Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Επιτέλους… μόνοι!

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αρχίζουν απόψε στο ΟΑΚΑ τις μάχες μέχρι τελικής πτώσης με έπαθλο το πρωτάθλημα. Τα τελευταία νέα των δύο μονομάχων και η μακρά παράδοση του ζευγαριού.

Επιτέλους… μόνοι
Χρειάστηκε να περιμένουν τόσους μήνες για το… αναπόφευκτο. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήταν συνεπείς στο «προκαθορισμένο» ραντεβού τους στους τελικούς της Α1 και η μάχη για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος αρχίζει απόψε από το ΟΑΚΑ (22:00, ΝΕΡΙΤ, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr).

Οι δύο «αιώνιοι» που φέτος μετά από αρκετά χρόνια δεν είχαν αμφότεροι την πρόκληση, αλλά και την κόπωση ενός Final Four, έχουν εστιάσει στο τρόπαιο που εν ολίγοις θα κρίνει αν η φετινή σεζόν θα κλείσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο γι’ αυτούς. Γιατί-κακά τα ψέματα-στον μεν νταμπλούχο πέρσι Παναθηναϊκό δεν θα αρκεί φέτος το Κύπελλο, στον δε πρωταθλητή Ευρώπης για δεύτερη συνεχή χρονιά πέρσι Ολυμπιακό θα κακοφανεί να μείνει φέτος με άδεια χέρια.

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε χωρίς κανένα πρόβλημα και παρουσία του Θανάση Γιαννακόπουλου την προετοιμασία του, ενώ η αποστολή κατέλυσε σε ξενοδοχείο. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έχει όλους τους παίκτες διαθέσιμους, πλην του Μάικ Μπατίστ που δεν έχει θέση στο ρόστερ της Α1. Οι «πράσινοι» ποντάρουν πολλά στην παρουσία του κόσμου, που αναμένεται να δώσει δυναμικό «παρών», αν και η προχωρημένη ώρα έναρξης του αγώνα δεν ευνοεί για sold out.

Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του θα είναι πλήρης, με εξαίρεση τον Βασίλη Καββαδά, ο οποίος ταλαιπωρείται από διάστρεμμα και θα χάσει όλη τη σειρά των τελικών. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να εκμεταλλευτούν την πίεση που νιώθει σε μεγαλύτερο βαθμό ο γηπεδούχος και να κάνουν εξ αρχής το break που απαιτείται για να φτάσουν στον τίτλο.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Γκόντας, Τανατζής και Ταβουλαρέας. Ο δεύτερος αγώνας της σειράς θα γίνει τη Δευτέρα στο ΣΕΦ (19:45).

Η παράδοση

Οι δύο ομάδες αναμετρώνται για ένατη σερί χρονιά σε τελικούς (14η συνολικά). Ο Παναθηναϊκός μετρά εννιά επικρατήσεις και ο Ολυμπιακός τέσσερις. Στα 57 ματς που έχουν γίνει για τους τελικούς μεταξύ των δύο «αιωνίων» η έδρα έχει «σπάσει» μόλις οκτώ φορές, τις επτά με «θύτη» τον Παναθηναϊκό. Παράλληλα ένα ματς δεν έγινε ποτέ (το 1993 οι «πράσινοι» είχαν αρνηθεί να κατέβουν διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία) κι δύο ματς δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ (το 2010 και το 2013 στο ΣΕΦ, λόγω επεισοδίων).

Φέτος οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί ήδη πέντε φορές, δύο στο πρωτάθλημα, ισάριθμες στο Top 16 της Ευρωλίγκας και μία στα ημιτελικά του Κυπέλλου, με την έδρα να «μιλά» σε όλες τις περιπτώσεις και τον Παναθηναϊκό να έχει τρεις νίκες έναντι δύο του Ολυμπιακού.

Οι «πράσινοι» μετρούν 31 νίκες σε ισάριθμα ματς τελικών στο ΟΑΚΑ, το οποίο χρησιμοποιούν από την περίοδο 1995/96 με εξαίρεση τη διετία 2002-2004 όταν έπαιζαν στο Σπόρτιγκ, ενώ στο κλειστό του Αμαρουσίου έχουν 24 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις σε τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό.

Η τελευταία ήττα του Παναθηναϊκού σε σειρά τελικών στην έδρα του, ήταν στις 8 Μαΐου του 1993 αλλά στο κλειστό της Γλυφάδας. Έκτοτε το «τριφύλλι» μετρά 37 νίκες σε 37 παιχνίδια ως γηπεδούχος σε τελικούς πρωταθλήματος. Η πιο πρόσφατη ήττα του Παναθηναϊκού στο «σπίτι» του σε play offs ήταν την 1η Ιουνίου του 2003, με 85-82 από το Περιστέρι για τα ημιτελικά της Α1 στο κλειστό του Σπόρτιγκ. Έκτοτε μετρά 57 συνεχείς νίκες στην έδρα του.

Συνολικά και σε όλες τις διοργανώσεις οι δύο «αιώνιοι» έχουν αναμετρηθεί 203 φορές με τον Παναθηναϊκό να έχει 116 νίκες και τον Ολυμπιακό 87, ενώ σε επίπεδο πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ το επί μέρους «σκορ» είναι 60-47 (38-25 στα play offs). Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: