Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Λίνο, ετών 37!!

LINO
Ο Λίνο περιμένει να υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του, αλλά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν τον ξέχασε. Αφιέρωμα με αφορμή τα σημερινά γενέθλιά του φιλοξενεί η επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Ο Βραζιλιάνος (γεννήθηκε στις 01/06/1977) έκλεισε τα 37, αλλά αποτελεί πάντα υπόδειγμα επαγγελματισμού και απόδοσης για τους νεότερους παίκτες. 
Στο σχετικό κείμενο, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει:
“Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εύχεται ολόθερμα χρόνια πολλά στον Λίνο για τα σημερινά του γενέθλια, με υγεία, επιτυχίες και ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές!
Ποιός είναι ο Λίνο
Ήταν Ιούλιος του 2009 και νεαρός ποδοσφαιριστής έχει μόλις ολοκληρώσει την πρώτη του προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ. Είναι εκτός αποστολής στον αγώνα εναντίον της Βαλερένγκα και παρακολουθεί τον Λίνο να σκοράρει με φάουλ εναντίον των Νορβηγών… Λέει με ενθουσιασμό στους δίπλα του: «Αυτός ο παίκτης θα κάνει μεγάλη καριέρα»! Έπεσε από τα σύννεφα μόλις έμαθε ότι ο Βραζιλιάνος έκλεινε τότε τα 32…
Όποιος γνωρίσει τον Λίνο καταλαβαίνει ότι πρόκειται για άνθρωπο ‘χαρά Θεού’ με μια έμφυτη καλοσύνη και παιδικότητα. Αν ανατρέξεις στη ζωή του, ίσως επιφανειακά μπορείς να βρεις τους λόγους που ο 37χρονος αριστερός μπακ διατηρεί αυτά τα στοιχεία στην προσωπικότητά του και δε λέει να κουραστεί…
Διατηρεί αυτήν την παιδικότητα ίσως γιατί δεν πρόλαβε να τη χαρεί στην ώρα της….Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του Adao Alves Maciel που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ενώ η μητέρα του Conceicao Aparecida Maciel ήταν έγκυος. Γεννήθηκε ορφανός, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και από πολύ μικρός, μέχρι τα 15 του, δούλευε σε σούπερ μάρκετ, τοποθετώντας τα ψώνια σε σακούλες και μεταφέροντας τα για χάρη των πελατών. Ήταν ένας τρόπος να βοηθήσει την οικογένειά του. Έχει δυο ακόμη αδερφές.
Με τη μπάλα παρότι Βραζιλιάνος μέχρι μεγάλη ηλικία δεν είχε σχέση. Λίγο παιχνίδι με τα παιδιά της γειτονιάς, αλλά σε ακαδημία γράφτηκε στα 15. Ίσως επειδή άργησε, δε λέει ακόμη να το βάλει κάτω για να βγάλει τα σπασμένα! Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Ceret ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που διέγνωσαν ταλέντο στον ψηλόλιγνο Βραζιλιάνο. Μετά από 2 χρόνια…ταχύρυθμης εκπαίδευσης, πήγε στις Ακαδημίες της Κορίνθιανς, όπου έμεινε για 2 χρόνια. Ήδη το ταλέντο του γίνεται γνωστό και στην Ευρώπη και ήρθε η ώρα των δοκιμών. Γκλάντμπαχ και Ατλέτικο Μαδρίτης θα τον δοκιμάσουν, χωρίς τελικά να του προσφέρουν συμβόλαιο. Όμως στην Ισπανία, το 1999 θα έχει την πρώτη του γνωριμία με τον Πάμπλο Γκαρσία… Από τότε κρατούσαν επαφή και έμελλε να βρεθούν μια δεκαετία μετά στον ΠΑΟΚ…
Επαγγελματικά θα ξεκινήσει να παίζει το 2000 στην Mauense, τον επόμενο χρόνο στην Ipaty και η καθιέρωση έρχεται το 2001 με τη μεταγραφή στη Sao Paolo στην οποία μένει ένα χρόνο, πριν τον παραχωρήσει δανεικό σε Figuerense και Bahia (πατρίδα του Ετο) για τα επόμενα δυο χρόνια. Άλλος ένας χρόνος στη Sao Paolo (2004), μετά στη Fluminense (2005) και τη Juventude (2006). Είναι ήδη 29 ετών και το πολυπόθητο ευρωπαϊκό άλμα δεν έχει πραγματοποιηθεί….
Την ευκαιρία θα του τη δώσει η πορτογαλική Ακαντέμικα τον Ιούνιο του 2006 και η πόρτα της Ευρώπης έχει ανοίξει για τα καλά. Του χρειάστηκε ένας μόλις χρόνος για να κάνει την Πόρτο να ενδιαφερθεί για εκείνον, παρότι είναι γνωστό ότι ο κορυφαίος σύλλογος της χώρας επενδύει κυρίως σε νεαρούς ποδοσφαιριστές με περιθώριο μεταπώλησης. Κάνει καλές εμφανίσεις εκεί, παρότι λογίζεται ως εναλλακτική λύση. Μέσα στις σημαντικές του στιγμές, ένα γκολ στο Τσάμπιονς λιγκ εναντίον της Φενέρμπαχτσε… Έμελλε να την αποκλείσει ξανά ως παίκτης του ΠΑΟΚ, της ομάδας που μπήκε ξαφνικά στη ζωή του τον Ιανουάριο το 2009…
«Μόνο στον ΠΑΟΚ έμεινα τόσα πολλά χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποια ομάδα υποστηρίζω ποια, για το τι χρώμα θα έχει η καρδιά μου για το υπόλοιπο της ζωής μου» λέει ο Βραζιλιάνος στο paokfc.gr. Εξαιρετικά συναισθηματικός άνθρωπος, ίσως ο μεγαλύτερος πλακατζής της ομάδας, αυτός που θα τη βοηθήσει να αποσυμπιεστεί στις δύσκολες στιγμές, πραγματικός πυλώνας των ιδιαίτερων αποδυτηρίων τα τελευταία χρόνια. Άνθρωπο να πει κακή κουβέντα για τον χαρακτήρα του δεν θα βρει κανείς στη Θεσσαλονίκη…
Γνώρισε τη γυναίκα του, Τζιοβάνα στην Κοριτίμπα το 2001 και παντρεύτηκαν 2 χρόνια μετά. Το 2003 γεννήθηκε ο μοναχογιός τους Εδουάρδο, που είναι η μεγαλύτερη μορφή των VIP του τετάρτου ορόφου. Ο ‘Ντούντου’ και η Τζιοβάνα δεν χάνουν αγώνα του ΠΑΟΚ και έχουν πάντα διακριτική παρουσία δίπλα στον Λίνο.
Η Θεσσαλονίκη μπήκε στη ζωή τους μετά από πρόσκληση του Φερνάντο Σάντος, που ήξερε καλά τα χαρακτηριστικά του παίκτη και του ζήτησε να μετακομίσει εδώ. Οι βραδιές στο σπίτι τους στους Ταγαράδες, με παρέα την οικογένεια Γκαρσία, ενίοτε και άλλους Λατινοαμερικάνους, είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος διασκέδασης τους. Καλοφαγάς και ειδήμων στα ψητά κρέατα ο ίδιος, έχει αγαπημένα στέκια στην πόλη, ενώ τα καλοκαίρια πάντα πηγαίνει σε καλά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής για να ευχαριστηθεί τις παραλίες και να παίξει με το γιο του.
Για πόσο θα τον βλέπουμε ακόμη; «Η ομάδα ξέρει…» λέει ο ίδιος. Η ίδια ομάδα «που με έκανε να αισθανθώ τι σημαίνει αγάπη πέρα από τα όρια, αγνή αγάπη από άγνωστο κόσμο στο δρόμο, σε μένα και την οικογένειά μου».
Και ίσως ο Θανάσης Παπάζογλου (από τις κερκίδες στο Όσλο) άθελα του τότε είχε πει μια μεγάλη αλήθεια… Ίσως τότε όντως να ξεκινούσε μια μεγάλη καριέρα!».
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: