Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Μια βόλτα σε μουντιαλικό γήπεδο!!

Έτοιμη να φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου δείχνει η Φόντε Νόβα.

Μια βόλτα σε μουντιαλικό γήπεδο!
Στο γήπεδο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Σαλβαντόρ της πολιτείας Μπαΐα, θα διεξαχθούν έξι αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της διοργάνωσης. Τέσσερις για τη φάση των ομίλων, έναν για τη φάση των «16» και έναν στα προημιτελικά.


Τρία, μάλιστα, από τα παιχνίδια της α/ φάσης θεωρούνται από τα πιο αμφίρροπα και σπουδαιότερα (Ισπανία-Ολλανδία, Γερμανία-Πορτογαλία και Γαλλία-Ελβετία). Όσο για το άλλο ματς; Μπορεί το Βοσνία-Ιράν να μην είναι το εμπορικότερο παιχνίδι, ποιος όμως δεν θα ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά μια ζωντανή εκτέλεση παικτών όπως ο Τζέκο ή ο Πιάνιτς, σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου;

inner

Το γήπεδο βρίσκεται σε μια τοποθεσία κοντά στα κεντρικότερα σημεία της πόλης, ενώ η πρόσβαση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι αρκετά εύκολη, καθώς υπάρχουν πολλά λεωφορεία που κάνουν στάση κοντά στο γήπεδο. Η πρόσβαση αναμένεται να γίνει ακόμα ευκολότερη κατά τις ημέρες των αγώνων, αφού θα υπάρχουν δέκα ειδικά δρομολόγια για τα λεωφορεία, ενώ τον Ιούνιο (11) θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, η πρώτη γραμμή του μετρό της πόλης. Έργο, το οποίο δεν συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο και που επί χρόνια (15 για την ακρίβεια) συζητιέται και... κατασκευάζεται, αλλά δεν πραγματοποιούταν ποτέ...

inner

Μάλιστα, οι τρεις πρώτοι μήνες λειτουργίας του, αναμένεται να είναι δωρεάν για τον κόσμο. Ωστόσο, τις ημέρες των αγώνων, το μετρό θα είναι ελεύθερο μόνο για τους επιβάτες λεωφορείων ή ειδικών βαν για τους φιλάθλους που θα έχουν εισιτήριο για το ματς.

Για όσους, από την άλλη, προτιμήσουν τα ταξί, θα υπάρχουν πέντε πιάτσες σε γειτονικές περιοχές του γηπέδου.

Αυτό είναι το σχετικό link με τις ανακοινώσεις (Υπάρχει βερσιόν στα αγγλικά και στα ισπανικά):

http://www.copa2014.gov.br/pt-br/noticia/mobilidade-em-salvador-metro-e-bicicletario-sao-novidades-para-a-copa

Πλεονέκτημα της Φόντε Νόβα σε σχέση με άλλα γήπεδα, αποτελεί το γεγονός πως φιλοξένησε αγώνες για το περσινό Κύπελλο Συνομποσπονδιών, αρα είναι πιο έτοιμη σε σχέση με στάδια που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Μεταξύ των αγώνων που φιλοξένησε, ήταν και αυτός ανάμεσα στη Βραζιλία και την Ιταλία, με τη Σελεσάο να επικρατεί με 4-2.

inner

Ακριβώς μπροστά από την κύρια είσοδο του γηπέδου, στη νότια ζώνη, υπάρχει ένα πολύ ωραίο πάρκο που περιτριγυρίζει μία λίμνη με 110 μέτρα κυβικά νερού. Το μέρος αυτό ονομάζεται Ντίκε ντο Τορορό (μεταφρ.:Ανάχωμα του Τορορό) και είναι μια κοιλάδα με ένα φράγμα που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα. Εκεί, μπορεί κανείς να απολαύσει τη βόλτα του, να κάνει τζόκινγκ, γυμναστική η να φάει πίτσα. Όλα αυτά, υπό τον καθαρό αέρα της περιοχής. Η ποιότητα του αέρα της πόλης είναι καλή και υπάρχει μπόλικο πράσινο, όχι όμως, δυστυχώς, και η καθαριότητά της (πολύ το αποδίδουν στην κακή νοοτροπία των κατοίκων και όχι στον Δήμο).

Πριν απο δύο εβδομάδες έζησα και την εμπειρία ενός τοπικού ντέρμπι στο συγκεκριμένο γήπεδο. Η γηπεδούχος Μπαΐα και η αντίπαλός της Βιτόρια -δύο μέτριας δυναμικότητας ομάδες της Α/εθνικής- αναμετρήθηκαν στις 11/5, για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Διάλεξα να κάτσω στην εξέδρα των φιλοξενούμενων, αφού η Βιτόρια είναι η ομάδα που υποστηρίζω στη Βραζιλία...

Η εξυπηρέτηση ήταν καλή, και χάρη στο σκέπαστρο που υπάρχει στο γήπεδο, η βροχή που έπεφτε την ώρα του αγώνα, επηρέασε μόνο τους ποδοσφαιριστές... Η ατμόσφαιρα ήταν όμορφη και οι κερκίδες σε ρυθμούς βραζιλιάνικους από τα τύμπανα. Οι φίλοι των δύο ομάδων κατέφθασαν μαζί στο γήπεδο, ενώ όταν συναντήθηκαν μερικοί εξ/ αυτών στον περίγυρο του γηπέδου και στη στάση του λεωφορείου, δεν συνέβη το παραμικρό. Όλα αυτά, πάντως, σε ένα ντέρμπι που άλλες φορές έχουν σημειωθεί επεισόδια.

Στην επιστροφή, υπήρξε μία στάση στην οποία μπήκαν οπαδοί της Μπαΐα και το λεωφορείο ταρακουνήθηκε από τα χτυπήματά τους, τα οποία ωστόσο είχαν σκοπό να κρατήσουν τον ρυθμό για τα συνθήματά τους και όχι για να προκαλέσουν-δεν προκάλεσαν άλλωστε- υλικές ζημιές.

inner

Το γήπεδο φωτίζεται κατά τη διάρκεια των νυχτερινών αγώνων και ομορφαίνει ακόμη περισσότερο. Αυτό πραγματοποιείται με τη συμβολή της Philips, ενώ η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου είναι εμφανής και απο το γεγονός ότι το επίσημο όνομα του σταδίου είναι «Itaipava Αrena Fonte Nova».

Για τους αδαείς (και είναι λογικό σε αυτήν την περίπτωση να υπάρχουν πολλοί), η Ιtaipava είναι μια βραζιλιάνικη μάρκα μπύρας, που πήρε το όνομά της από μια περιοχή της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, και αγορασε τα δικαιώματα της ονομασίας του γηπέδου (naming rights). Το ίδιο επραξε και με την Αρένα Περναμπούκο, το γήπεδο στο Ρεσίφε (πρωτεύουσα της πολιτείας Περναμπούκο), το οποίο επίσης, θα φιλοξενήσει αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η συγκεκριμένη εταιρία υπήρξε χορηγός της Brawn GP-ομάδα, τότε, του Βραζιλιάνου Ρούμπενς Μπαρικέλο-στο γκραν πρι της Βραζιλίας το 2009.

Πριν το γήπεδο που χτίστηκε για το Μουντιάλ, αυτό που υπήρχε στο σημείο, λεγόταν Φόντε Νόβα και ήταν, επίσης, έδρα της Μπαΐα.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, η Φορταλέζα και η Μπραζίλια, εμφανίζονται ως οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί για το Μουντιάλ. Αν, όμως, εχετε την ευκαιρία να πάτε στο Σαλβαντόρ μέχρι την προημιτελική φάση, μπορείτε να επισκεφτείτε τη Φόντε Νόβα και -αν έχετε τη δυανότητα- να παρακολουθήσετε έναν αγώνα από κοντά. Εξάλλου, τα ματς που θα πραγματοποιηθούν εκεί, σίγουρα προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΕΝΑ ΦΟΝΤΕ ΝΟΒΑ (φάση των ομίλων)

13 Ιουνίου 1:00
Ισπανία-Ολλανδία

16 Ιουνίου 19:00
Γερμανία-Πορτογαλία

20 Ιουνίου 23:00
Γαλλία-Ελβετία

25 Ιουνίου 19:00
Βοσνία-Ιράν Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: