Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Βρείτε τις απαντήσεις και… να ο πρωταθλητής!

Ο Χρήστος Ρομπόλης θέτει μέσω του www.sport-fm.gr μια σειρά ερωτημάτων η απάντηση των οποίων θα κρίνει την έκβαση των τελικών του πρωταθλήματος ανάμεσα στους «αιώνιους».

Βρείτε τις απαντήσεις και… να ο πρωταθλητής
Τους τρώμε στη… μάπα εδώ κι εννιά χρόνια. Και μας αρέσει.

Τους έχουμε μάθει απέξω κι ανακατωτά, από τα ατού και τα ψεγάδια τους, μέχρι και τα συστήματά ή τα τρικ τους. Κι όμως οι αγώνες τους εξακολουθούν να μας συναρπάζουν.

Μπορεί να νομίζουμε πως τους γνωρίζουμε πολύ καλά, μπορεί να θεωρούν και οι ίδιοι πως έχουν αποκρυπτογραφήσει τα πάντα ο ένας για τον άλλο, αλλά πάντα πέρα από τις σταθερές υπάρχουν και μια σειρά από στοιχεία που τελικά κάνουν τη διαφορά.

Είναι οι απαντήσεις σε ερωτήματα σαν κι αυτά που ακολουθούν που θα καθορίσουν τελικά ποιος από τους δύο «αιώνιους» θα καθίσει στο θρόνο της Α1.

-Πώς θα παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός του Αλβέρτη απέναντι στον Ολυμπιακό; Υπό τον Πεδουλάκη οι «πράσινοι» είχαν εφαρμόσει ένα απόλυτα πετυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης των «ερυθρόλευκων» με έμφαση στο αμυντικό κομμάτι μετρώντας μόνο νίκες στα καθοριστικά παιχνίδια μεταξύ τους. Υπό τον «Φράγκι» ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να παίξει πιο γρήγορα κι απελευθερωμένα στην επίθεση, αλλά μένει να φανεί αν αυτό το στυλ-ειδικά απέναντι σε έναν αντίπαλο που ειδικεύεται στο γρήγορο παιχνίδι-θα τον βοηθήσει στην επίθεση ή θα γίνει μπούμερανγκ και απλώς θα του στερήσει δυνάμεις κι ενέργεια στο αμυντικό κομμάτι. Το ντέρμπι του ΣΕΦ για το Top 16 δεν αποτελεί δείγμα γραφής, καθώς αφενός μεν δεν ήταν καθοριστικό, αφετέρου ο Αλβέρτης μετρούσε λίγες μέρες στον πάγκο της ομάδας.

-Ποιος... Σπανούλης θα εμφανιστεί στη σειρά των τελικών;. Ο γνωστός καλός «Kill Bill» ή ο κακός δίδυμος αδερφός του που συνήθως παρουσιάζεται στο ΟΑΚΑ; Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι σε εξαιρετική κατάσταση μετά την περιπέτεια τραυματισμού του, αλλά μετρά σειρά κακών εμφανίσεων στο γήπεδο των «πράσινων», κάτι που δεν αποδίδεται μόνο στην εχθρική ατμόσφαιρα εναντίον του και τη διάθεση που δείχνει συχνά να δώσει απαντήσεις κάνοντας περισσότερες φορές κακό παρά καλό στην ομάδα του, αλλά και στο πλάνο αντιμετώπισής του από τον Παναθηναϊκό. Αν βρει τρόπο να σπάσει τα πράσινα αμυντικά δεσμά και να κλείσει τα αυτιά του στις φωνές από την εξέδρα και το… παρελθόν, ο Ολυμπιακός σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη τύχη.

-Tι θα κάνουν οι… άλλοι; Σίγουρα Διαμαντίδης και Σπανούλης είναι τα σημεία αναφοράς εκατέρωθεν και το πλάνο καθενός εκ των δύο μονομάχων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξουδετέρωση ή έστω στον περιορισμό τους. Πέρα από το πώς θα ανταποκριθούν οι δύο ηγέτες στις σύνθετες άμυνες και τους διαφορετικούς «φρουρούς» που θα βρουν μπροστά τους, εξίσου αν όχι μεγαλύτερη σημασία έχει πόσο θα μπουν στην εξίσωση οι συμπαίκτες τους και θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν.

-Πόσο διαφορετικές θα δούμε τις δύο ομάδες; Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καμία από τις δύο δεν είχε υποχρεώσεις στο Final Four και ουσιαστικά αμφότερες προετοιμάζονται για έναν στόχο κι έναν αντίπαλο εδώ κι ένα μήνα. Όσο κι αν γνωρίζονται πολύ καλά, μετά τις πέντε φετινές τους αναμετρήσεις, σίγουρα οι δύο προπονητές και τα επιτελεία τους θα έχουν βάλει κάποιες πινελιές. Ποιες και τι αποτέλεσμα θα φέρουν θα φανεί στην πράξη.

-Τι θα κάνουν τα νέα «όπλα»; Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός σε σχέση με τα προηγούμενα φετινά τους παιχνίδια και πέρα από τους παίκτες με τη δεδομένη προσφορά, έχουν αποκτήσει εσχάτως από έναν καινούριο πρωταγωνιστή. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έχει μπει δυναμικά στο σχέδιο δράσης των «πράσινων», προσφέροντας ποικιλία επιλογών στην επίθεση και παιχνίδι τόσο με πρόσωπο, όσο και με πλάτη στο καλάθι, κάτι που δεν αποτελεί το φόρτε των «ιπτάμενων» Γκιστ και Λάσμε. Ο Μάρντι Κόλινς έχει μετατραπεί από έναν επιβλαβή ακόμη και στον λίγο χρόνο που αγωνιζόταν και άχρωμο παίκτη σε ένα πολύτιμο εργαλείο στην περιφέρεια, με προσφορά σε άμυνα κι επίθεση. Δεν είναι… Λο, αλλά μπορεί να αποφορτίσει την τριάδα Σπανούλη, Μάντζαρη και Σλούκα που έχει τραβήξει πολύ «κουπί» φέτος και να αποτελέσει παίκτη-κλειδί για τη σειρά, λόγω και του ύψους του απέναντι στα ψηλά γκαρντ του Παναθηναϊκού. Μένει να δούμε αν κάποιος από τους δύο μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα «Χ» για την ομάδα του.

-Τι θα πάρουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός από το μακρινό τους σουτ; Όσο κι αν αποτελεί υπεραπλούστευση, είναι πραγματικότητα πως σε βαθμό μεγαλύτερο από άλλες ομάδες, το παιχνίδι των «αιωνίων» εξαρτάται από τα ποσοστά τους στα τρίποντα. Αυτά πέρα από το προφανές, δηλαδή σκορ, ανοίγουν και την αντίπαλη άμυνα κάτι που είναι πολύτιμο σε μια σειρά που αναμένεται πολύ «κλειστή».

-Πόσο ρόλο θα παίξει η έδρα; Η ιστορία έχει δείξει πως όταν ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα, κατακτά και τον τίτλο, ενώ το αντίστοιχο αβαντάζ για τον Ολυμπιακό έχει αποδειχτεί πιο «εύθραυστο». Οι «πράσινοι» έχουν ένα απίθανο σερί νικών σε τελικούς και play offs στο ΟΑΚΑ, αλλά θα έχουν και το άγχος της υπεράσπισής του τουλάχιστον στο πρώτο παιχνίδι της σειράς. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν κερδίσει ποτέ τελικό στο άντρο των αντιπάλων τους, αλλά φέτος απέδωσαν καλύτερα εκτός παρά εντός ΣΕΦ και δείχνουν αποφασισμένοι.

-Ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το άγχος; Η διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πως για το νικητή της σειράς και τον πρωταθλητή η σεζόν θα είναι αυτόματα πετυχημένη, για τον δε χαμένο αναμφίβολα αποτυχημένη. Συγκριτικά με την τελευταία τριετία δεν υπάρχει το… αποκούμπι της κατάκτησης της Ευρωλίγκας, η λάμψη του τροπαίου της οποίας μπορούσε να προσφέρει παρηγοριά ακόμη και για την απώλεια του τίτλου από τον «εχθρό». Για τον περσινό νταμπλούχο και αποκλεισμένο με τα χίλια ζόρια από την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα Παναθηναϊκό το Κύπελλο θα είναι πολύ λίγο, για τον δε περσινό back-to-back πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακός θα είναι σκληρό να τελειώσει τη σεζόν για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια με άδεια χέρια και μοναδικό ενθύμιο το Διηπειρωτικό. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: