Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Mundobasket 2014 - Δείχνει άριστα στοιχεία, αλλά ακόμη έχει δρόμο να διαβεί!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την αγωνιστική εικόνα της Εθνικής Ελλάδας μετά από τρία ματς και γράφει για όσα του αρέσουν και για όσα πρέπει να διορθωθούν.
Έχοντας περάσει τρεις αγωνιστικές ημέρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπορούν πλέον να βγουν κάποια συμπεράσματα. Η Εθνική Ελλάδας έχει καταφέρει να πάρει ήδη την πρόκριση κάτι το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι. Ορισμένοι θα ισχυριστούν πως έχει αντιμετωπίσει τη Σενεγάλη, τις Φιλιππίνες και το... λαβωμένο Πουέρτο Ρίκο. Θα τους απαντήσω πως οι Αφρικανοί νίκησαν τους Κροάτες (προηγούνταν και στα 40 λεπτά του αγώνα) και οι Φιλιππινέζοι ηττήθηκαν στο τέλος από τους Αργεντινούς έχοντας την τελευταία επίθεση στα χέρια τους.
Μη με παρεξηγήσετε, εννοείται η Σενεγάλη και οι «κοντούρες» δεν είναι ομάδες της προκοπής, εννοείται πως υπάρχουν καμιά δεκαριά καλύτερες από δαύτες, εννοείται πως Αργεντινή και Κροατία διαθέτουν πολύ πιο ποιοτικό ρόστερ.

Απλά δε μου αρέσει ο μηδενισμός και η ισοπέδωση.
Ακόμη δε θα κρίνω την παρουσία της εθνικής μας, αφού αυτό θα γίνει εκ του αποτελέσματος και εκ της τελικής της κατάταξης, ωστόσο θα αναφέρω 2-3 θετικά στοιχεία που λατρεύω σε αυτή την ομάδα και 2-3 ερωτηματικά που κυκλοφορούν στο μυαλό μου και με ανησυχούν.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1. Αυτή η ομάδα έχει πλουραλισμό. Κάθε βράδυ οι πρωταγωνιστές αλλάζουν μεταξύ εννιά ατόμων (μόνο οι Βουγιούκας, Γλυνιαδάκης και Μάντζαρης δε μπορούν γιατί πολύ απλά έχουν διαφορετικό ρόλο). Ο αντίπαλος προπονητής δε μπορεί, δεν έχει τη δυνατότητα να επικεντρώσει την άμυνά του σε 2-3 αφού θα πάντα θα έρχεται κάποιος άλλος για την Ελλάδα να σκοράρει.
2. Ο ενθουσιασμός της ξεχειλίζει. Και καλά οι βουτιές για μία χαμένη μπάλα από τους μικρούς είναι κατανοητή και αναγκαία, αλλά από τον Ζήση, τον Μπουρούση, τον Πρίντεζη, τον Καϊμακόγλου... Οι «παλιοί» ηγούνται της προσπάθειας με τον πλέον ιδανικό τρόπο και μπράβο τους.
3. Παίζουν για τον προπονητή τους. Την ώρα του αγώνα, γυρίζουν στον πάγκο, κοιτούν και παίρνουν δύναμη. Ο Φώτης Κατσικάρης το έχει κερδίσει αυτό.
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1. Η ομάδα έχει σημαντικό πρόβλημα στην επίθεση στο 5on5. Με εξαίρεση τη δημιουργία μετά από 1on1 των Καλάθη και Σλούκα, δεν υπάρχει άλλος να τρυπώσει και να δημιουργήσει ρήγμα χωρίς τη βοήθεια κάποιου σκριν. Νομίζω πως απέναντι σε καλές ομάδες με γρήγορο αμυντικό transition, θα έχουμε πρόβλημα να σκοράρουμε πάνω από 70 πόντους.
2. Βαλσαμώστε τον Μπουρούση, μην πάθει τίποτα και τρέχουμε. Το παλικάρι τα κάνει όλα στο παρκέ και τα κάνει καλά. Οι Βουγιούκας (κυρίως γιατί υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις) και Γλυνιαδάκης δε φαίνονται ικανοί μέχρι τώρα να προσφέρουν λύσεις και σε ένα τουρνουά 15 ημερών η ομάδα χρειάζεται και τους 12 παίκτες.
Ειλικρινά δε ξέρω αν η Ελλάδα θα πετύχει κάτι σε αυτό τουρνουά. Σίγουρα τα παιχνίδια με Κροατία και Αργεντινή θα δώσουν πιο εμπεριστατωμένες απαντήσεις στις απορίες μας, ωστόσο πέραν των διαπλανητικών Ισπανών και Αμερικανών δεν υπάρχει ομάδα που ξεχωρίζει. Όλες μπορούμε να τις νικήσουμε και από όλες μπορούμε να ηττηθούμε.
Η πορεία της Ελλάδας στο Mundobasket 2014 θα κριθεί στην κατάσταση που θα βρεθούν οι παίκτες μας στις βραδιές των νοκ άουτ παιχνιδιών (χρησιμοποιώ πληθυντικό με την ελπίδα να παίξουμε τουλάχιστον δύο καθώς δεν υπάρχουν αγώνες κατάταξης).

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: