Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Άσε τον Ντρογμπά στον πάγκο...!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την εμφάνιση της Ακτής Ελεφαντοστού κόντρα στην Βοσνία, τα συν και τα πλην των αντιπάλων της Εθνικής μας και για τον “ελέφαντα” Ντιντιέ...  
Η αλήθεια είναι ότι το φιλικό της Ακτής Ελεφαντοστού με την Βοσνία προσφέρονταν περισσότερο για τους “κατασκόπους” των αντιπάλων της Εθνικής ομάδας της Βοσνίας στο Μουντιάλ και όχι για τους συνεργάτες του Φερνάντο Σάντος και τον ίδιο τον Πορτογάλο τεχνικό που προφανώς θα δει το ματς σε βίντεο.
Και αυτό γιατί ο Γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός της Ακτής έκανε αρκετές δοκιμές και χρησιμοποίησε αρκετούς παίκτες από αυτούς που λογικά δεν θα είναι στο βασικό σχήμα στους αγώνες του Μουντιάλ.
Εστω κι' έτσι όμως κάποια πράγματα για την αντίπαλο της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο έγιναν αντιληπτά και σίγουρα μπορείς να σταθείς σε αυτά.

Περιγράφοντας το ματς για λογαριασμό του ΟΤΕ ΤV τα ξημερώματα του Σαββάτου, εντόπισα δύο τρία πράγματα που νομίζω ότι είναι ευδιάκριτα και στο μάτι ενός μη ειδικού, όπως εγώ. Εστω κι' αν από το βασικό σχήμα απουσίαζαν οι αδερφοί Τουρέ (κυρίως ο Γιάγια δηλαδή) και αν έμειναν στον πάγκο οι Ζερβίνιο, Μπόνι, Καλού και ο Ντρογμπά, φάνηκαν αρκετά από τα μειονεκτήματα των Αφρικανών (κυρίως στον ανασταλτικό τομέα) τα οποία δύσκολα θα διορθωθούν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και όλοι οι παραπάνω παίξουν βασικοί.

Το Νο1 πρόβλημα της Ακτής είναι η αντίδραση των αμυντικών της και γενικά όλης της ομάδας στην οργανωμένη πίεση, στο οργανωμένο πρέσινγκ. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όλες οι φάσεις των Βόσνιων όπως και το γκολ του Ντζέκο προήλθαν από λάθος συμπεριφορά των παικτών της Ακτής στην πίεση. Οι “ελέφαντες” έχαναν εύκολα την μπάλα και μάλιστα σε σημεία του γηπέδου όπου απαγορεύεται. Είτε λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή τους, είτε λίγο κάτω από την μεσαία γραμμή προς την εστία τους.

Βεβαίως αυτό συνέβη γιατί οι Βόσνιοι σε αυτό το κομμάτι του γηπέδου ήταν εξαιρετικοί. Καμία σχέση με το πώς έπαιξαν στα δύο ματς εναντίον της Εθνικής μας στα προκριματικά. Οργανωμένο πρέσινγκ από όλους τους παίκτες (ακόμη και από τον αργό, βαρύ και με αρκετό ποδοσφαιρικό τουπέ, Μισίμοβιτς), οι οποίοι δεν πρέσαραν ασταμάτητα για να έχουν δυνάμεις, αλλά υπήρχαν πεντάλεπτα που έπνιγαν τον αντίπαλό τους. Είναι ένα ζήτημα αν τα δικά μας χαφ μπορούν να το κάνουν. Από την άλλη όμως, όταν το κάνει ο Μισίμοβιτς και ο Πιάνιτς δεν υπάρχει δικαιολογία να μην το κάνουμε εμείς...

Σε αυτή την πίεση λοιπόν η Ακτή δεν λειτούργησε καθόλου καλά. Ο αρχηγός και στόπερ της ομάδας Σολ Μπαμπά είχε πολλά προβλήματα με την μπάλα στα πόδια, πολλές φορές για να μην κάνει το λάθος επιχειρούσε μακρινές μπαλιές (σε στυλ φτου ξελευτερία) και σε αρκετές περιπτώσεις έκανε το λάθος.

Οι δύο ακραίοι οπισθοφύλακες παίζουν πολύ ψηλά και όταν γίνεται το λάθος στον άξονα δεν προλαβαίνουν να γυρίσουν αφήνοντας εκτεθειμένη την άμυνά τους, και ο Ζοκορά που έπαιξε ως στόπερ δεν μπορούσε να καλύψει όλες τις “τρύπες”. Χώρια που και αυτός δεν είναι πλέον αυτός που ήταν στα 34 του.

Ακόμη και ο Τιοτέ της Νιουκάστλ που έπαιξε ως λίμπερο μπροστά από την άμυνα και έπαιρνε σχεδόν όλες τις πρώτες μπάλες, προβλήματα πολλά είχε με το πρέσινγκ των Βόσνιων. Βεβαίως στη δική του περίπτωση τα πράγματα θα αλλάξουν με την παρουσία του Γιάγια Τουρέ, ο οποίος λογικά θα γυρίζει πίσω για να κουμαντάρει το παιχνίδι της Ακτής. Εκτός κι' αν ο Σαμπρί Λαμουσί μας κάνει την χάρη να βάλει τον Γιάγια ψηλά στα χαφ, πίσω από τον φορ.
Καλό θα ήταν επίσης να μας κάνει άλλη μία χάρη. Να συνεχίσει να πιστεύει ότι ο Ντιντιέ Ντρογκμπά δεν μπορεί να παίξει βασικός στα 36 του. Διότι με αυτόν ακόμη και παίκτες της σειράς που έπαιξαν χθες βασικοί στα χαφ της Ακτής Ελεφαντοστού, όπως ο Μαξ Γκραντέλ και ο Ντιομαντέ φαίνονται καλύτεροι.

Μέχρι ο Ντρογκμπά να μπει στο παιχνίδι η Ακτή, ευκαιρία σε κανονική ροή ματς δεν είχε φτιάξει. Μόνο κάτι μικροευκαιρίες από στημένες μπάλες (κυρίως κόρνερ) στα οποία η Βοσνία είχε πολλά προβλήματα, κυρίως γιατί δεν ήταν σε καλή κατάσταση ο τερματοφύλακας της Στόουκ Ασμίρ Μπέγκοβιτς. Κατά τα άλλα, μέχρι να περάσει στο ματς στο 63' ο Ντρογκμπά απολύτως τίποτα! Από το σημείο εκείνο και έπειτα όλη η εικόνα της Ακτής άλλαξε. Η μπάλα δεν ξανασηκώθηκε ψηλά, ο Ντρογκμπά κινήθηκε και ως φορ και περιφερειακά, έφτιαξε φάσεις που δεν της τέλειωσαν οι συμπαίκτες του και πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ.


Γενικά ο Ντρογκμπά μεταμόρφωσε την Ακτή, όχι μόνο γιατί είναι αυτός που είναι, αλλά και γιατί οι συμπαίκτες του με αυτόν στο γήπεδο συμπεριφέρθηκαν πολύ διαφορετικά και πολύ πιο ώριμα. Οσο για την Ακτή, προφανώς στο μεσοεπιθετικό κομμάτι θα είναι καλύτερη όταν θα παίξουν οι βασικοί, αλλά οι αδυναμίες και τα προβλήματα που έχει δύσκολα θα κρυφτούν. Το θέμα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να τα εκμεταλλευτεί...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: