Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η «απογείωση» του Νάνι στη Σπόρτινγκ!!

Ο Τομ Κάντερτ γράφει στο FFT για την... νέα ζωή του Νάνι στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τις προοπτικές επιστροφής του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Mόλις 60 δευτερόλεπτα είχαν περάσει στο δυνατό ματς της Σπόρτινγκ με την Πόρτο την προηγούμενη Παρασκευή. Ο Νάνι παίρνει την μπάλα μακριά από την εστία, περνάει αρκετούς πανικόβλητους αμυντικούς και κάνει την διαγώνια πάσα στα δεξιά της περιοχής. Ο Αντρέ Καρίγιο σεντράρει, ο Σίλβα με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και η Σπόρτινγκ παίρνει το προβάδισμα. Αυτή η δημιουργία σε ένα από τα μεγαλύτερα πορτογαλικά ματς, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για τα επίπεδα αυτοπεποίθησης του Νάνι.
ADVERTISEMENT
Δέκα μέρες νωρίτερα, μετά από μία εκθαμβωτική εμφάνιση που ολοκληρώθηκε από ένα υπέροχο γκολ στο ματς με τη Μάριμπορ, ο Νάνι είπε: «Είναι πάντα καλό να σκοράρεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δείχνω πως αποτελώ ολοκληρωτικά μέρος της ομάδας. Αισθάνομαι καλά και είμαι αισιόδοξος». Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ματς υπήρξε ακόμα ένα, με αντίπαλο τη Ζιλ Βιθέντε, όπου έβαλε ένα ακόμα γκολ από απόσταση, αυτή τη φορά με το δεξί και έκανε μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση στη νίκη της ομάδας του με 4-0.

Κακό ξεκίνημα

Επτά χρόνια μετά την αντίθετη διαδρομή του τότε 20χρονου ταλέντου, η συμφωνία για επιστροφή του Νάνι στο Αλβαράδε από το Ολντ Τράφορντ ως έμψυχο αντάλλαγμα για τον Μάρκος Ρόχο, δείχνει ως ένα εξαιρετικό deal για την ομάδα της Λισαβόνας. Ειδικά από τη στιγμή που δεν πληρώνουν ούτε ευρώ από το μισθό του.
Ωστόσο, στην αρχή τα πράγματα δεν έδειχναν τόσο καλά, μετά από ένα κακό πρώτο ματς με την Αρόουκα, που ήθελε να ξεχάσει γρήγορα. Ο Νάνι απαιτούσε τη μπάλα στο χώρο και όταν η ομάδα του κέρδισε πέναλτι με το ματς στο 0-0, πήρε την μπάλα από τον συνηθισμένο εκτελεστή και αστόχησε. Ήταν εκνευρισμένος όταν ο προπονητής του τον αντικατέστησε και το έδειξε.
Παρόλα αυτά, ακόμα και σε ένα ματς που δεν πήγε καλά για τον Νάνι, το άγγιγμά, η ταχύτητα και η τεχνική του έκαναν τη διαφορά.  Το πρόβλημα ήταν ότι η ομάδα έπρεπε να είναι στη διάθεση του Νάνι και όχι το αντίθετο, τουλάχιστον στο δικό του μυαλό. Γρήγορα όμως η ανησυχία αυτή απομακρύνθηκε. Η απόλυτη αφοσίωσή του στα επόμενα ματς κέρδισε τους συμπαίκτες και τους οπαδούς.

Ο Νάνι δεν φοβάται να βάλει το πόδι του στη φωτιά και οι γεμάτες ενέργεια επελάσεις του συχνά γίνονται από την αντίθετη πλευρά, αφού αλλάζει θέσεις με τον Καρίγιο, ξεκινώντας πανέξυπνες κομπίνες και συγκλίνοντας για βρει χώρο για το σουτ. Έχει αποδείξει ότι είναι μεγάλη απειλή και με τα δύο πόδια. Με λίγα λόγια, έχει γίνει ο πρωταγωνιστής στο επιθετικό πλάνο της Σπόρτινγκ, συμμετέχοντας από το πρώτο μέχρι το 90ο λεπτό.
Η ομάδα και οι οπαδοί είναι ενθουσιασμένοι που τον έχουν, αλλά και ο ίδιος ο Νάνι, όσο και η ομάδα στην οποία ανήκει, προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δεύτερη ευκαιρία του στην Σπόρτινγκ.

Η έγκριση του Κεϊρόζ

Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του πρώην βοηθού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κάρλος Κεϊρόζ. Μιλώντας σε πορτογαλικό ραδιόφωνο, ο πρώην τεχνικός του Ιράν είπε: «Είναι μια καλή λύση και για τις τρεις πλευρές. Αυτή η ευκαιρία είναι μια πρόκληση και μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για να φτάσει ξανά ο Νάνι στο επίπεδο που ήταν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν».
Στην πραγματικότητα, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Νάνι απλά δεν είναι αρκετά καλός για την Premier League δεν έχουν καλή μνήμη, παρότι στηρίζονται στο ότι λίγοι οπαδοί της Γιουνάιτεντ στεναχωρήθηκαν όταν ο Λουίς Φαν Χαάλλ αποφάσισε ότι ο Πορτογάλος δεν έχει θέση στο χτίσιμο των νέων «Κόκκινων Διαβόλων».
Οι πολλά υποσχόμενες πρώτες σεζόν του Νάνι στην Αγγλία βοήθησαν την Γιουνάιτεντ να σηκώσει το Champions League το 2008, αφού ευστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ το υπέροχο για αυτόν 2010/11 ψηφίστηκε από τους συμπαίκτες του παίκτης της χρονιάς.

«Έκανα το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσω την ομάδα να κατακτήσει το Πρωτάθλημα και φυσικά, ήμουν πολύ συγκεντρωμένος στο να δουλεύω σκληρά και να βελτιώνομαι. Αυτή ήταν η πιο σταθερή μου χρονιά στην Αγγλία Κάθε χρόνο που βρίσκομαι εδώ γίνομαι καλύτερος και αυτό φανταστικό για μένα», έλεγε τότε.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε κάτι καλύτερο για τον Νάνι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι τραυματισμοί, η κακή του φόρμα και ο μεγάλος ανταγωνισμός για τη θέση τον έθεσαν στο περιθώριο. Ωστόσο, μόλις ένας μήνας στην Πορτογαλία τον βοήθησε να βρει τον παλιό του εαυτό. Έχει να κάνει απλά με τον χαμηλότερο ανταγωνισμό; Η απόδοσή του με τη δυνατή Πόρτο αποδεικνύει το αντίθετο. Για τη Γιουνάιτεντ, όμως, το ερώτημα είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα για να δείξει ότι έχει μέλλον στο Ολντ Τράφορντ.

Ισχυρός στην Πορτογαλία

Η απάντηση σίγουρα βρίσκεται στο να του δείξουν λίγη αγάπη. Όπως και η πλειοψηφία των παικτών, ο Νάνι πρέπει να αισθάνεται ότι έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του προπονητή του για να αποδώσει στο μάξιμουμ. Είναι σημαντικό το ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα στο Μάντσεστερ τα τελευταία χρόνια, ο Νάνι διατήρησε την εμπιστοσύνη του προπονητή του στην Πορτογαλία, Πάουλο Μπέντο, του ανθρώπου που τον απογείωσε στη Σπόρτινγκ.
Ο Νάνι ήταν πάντα το δεύτερο όνομα στην 11άδα της Πορτογαλίας, ανεξαρτήτως από το χρόνο συμμετοχής του στην Αγγλία και έπαιρνε το περιβραχιόνιο όταν έλειπε ο Ρονάλντο. Σε γενικές γραμμές, παρότι στη Γιουνάιτεντ δεν είχε σταθερότητα, έπαιζε σε εξαιρετικό επίπεδο όταν φορούσε το εθνόσημο.
Μια θυελλώδης σεζόν στην Πορτογαλία μπορεί να του ανοίξει το δρόμο της επιστροφής στο Μάντσεστερ, έχοντας επαναφέρει την αυτοπεποίθησή το στα ύψη και τον ίδιο έτοιμο να αναγκάσει τον Φαν Χάαλ να τον χωρέσει στο πλάνο του. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, πάντως, συνεχίζει να πιστεύει στο ταλέντο του: «Η επιστροφή του στην ομάδα που τον ανέδειξε μπορώ να πω ότι είναι μια καλή επιλογή, αφού δεν θα έπαιζε συχνά στη Γιουνάιτεντ. Ο Νάνι ήταν παίκτης μου για πολλά χρόνια και μπορώ να πω ότι είναι φανταστικό ταλέντο».




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: