Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

H εκκίνηση που δεν είχε ποτέ και η σταθερότητα που έχει αποκτήσει!!

Ο Διονύσης Δελλής γράφει για το εκατοστό παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ και για το ξεκίνημα που έχουν κάνει οι «ερυθρόλευκοι» στη διοργάνωση.
Ξανά λοιπόν σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός. Και μάλιστα σε βραδιά επετειακή, μιας και οι Πειραιώτες συμπληρώνουν στη Σουηδία 100 συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (από τη φάση των ομίλων και έπειτα). Ένα ταξίδι που... ξεκίνησε από το 1997 (Ολυμπιακός-Πόρτο 1-0 με το υπέροχο γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου) και συνεχίζεται σχεδόν αδιάκοπα.
ADVERTISEMENT
Αν παίζει ρόλο η ιστορία σε... ιστορίες σαν την αποψινή; Προφανώς όχι. Και ειδικά ο Ολυμπιακός με την τόσο μεγάλη εμπειρία, γνωρίζει καλά ότι οι αριθμοί είναι μονάχα για τους «παρατηρητές». Αν όμως θα έπρεπε οι Πειραιώτες να ζητήσουν από τους εαυτούς τους, ένα «δώρο» για αυτή την 100άρα; Νομίζουμε ότι θα υπήρχε απόλυτη εναρμόνιση στην απάντηση. Όλοι το ίδιο θα σκέφτονταν. Την αφετηρία που ο πρωταθλητής Ελλάδας δεν είχε ποτέ ως τώρα. Δύο συνεχόμενες νίκες, στις δύο πρώτες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων. Δεν έχει συμβεί ως τώρα. Μπορεί όμως να γίνει απόψε.
Και μπορεί, πρωτίστως, διότι ο Ολυμπιακός επικράτησε στην πρεμιέρα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ξεκίνησε με το δεξί, κάτι που είχε να συμβεί πραγματικά πολλά χρόνια (από το 2009 και την 1-0 νίκη επί της Άλκμααρ). Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η επικράτηση των Ερυθρόλευκων επί των περσινών φιναλίστ της διοργάνωσης. Σημασία για την «οικονομία» του πρώτου ομίλου και όχι απλά για τις εντυπώσεις. Για την κουβέντα της πρόκρισης.
Με νίκη στη Σουηδία, ο Μίτσελ και οι ποδοσφαιριστές του θα έχουν ήδη 6 βαθμούς και τη Μάλμε «κολλημένη» στο μηδέν, άρα και απογοητευμένη για τη συνέχεια. Τη Μάλμε που φιλοξενούν την τελευταία αγωνιστική στο Φάληρο και που θα είναι ευχής έργον για εκείνους να την «πετύχουν» αδιάφορη. Ουσιαστικά δηλαδή και χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε με σενάρια και αριθμούς, ο Ολυμπιακός επικρατώντας στο Μάλμε ανοίγει δρόμο όχι για ακόμη τρεις αλλά για έξι βαθμούς. Και αν συμβεί αυτό γίνεται πραγματικά "συνομιλητής" και της Ατλέτικο και της Γιουβέντους.
Υπό προϋποθέσεις η... δουλειά μπορεί να γίνεται και με έναν βαθμό στο Μάλμε. Αλλά κακά τα ψέματα. Αν κάπου υπάρχουν καλές πιθανότητες για εκτός έδρας βαθμούς, για ένα τρίποντο σαν αυτό πέρσι στις Βρυξέλες και πρόπερσι στο Μονπελιέ, στη Σουηδία είναι. Ούτε στο Τορίνο, ούτε στη Μαδρίτη. Και μιας και αναφέραμε, τις δύο πόλεις όπου ήρθαν οι τελευταίες εκτός έδρας νίκες του Ολυμπιακού στην διοργάνωση; Ένας έξτρα κοινός παρανομαστής. Ο Κώστας Μήτρογλου. Πέτυχε το γκολ της νίκης στη Γαλλία (24.10.2012), πέτυχε χατ τρικ στο σπίτι της Άντερλεχτ. Και το περσινό έχει... γενέθλια για τον Μητρογκόλ. Στις 2.10 ήταν εκείνο το ματς. Λέτε ο 26άχρονος φορ να το «θυμηθεί» και απόψε;
Και όσο για τον... διάλογο που άνοιξε ο προπονητής της Μάλμε, λίγο πριν από το ματς με τις τρόπον τινά «επιθετικές δηλώσεις» του; Προφανώς και αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Ασχέτως αν ατύχησε διότι το επικοινωνιακό χάρισμα του Μίτσελ, δεν το συναντάς εύκολα, ακόμη και σε «πακέτα» ικανοτήτων προπονητών Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Άγκε Χαρέιντε βέβαια ατύχησε και σε κάτι ακόμη. Επέμεινε να χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό ασταθή στην Ευρώπη. Αν το εννοούσε σε σχέση με την Ατλέτικο Μαδρίτης ή την Γιουβέντους, το πρόβλημα ήταν στην «διατύπωση».
Αν το εννοεί αντιλαμβανόμενος ότι ο Ολυμπιακός είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας και μια ομάδα που συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας; Τότε μάλλον η εκτίμηση του θα έχει βάση το μακρινό παρελθόν στην διοργάνωση. Διότι ο Ολυμπιακός τα τελευταία 7 χρόνια (η φετινή συμμετοχή είναι η 6η στο διάστημα αυτό), από την εποχή της ομάδας του Τάκη Λεμονή που έκανε τα διπλά σε Βρέμη και Ρώμη (Λάτσιο) έχει στα αλήθεια μια άκρως ενδιαφέρουσα ισορροπία στα αποτελέσματα του, στην κορυφαία διοργάνωση. Σε ένα δείγμα 37 αγώνων από τη φάση των ομίλων και έπειτα. Έχει 17 νίκες, 5 ισοπαλίες και 15 ήττες (εκ των οποίων οι 4 είναι στη φάση των «16» από Τσέλσι, Μπορντό, Γιουνάιτεντ). Έχει τρεις προκρίσεις στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (2007-2008, 2009-2010, 2013-2014), και άλλες δύο... μεταθέσεις στη φάση των «32» του Γιουρόπα (2011-2012, 2012-2013). Έχει συνολικά πέντε εκτός έδρας νίκες.
Και έχει αφήσει «πίσω» του στη βαθμολογία τις: Βέρντερ-Λάτσιο (2007-2008), Άλκμααρ-Σταντάρ Λιέγης (2009-2010), Ντόρτμουντ (2011-2012), Μονπελιέ (2012-2013), Μπενφίκα-Άντερλεχτ (2013-2014). Ομάδες που είτε έχουν πολύ μεγαλύτερα ονόματα από τη Μάλμε, είτε προέρχονται από πολύ σημαντικότερες λίγκες από ότι η Σουηδική, αλλά και η ελληνική. Αν έχει λοιπόν κάτι να χαρακτηρίζει τον πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αυτό είναι η συνέπεια του. Η σταθερότητα που έχει αποκτήσει στη «σύγχρονη» ευρωπαϊκή εποχή του.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: