Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η μεγάλη της… Μπάρτσα σχολή!!

Αν πιστεύεις πως ξέρεις τα πάντα για την Μπαρτσελόνα, έλα να κάνουμε ένα μικρό τεστ για να δούμε πόσα… απίδια πιάνει ο σάκος σου.

Η μεγάλη της… Μπάρτσα σχολή!
Όλος ο κόσμος μιλά (και πολλές φορές παραμιλά) με τη φοβερή και τρομερή Μασία, την Ακαδημία της Μπαρτσελόνα που εδώ και χρόνια έχει βγάλει παιχταράδες με το τσουβάλι. Από τη στιγμή που ο Γιόχαν Κρόιφ έριξε την ιδέα να διαμορφωθεί εκείνη η παλιά αγροικία σε φυτώριο ποδοσφαιριστών, η Μασία έγινε συνώνυμη της εξαιρετικής δουλειάς στους μικρούς και της σημασίας που έχει να στελεχώνεται μια ομάδα από παίκτες μέσα από τα σπλάχνα της.

Η παραπάνω είναι μια ιστορία που λίγο-πολύ την γνωρίζουμε όλοι, το θέμα όμως με τη μεγάλη της Μπάρτσα σχολή δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται πολύ παραπάνω.

Στο twitter ανέβηκε πρόσφατα μια πανηγυρική φωτογραφία των Καταλανών λίγη ώρα μετά την απονομή του ισπανικού Σούπερ Καπ του 1996. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, φυσικά κανένας από τους εικονιζόμενους δεν παίζει ακόμη μπάλα, άλλωστε οι περισσότεροι είναι πάνω από 50, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν παραμείνει στο χώρο του αθλήματος.




Το αντίθετο μάλιστα… Παρατηρώντας προσεχτικά την παραπάνω φωτογραφία –και ειδικά αν είσαι ο τεράστιος Χόρχε Μαζιάς και όχι κάνα τυχαίος- θα μπορέσεις να βρεις (κρατήσου μεγάλε) δεκαπέντε (15) τύπους που σχετίζονται ακόμη με το χώρο.

Ως νεαρό γατάκι, θα αναγνωρίσεις τα στανταράκια δηλαδή τον ένα και μοναδικό Μουρίνιο που τώρα τελευταία βγάζει το ψωμάκι του στην Τσέλσι και από την κάτω σειρά το σημερινό προπονητή της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε. Ξεχωρίζει σαφώς λόγω έλλειψης τρίχας κ καράφλα του Ντε Λα Πένια, με τη μόνη διαφορά πως ο συγκεκριμένος δεν έγινε προπονητής, αλλά ατζέντης ποδοσφαιριστών.

Από εκεί και πέρα, άλλος με μεγαλύτερη κι άλλος με μικρότερη επιτυχία, κάποιοι σε τεράστια κλαμπ, άλλοι σε πιο ταπεινούς συλλόγους, σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι εργάζονται ως προπονητές.

Αφού περάσαμε λοιπόν, δύσκολες ώρες στα χέρια του ιεροεξεταστή Μαζιά, με κανέναν να μην μπορεί να βρει περισσότερους από 5-6 (όχι μόνο να αναγνωρίσει πρόσωπα, αλλά και να θυμηθεί πού δουλεύουν), έφτασε και η άγια εκείνη η ώρα της μεγάλης αποκάλυψης.

Αν λοιπόν κάποιος σας ρωτήσει πόσοι, ποιοι και πού, ιδού η απάντηση που δείχνει τη συνεισφορά και την επιρροή των «μπλαουγκράνα» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Έχουμε και λέμε (η σειρά είναι τυχαία): Ντε λα Πένια (ατζέντης παικτών), Λουις Ενρίκε (Μπαρτσελόνα), Λοπετέγκι (Πόρτο), Μουρίνιο (Τσέλσι), Λοράν Μπλαν (Παρί Σεν Ζερμέν), Άλμπερτ Θελάδες (Ελπίδες Ισπανίας), Αλμπέρ Φερέρ (Κόρδοβα), Αμπελάρδο (Χιχόν), Σέρχι Μπαρχουαν (Ουέλβα), Αμόρ (Ακαδημίες Μπαρτσελόνα), Μπακερο (Χουάν Αουριτς), Πίτσι (Βαλένθια), Ρότζερ (παιδικό Μπαρτσελόνα).

Την… αλήτρα (με την καλή έννοια) που ακούει στο όνομα Χρίστο Στοϊτσκοφ δεν την ξεχάσαμε, αλλά αυτήν την εποχή δεν δουλεύει κάπου, έχει περάσει όμως από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ενώ ο Γκίκα Ποπέσκου θα ήταν σήμερα πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Ρουμανίας, αν δεν τον προλάβαινε η συμμετοχή του σε σκάνδαλο που τελικά τον οδήγησε στης φυλακής τα σίδερα… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: