοι" τερμάτισαν πρώτοι με ρεκόρ 21-5, υπερέχοντας στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, ενώ ο ΠΑΟΚ κατέλαβε την τρίτη θέση (20-6) και η ΑΕΚ την τέταρτη (19-7). Στον προημιτελικό γύρο των πλέι οφς ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ηρακλείου με 2-1 και ο ΠΑΟΚ καθάρισε τον Παπάγου με 2-0, ενώ στους best-of-three ημιτελικούς, οι πράσινοι βρήκαν απέναντι τους την ΑΕΚ και ο "Δικέφαλος του Βορρά" έπεσε πάνω στον έχοντα πλεονέκτημα έδρας και στοχεύοντα στο six-peat, Ολυμπιακό.
Οι δυο ημιτελικές σειρές και κυρίως εκείνη του ΟΑΚΑ είναι μακράν οι πιο συναρπαστικές στην ιστορία της ελληνικής λίγκας. Ο Παναθηναϊκός στάθηκε όρθιος αποκλείοντας την ΑΕΚ με 2-1 (67-57, 56-65, 51-47) σε μια ατμόσφαιρα που ελάχιστα απείχε από εκείνη η οποία περιγράφεται στην Δαντική Κόλαση! Το τρίτο ματς υπήρξε η επιτομή του δράματος στην κατάληξη του οποίου έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα από τις μπουνιές και τα επεισόδια, με αποκορύφωμα την επίθεση του Φάνη Χριστοδούλου εναντίον του Γιάννη Ιωαννίδη προς τον οποίο (σε συνέχεια μιας προηγούμενης δήλωσης του "Ξανθού") φώναζε "και τώρα μπορείς να πας να πεθάνεις όρθιος"!
Στη λήξη εκείνου του επεισοδιακού αγώνα, στον οποίο εκτός από τον έλεγχο, διολίσθησε και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ προέβη στη μνημειώδη δήλωση ότι "αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό τοπ πανηγύρι των ζουρλών"!
Η σειρά του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ δεν είχε επεισόδια, αλλά εξελίχθηκε στο απόλυτο θρίλερ: με το σκορ στο 1-1 (66-65, 50-56), οι ερυθρόλευκοι υποδέχτηκαν στις 7 Μαΐου στο Νέο Φάληρο, τους Θεσσαλονικείς στον τρίτο ημιτελικό, που κρίθηκε στην εκπνοή με το μνημειώδες τρίποντο του Στογιάκοβιτς (55-58), ο οποίος άφησε σέκους τους γηπεδούχους. Ο Μίλαν Τόμιτς και ο Ντούσαν Βούκσεβιτς δεν έκαναν φάουλ, ο Πέτζα κράτησε την μπάλα σε όλη την τελευταία κατοχή του ΠΑΟΚ, και μπουμπούνισε το "buzzer beater" στέλνοντας την ομάδα του στον έβδομο ουρανό και τον Ολυμπιακό στα Τάρταρα!
Ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει στον τελικό δια πυρός και σιδήρου: νωρίτερα στη σεζόν ηττήθηκε στα Πατήσια από τον Σπόρτιγκ με το τρομερό καλάθι του Γιάννη Γάκη, ενώ στη συνέχεια έπαιξε χωρίς τον Γιάννη Γιαννούλη και τον Τσαρλς Σάκλφορντ, που μπλέχτηκαν στον καυγά με τον Γιώργο Καράγκουτη και τον Αντόνιο Χάρβεϊ στη Νέα Σμύρνη.
Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του πέρασε μέσα από τη δοκιμασία, την αμφισβήτηση και τη βαθιά εσωστρέφεια που προκάλεσαν δυο αλλεπάλληλα φιάσκα: η παταγώδης αποτυχία του (με δύο ήττες) στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη και ο απροσδόκητος αποκλεισμός του από τον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα καθώς ηττήθηκε στο Μιλάνο από τη Στεφανέλ με 86-61, ενώ στο ΟΑΚΑ είχε επικρατήσει με 77-58! Το γαϊτανάκι των τελικών άρχισε στις 10 Μαΐου και ολοκληρώθηκε μετά από δυο εβδομάδες, καθώς χρειάστηκε να εξαντληθεί όλη η σειρά, σε μια συγκλονιστική αλληλουχία: ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 στο ΟΑΚΑ (63-55), ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο Παλέ Ντε Σπορ (73-58), οι "πράσινοι" ανέκτησαν το προβάδισμα (55-48), ο "Δικέφαλος του Βορρά" απάντησε αναλόγως (64-57, με πρωταγωνιστή τον Πέτζα Στογιάκοβιτς, το ίδιο βράδυ που ο Πέτζα Μιγιάτοβιτς οδηγούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης στη νίκη επί της Γιουβέντους και στην κατάκτηση του Champions League στο Αμστερνταμ) και όλα έμελλε να κριθούν στον πέμπτο αγώνα...
Ήταν Κυριακή 24 Μαΐου του 1998 και η τελική αναμέτρηση φάνηκε από την αρχή πως θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του παίκτη που είχε στο πλούσιο παλμαρέ του τρία χρυσά δαχτυλίδια του ΝΒΑ!
Πρωταθλητής με τους Λέικερς το 1985, το 1987 και το 1988, μπαρουτοκαπνισμένος από 37 τελικούς του ΝΒΑ (σε έξι σεζόν) και εξέχον μέλος του θιάσου που έδινε τις παραστάσεις του show time, ο 37χρονος Μπάιρον Σκοτ είχε αποφασίσει ότι αυτό το ματς θα ήταν το ακροτελεύτιο της ένδοξης καριέρας του και το γλέντησε αναλόγως! Ωσεί παρών στο πρώτο ημίχρονο (με μόλις ένα καλάθι) σεληνιάστηκε στο δεύτερο και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη και στην κατάκτηση του τίτλου, σημειώνοντας 23 πόντους με 6/8 δίποντα, 0/5 τρίποντα και 11/13 βολές, με αντιπάλους τον Ρον Ρόουαν και τον Γιώργο Μπαλογιάννη.
Παράλληλα ο βετεράνος γκαρντ πήρε η σκυτάλη από τον Γιώργο Καλαϊτζή στο μαρκάρισμα του Στογιάκοβιτς και του έκανε δύσκολη τη ζωή εξαναγκάζοντας τον σε 3/13 σουτ (14 πόντοι), μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο ο Πέτζα είχε δυο airball, σημείωσε μόλις τέσσερις πόντους, όλους από βοές.
"Έβαλε τέλος στα ΣΚΟ-τεινά χρόνια", όπως έγραψε την επόμενη μέρα η εφημερίδα "Ώρα για Σπορ"!
Το ίδιο βράδυ ο αείμνηστος Θόδωρος Αγγελόπουλος βραβευόταν με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία "Μια αιωνιότητα και μια μέρα", τίτλο που ο Σκοτ και οι σύντροφοι του στον Παναθηναϊκό παράφρασαν σε "μια αιωνιότητα και 14 χρόνια!
Δέκα τέσσερα (πέτρινα) χρόνια, που αποσφραγίστηκαν σε 14 βράδια!
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων στον πέμπτο τελικό:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 13, Καλαϊτζής 7, Κοχ 2, Παταβούκας 2, Οικονόμου 5, Χούπμαν 2, Σκοτ 23, Μαρτίνεθ 1, Ράτζα 13. Προπονητής: Λευτέρης Σούμποτιτς
ΠΑΟΚ: Νικολαϊδης 7, Μπουντούρης, Κακιούσης, Στογιάκοβιτς 14, Μπαλογιάννης 7, Ρόουαν 7, Μοράλες 7, Μακ Ρέι 10, Σάκλφορντ 6, Γιαννούλης. Προπονητής: Σβι Σερφ.
Η λήξη του πέμπτου τελικού εξελίχθηκε στην απόλυτη αποθέωση του "λόρδου Βύρωνα" του Παναθηναϊκού, που έπεσε αμέσως στην αγκαλιά της γυναίκας του Αννίτας και άρχισε να τη φιλάει περιπαθώς! Στο δρόμο προς τα αποδυτήρια ο Ντίνο Ράτζα του έδωσε ένα αναμμένο "Kohiba" που το είχε πάρει από τον Λευτέρη Σούμποτιτς και το ίδιο βράδυ, έχοντας πλέον ήσυχη τη συνείδηση του ο Σκοτ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Η απόφαση του να ακολουθήσει καριέρα προπονητή ήταν ήδη ειλημμένη και σημαδεύτηκε από μια σατανική σύμπτωση: πέντε μήνες αργότερα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος του ΝΒΑ, καθόταν ως ασίσταντ στο πλευρό του Ρικ Εϊντελμαν στους Σακραμέντο Κινγκς και κουλάντριζε τον ρούκι της ομάδας, που λεγόταν Πέτζα Στογιάκοβιτς!
Ο γεννημένος στις 28 Μαρτίου του 1961, Σκοτ αποφοίτησε από το Αριζόνα Στέιτ, επιλέχθηκε στο Νο 4 του ντραφτ του 1983, έπαιξε σε τρεις ομάδες του ΝΒΑ (Λέικερς με δύο θητείες, Ιντιάνα, Βανκούβερ), κατέκτησε τρεις τίτλους και τελείωσε την καριέρα του με μέσο όρο 14.1 πόντους και 2.5 ασίστ. Μετά από δυο σεζόν (1998-200) ως ασίσταντ στο Σακραμέντο, διετέλεσε πρώτος προπονητής στους Νετς, στους Χόρνετς (με τους οποίους αναδείχθηκε "coach of the year το 2008") και στους Καβαλίερς, αλλά από το περασμένο καλοκαίρι μετά την αποχώρηση του από το Κλίβελαντ βρίσκεται στο... ταμείο ανεργίας!
Εκείνες οι δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο αναφέρονταν στην Οκτωβριανή επανάσταση και το βιβλίο προλόγιζε ο ίδιος ο Λένιν, ενώ στην αντίστοιχη ελληνική έκδοση του και στην (κατά τέσσερις ημέρες διεσταλμένη) μπασκετική εκδοχή του ο ρόλος αυτός θα ανήκε δικαιωματικά σε έναν πρωταθλητή του ΝΒΑ: στον Μπάιρον Σκοτ, ο οποίος καθάρισε την μπουγάδα του πέμπτου τελικού στη σειρά Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ και έχοντας την κλάση, την εμπειρία, αλλά κυρίως την τεχνογνωσία (από τους Λέικερς και το ΝΒΑ) έκανε το τριφύλλι ν' ανθίσει μέσα στην ανυδρία!
Ξεπερνάει ίσως τη γλαφυρότητα και μοιάζει γραφική αυτή η αναφορά, αλλά είναι απολύτως ρεαλιστική: ο Παναθηναϊκός λαχταρούσε αυτόν τον τίτλο από τις 24 Απριλίου του 1984 και έκτοτε, επί 14 συναπτά έτη όλες οι απόπειρες του να επιστρέψει στην κορυφή κατέληξαν στο κενό! Την Τετάρτη της Διακαινησίμου του '84 είχε νικήσει στο μπαράζ της Κέρκυρας τον Αρη με 80-76 και εν συνεχεία έβλεπε τα κίτρινα (Αρης), τα μαύρα (ΠΑΟΚ) και τα κόκκινα (Ολυμπιακός) τρένα να περνούν από μπροστά του...
Πλάκα- πλάκα ο πέμπτος τελικός της σεζόν 1997-98 έχει την ίδια βαρύτητα που απέδωσε στη μάχη του Ελ Αλαμέιν ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, λέγοντας πως "πριν από αυτήν δεν είχαμε καμιά νίκη και μετά από αυτήν δεν γνωρίσαμε καμιά ήττα". Ασφαλώς η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων δεν έκρινε τελεσιδίκως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έδειξε ότι μπορεί να τον χάσουν οι Γερμανοί και το ίδιο συνέβη και στα ελληνικά μπασκετικά πράγματα εκείνης της περιόδου: ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας του (μετά από 14 άγονα χρόνια) και αυτός ο τίτλος απέβη το σκαλοπάτι για να στρογγυλοκαθήσει στο θρόνο και να αποκρούει από θέση ισχύος, πλεόν, τις επιθέσεις των εκάστοτε σφετεριστών της εξουσίας του.
Τότε ο Παναθηναϊκός λαχταρούσε το πρωτάθλημα επί 14 χρόνια, εκείνο το κατέκτησε μέσα σε 14 μέρες και ήταν το πρώτο από τα 14 σε 16 σεζόν!!!
Η αρχή της σεζόν 1997-98 βρήκε τον Παναθηναϊκό να προέρχεται από μια καταστροφική σεζόν, στην οποία έμεινε με άδεια χέρια! Πρώτα απ' όλα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον (παρθενικό από ελληνική ομάδα) τίτλο του στην Ευρωλίγκα, καθώς αποκλείσθηκε με "sweep" από τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια ηττήθηκε από τον Απόλλωνα Πατρών στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου και το ίδιο βράδυ έφυγε σαν βρεγμένη γάτα ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, λουσμένος από πορτοκαλάδες, την ώρα που αποχωρούσε από το ΟΑΚΑ. Η τριλογία της συμφοράς ολοκληρώθηκε στα πλέι οφς της Α1, όπου (με υπηρεσιακό προπονητή τον Μιχάλη Κυρίτση και σε πείσμα του πλεονεκτήματος έδρας) τον έριξε στο καναβάτσο ο ΠΑΟΚ με 2-1 (88-64, 85-90, 77-66) , ο οποίος είχε σε διπλό ρόλο παίκτη-προπονητή τον Σκοτ Σκάιλς!
Στις 13 Δεκεμβρίου του 1997 στο Αλεξάνδρειο ο ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 11ης (όπως τυγχάνει να αναμετρώνται και στην εφετινή σεζόν) αγωνιστικής νίκησε τον Παναθηναϊκό με 76-65 και στις 21 Μαρτίου του 1998 του κατάφερε ένα δεύτερο γερό κτύπημα στο ΟΑΚΑ με 66-65. Αυτό το ματς θα μνημονεύεται όχι μονάχα για το νικητήριο καλάθι του συχωρεμένου (από τις 10 Ιουλίου του 2000 από καρδιακή προσβολή, ενώ έπαιζε μπάσκετ) Κόνραντ Μακ Ρέι, αλλά και για τη μαγική ασίστ του Στογιάκοβιτς.
Παρεμπιπτόντως αυτή η ασίστ και το μεταγενέστερο τρίποντο του στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν οι δύο φάσεις που έκαναν τον (τότε τζένεραλ μάνατζερ των Σακραμέντο Κινγκς) Τζεφ Πίτρι να λατρέψει περισσότερο τον Πέτζα και εάν ήταν δυνατόν θα τον έβαζε το ίδιο βράδυ στο αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα της Καλιφόρνια!
Για τέτοια καψούρα μιλάμε, που (νομίζω πως) ξεπερνάει και τον έρωτα του Τζέρι Κράουζ για τον Τόνι Κούκοτς!
Παρεμπιπτόντως η νίκη του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με 66-65 είναι το τελευταίο διπλό που έχει καταφέρει επί του Παναθηναϊκού, ο οποίος έκτοτε μετρά ένα σερί 22-0 στην έδρα του...
Παρά τις δύο ήττες τους από τον ΠΑΟΚ οι "πράσινοι" τερμάτισαν πρώτοι με ρεκόρ 21-5, υπερέχοντας στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, ενώ ο ΠΑΟΚ κατέλαβε την τρίτη θέση (20-6) και η ΑΕΚ την τέταρτη (19-7). Στον προημιτελικό γύρο των πλέι οφς ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ηρακλείου με 2-1 και ο ΠΑΟΚ καθάρισε τον Παπάγου με 2-0, ενώ στους best-of-three ημιτελικούς, οι πράσινοι βρήκαν απέναντι τους την ΑΕΚ και ο "Δικέφαλος του Βορρά" έπεσε πάνω στον έχοντα πλεονέκτημα έδρας και στοχεύοντα στο six-peat, Ολυμπιακό.
Οι δυο ημιτελικές σειρές και κυρίως εκείνη του ΟΑΚΑ είναι μακράν οι πιο συναρπαστικές στην ιστορία της ελληνικής λίγκας. Ο Παναθηναϊκός στάθηκε όρθιος αποκλείοντας την ΑΕΚ με 2-1 (67-57, 56-65, 51-47) σε μια ατμόσφαιρα που ελάχιστα απείχε από εκείνη η οποία περιγράφεται στην Δαντική Κόλαση! Το τρίτο ματς υπήρξε η επιτομή του δράματος στην κατάληξη του οποίου έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα από τις μπουνιές και τα επεισόδια, με αποκορύφωμα την επίθεση του Φάνη Χριστοδούλου εναντίον του Γιάννη Ιωαννίδη προς τον οποίο (σε συνέχεια μιας προηγούμενης δήλωσης του "Ξανθού") φώναζε "και τώρα μπορείς να πας να πεθάνεις όρθιος"!
Στη λήξη εκείνου του επεισοδιακού αγώνα, στον οποίο εκτός από τον έλεγχο, διολίσθησε και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ προέβη στη μνημειώδη δήλωση ότι "αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό τοπ πανηγύρι των ζουρλών"!
Η σειρά του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ δεν είχε επεισόδια, αλλά εξελίχθηκε στο απόλυτο θρίλερ: με το σκορ στο 1-1 (66-65, 50-56), οι ερυθρόλευκοι υποδέχτηκαν στις 7 Μαΐου στο Νέο Φάληρο, τους Θεσσαλονικείς στον τρίτο ημιτελικό, που κρίθηκε στην εκπνοή με το μνημειώδες τρίποντο του Στογιάκοβιτς (55-58), ο οποίος άφησε σέκους τους γηπεδούχους. Ο Μίλαν Τόμιτς και ο Ντούσαν Βούκσεβιτς δεν έκαναν φάουλ, ο Πέτζα κράτησε την μπάλα σε όλη την τελευταία κατοχή του ΠΑΟΚ, και μπουμπούνισε το "buzzer beater" στέλνοντας την ομάδα του στον έβδομο ουρανό και τον Ολυμπιακό στα Τάρταρα!
Ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει στον τελικό δια πυρός και σιδήρου: νωρίτερα στη σεζόν ηττήθηκε στα Πατήσια από τον Σπόρτιγκ με το τρομερό καλάθι του Γιάννη Γάκη, ενώ στη συνέχεια έπαιξε χωρίς τον Γιάννη Γιαννούλη και τον Τσαρλς Σάκλφορντ, που μπλέχτηκαν στον καυγά με τον Γιώργο Καράγκουτη και τον Αντόνιο Χάρβεϊ στη Νέα Σμύρνη.
Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του πέρασε μέσα από τη δοκιμασία, την αμφισβήτηση και τη βαθιά εσωστρέφεια που προκάλεσαν δυο αλλεπάλληλα φιάσκα: η παταγώδης αποτυχία του (με δύο ήττες) στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη και ο απροσδόκητος αποκλεισμός του από τον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα καθώς ηττήθηκε στο Μιλάνο από τη Στεφανέλ με 86-61, ενώ στο ΟΑΚΑ είχε επικρατήσει με 77-58! Το γαϊτανάκι των τελικών άρχισε στις 10 Μαΐου και ολοκληρώθηκε μετά από δυο εβδομάδες, καθώς χρειάστηκε να εξαντληθεί όλη η σειρά, σε μια συγκλονιστική αλληλουχία: ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 στο ΟΑΚΑ (63-55), ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο Παλέ Ντε Σπορ (73-58), οι "πράσινοι" ανέκτησαν το προβάδισμα (55-48), ο "Δικέφαλος του Βορρά" απάντησε αναλόγως (64-57, με πρωταγωνιστή τον Πέτζα Στογιάκοβιτς, το ίδιο βράδυ που ο Πέτζα Μιγιάτοβιτς οδηγούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης στη νίκη επί της Γιουβέντους και στην κατάκτηση του Champions League στο Αμστερνταμ) και όλα έμελλε να κριθούν στον πέμπτο αγώνα...
Ήταν Κυριακή 24 Μαΐου του 1998 και η τελική αναμέτρηση φάνηκε από την αρχή πως θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του παίκτη που είχε στο πλούσιο παλμαρέ του τρία χρυσά δαχτυλίδια του ΝΒΑ!
Πρωταθλητής με τους Λέικερς το 1985, το 1987 και το 1988, μπαρουτοκαπνισμένος από 37 τελικούς του ΝΒΑ (σε έξι σεζόν) και εξέχον μέλος του θιάσου που έδινε τις παραστάσεις του show time, ο 37χρονος Μπάιρον Σκοτ είχε αποφασίσει ότι αυτό το ματς θα ήταν το ακροτελεύτιο της ένδοξης καριέρας του και το γλέντησε αναλόγως! Ωσεί παρών στο πρώτο ημίχρονο (με μόλις ένα καλάθι) σεληνιάστηκε στο δεύτερο και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη και στην κατάκτηση του τίτλου, σημειώνοντας 23 πόντους με 6/8 δίποντα, 0/5 τρίποντα και 11/13 βολές, με αντιπάλους τον Ρον Ρόουαν και τον Γιώργο Μπαλογιάννη.
Παράλληλα ο βετεράνος γκαρντ πήρε η σκυτάλη από τον Γιώργο Καλαϊτζή στο μαρκάρισμα του Στογιάκοβιτς και του έκανε δύσκολη τη ζωή εξαναγκάζοντας τον σε 3/13 σουτ (14 πόντοι), μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο ο Πέτζα είχε δυο airball, σημείωσε μόλις τέσσερις πόντους, όλους από βοές.
"Έβαλε τέλος στα ΣΚΟ-τεινά χρόνια", όπως έγραψε την επόμενη μέρα η εφημερίδα "Ώρα για Σπορ"!
Το ίδιο βράδυ ο αείμνηστος Θόδωρος Αγγελόπουλος βραβευόταν με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία "Μια αιωνιότητα και μια μέρα", τίτλο που ο Σκοτ και οι σύντροφοι του στον Παναθηναϊκό παράφρασαν σε "μια αιωνιότητα και 14 χρόνια!
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων στον πέμπτο τελικό:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 13, Καλαϊτζής 7, Κοχ 2, Παταβούκας 2, Οικονόμου 5, Χούπμαν 2, Σκοτ 23, Μαρτίνεθ 1, Ράτζα 13. Προπονητής: Λευτέρης Σούμποτιτς
ΠΑΟΚ: Νικολαϊδης 7, Μπουντούρης, Κακιούσης, Στογιάκοβιτς 14, Μπαλογιάννης 7, Ρόουαν 7, Μοράλες 7, Μακ Ρέι 10, Σάκλφορντ 6, Γιαννούλης. Προπονητής: Σβι Σερφ.
Η λήξη του πέμπτου τελικού εξελίχθηκε στην απόλυτη αποθέωση του "λόρδου Βύρωνα" του Παναθηναϊκού, που έπεσε αμέσως στην αγκαλιά της γυναίκας του Αννίτας και άρχισε να τη φιλάει περιπαθώς! Στο δρόμο προς τα αποδυτήρια ο Ντίνο Ράτζα του έδωσε ένα αναμμένο "Kohiba" που το είχε πάρει από τον Λευτέρη Σούμποτιτς και το ίδιο βράδυ, έχοντας πλέον ήσυχη τη συνείδηση του ο Σκοτ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Η απόφαση του να ακολουθήσει καριέρα προπονητή ήταν ήδη ειλημμένη και σημαδεύτηκε από μια σατανική σύμπτωση: πέντε μήνες αργότερα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος του ΝΒΑ, καθόταν ως ασίσταντ στο πλευρό του Ρικ Εϊντελμαν στους Σακραμέντο Κινγκς και κουλάντριζε τον ρούκι της ομάδας, που λεγόταν Πέτζα Στογιάκοβιτς!
Ο γεννημένος στις 28 Μαρτίου του 1961, Σκοτ αποφοίτησε από το Αριζόνα Στέιτ, επιλέχθηκε στο Νο 4 του ντραφτ του 1983, έπαιξε σε τρεις ομάδες του ΝΒΑ (Λέικερς με δύο θητείες, Ιντιάνα, Βανκούβερ), κατέκτησε τρεις τίτλους και τελείωσε την καριέρα του με μέσο όρο 14.1 πόντους και 2.5 ασίστ. Μετά από δυο σεζόν (1998-200) ως ασίσταντ στο Σακραμέντο, διετέλεσε πρώτος προπονητής στους Νετς, στους Χόρνετς (με τους οποίους αναδείχθηκε "coach of the year το 2008") και στους Καβαλίερς, αλλά από το περασμένο καλοκαίρι μετά την αποχώρηση του από το Κλίβελαντ βρίσκεται στο... ταμείο ανεργίας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου