Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ενήλικος Άρσεν(αλ) Βενγκέρ!! (video & pics)

Ο Αρσέν Βενγκέρ ενηλικιώθηκε… στην Άρσεναλ. Ο Αλσατός τεχνικός έκλεισε 18 χρόνια στους «κανονιέρηδες» και το sport-fm.gr σας θυμίζει 18 χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν από αυτή τη σχέση ζωής.

Ενήλικος Άρσεν(αλ) Βενγκέρ! (video & pics)
Τα χρόνια πέρασαν και ο Αρσέν Βενγκέρ συμπλήρωσε 18 χρόνια στον πάγκο της Άρσεναλ!

Η… ενηλικίωση ήρθε για τον Γάλλο, ο οποίος έχει γράψει τη δική του ιστορία με τους Λονδρέζους. Υπήρξαν καλές και κακές στιγμές, όμως προς χάριν… της περίστασης επιλέξαμε 18 στοιχεία που κάνουν αυτά τα χρόνια ξεχωριστά.

Ο Βενγκέρ και η Άρσεναλ λοιπόν…

1. Emirates Stadium

inner

Ήταν ο «εγκέφαλος» για το πρότζεκτ του «Emirates Stadium» κάτι που άλλαξε την ιστορία Άρσεναλ. Το νέο γήπεδο των «κανονιέρηδων» κόστισε 390 εκατ. λίρες, μεγάλο ποσό από τα οποία έδωσε η «Emirates Airline». Αν και τα χρήματα αυτά ανάγκασαν την ομάδα του Λονδίνου να μειώσει το μπάτζετ των μεταγραφών, ώστε να ανταπεξέλθει οικονομικά, το γήπεδο έμελλε στη συνέχεια να της αλλάξει επίπεδο και πλέον να την... συντηρεί.

2. Ξέρει να κάνει… οικονομία

Η κατασκευή του «Emirates Stadium» ήταν η αιτία-αφορμή ώστε ο Βενγκέρ να ακολουθήσει μια διαφορετική οικονομική τακτική από αυτή που συνήθιζαν τα μεγάλα κλαμπ του Νησιού. Το… μότο πλέον του συλλόγου έλεγε «αγοράζω φθηνά και πουλάω ακριβά». Κάτι που μέχρι το περσινό καλοκαίρι (μεταγραφή Εζίλ με 42. εκατ. ευρώ) τηρήθηκε πολύ πιστά από την Άρσεναλ.

3. Τόπο… στα νιάτα

Η βασική προϋπόθεση για να τηρήσεις την σκληρή οικονομική πολιτική είναι να δώσεις να… ανοίξεις τα μάτια σου και να βρεις νεαρά ταλέντα, που είναι άλλωστε και φθηνά. Ο Βένγκερ δεν έκανε απλώς αυτό. Το σκάουτινγκ ο Γάλλος το έκανε επιστήμη και πλέον θεωρείται… καθηγητής στο να εντοπίζει λαβράκια από όλο τον κόσμο. Τα παραδείγματα πάμπολλα και τα κέρδη από την εξέλιξη αυτών των παικτών ακόμη πιο πολλά!

4. Έμπορος της Βενετίας

Το αποκορύφωμα του «αγοράζω φθηνά» δεν είναι άλλο από το «πουλάω ακριβά» και αυτό επετεύχθη υποδειγματικά στην Άρσεναλ. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Νικολάς Ανελκά, αποκτήθηκε με 500.000 λίρες και μετά από δύο χρόνια και συμμετοχές πωλήθηκε 25 εκατ. λίρες. Ποσό που το 1999 δεν έβγαινε εύκολα από τις τσέπες των ευρωπαϊκών συλλόγων.

5. Προπονητής-μάνατζερ-πρόεδρος-… τα πάντα όλα

Στην Αγγλία ο όρος του προπονητή συγχέεται με αυτόν του μάνατζερ της ομάδας και σχεδόν πάντα είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο 64χρονος τεχνικός όμως -όπως πάντα- δεν έμεινε απλώς εκεί. Κατάφερε να πάρει… τα κλειδιά της Άρσεναλ και να λειτουργεί ακόμη και ως πρόεδρος. Αυτό φάνηκε άλλωστε από το πώς χειρίστηκε το θέμα του γηπέδου και την οικονομική πολιτική του συλλόγου.

6. Τρέξτε!

inner

Ήταν ο πρώτος τεχνικός στην Αγγλία -ίσως και στην Ευρώπη- που άλλαξε τις μεθόδους της προπόνησης. Φόρεσε στο λαιμό του το περίφημο -πλέον- χρονόμετρο δίνοντας τέλος στις ατελείωτες προπονήσεις. Οι ποδοσφαιριστές έπρεπε να εκτελούν τις ασκήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο και με πιο έντονο ρυθμό.

7. Κεφάλαιο: Τιερί Ανρί

inner

Ο Βενγκέρ έφερε τον Τιερί Ανρί στο Λονδίνο το 1999, με τον Γάλλο να προέρχεται από μία κακή σεζόν στην Γιουβέντους ( 16 συμμ. 3 γκολ). Την εξέλιξη αυτής της μεταγραφής δεν την φανταζόταν κανείς. Ο Ανρί έγινε ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής του, δίνοντας στην ομάδα του το αήττητο πρωτάθλημα του 2004!

8. Αήττητος... και μόνος

Από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του κλαμπ. Ένα αήττητο πρωτάθλημα είναι πάντα μια σπουδαία υπόθεση, όμως καμία άλλη ομάδα του Νησιού δεν το έχει καταφέρει και φαίνεται αδύνατο πως θα το κάνει. Η τεράστια επιτυχία του κλαμπ πιστώνεται κυρίως στους συμπατριώτες, Βενγκέρ και Ανρί, με τον αγγλικό Τύπο να αποθεώνει τον τεχνικό της Άρσεναλ.

9. Ευρωπαίος πρέσβης… χωρίς τίτλο

Η Άρσεναλ η μόνη ομάδα από τις «μεγάλες» της Αγγλίας που δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Αλσατός τεχνικός όμως έχει μετατρέψει την ομάδα σε ένα «καθαρά» ευρωπαϊκό κλαμπ καθώς οι «κανονιέρηδες» τα τελευταία χρόνια δίνει ανελλιπώς το παρών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κορυφαίες της στιγμές ήταν αυτές υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ, όταν έφτασε σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς. Το 2000 η Γαλατασαράι πήρε μέσα από τα χέρια της το UEFA CUP, ενώ το 2006 οι Λονδρέζοι έπεσαν πάνω στην τρομερή Μπαρτσελόνα.

10. Μind games

Μαζί με τον Σερ Άλεξ Φέργιουσον κατάφερε να φέρει στην ποδοσφαιρική ζωή της Αγγλίας τα «mind games». Είτε μέσω συνεντεύξεων -Τύπου- είτε μέσω απλών δηλώσεων πάντα τα λόγια του είχαν έναν απώτερο σκοπό. Το 2004 και ο Ζοσέ Μουρίνιο μπήκε… στο κλαμπ!

11. Διαπρέπει στη… ξενιτιά

Ο Αρσέν Βενγκέρ τίμησε το όνομα του Λεγεωνάριου. Κατάφερε να γίνει ο πρώτος μη Βρετανός προπονητής που κατέκτησε την Premier League.

12. Ξένους στην αρχή… στροφή στους Άγγλους στη συνέχεια

Μία από τις επιλογές που ήταν αφορμή για να ασκηθεί κριτική στον Βενγκέρ, ήταν η… εμμονή του Γάλλου να στηριχθεί αγωνιστικά σε ξένους ποδοσφαιριστές. Σε μεγάλο βαθμό ορισμένες φορές. Τις τελευταίες σεζόν έχει γίνει… στροφή προς τους νεαρούς Άγγλους παίκτες. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Γκιμπς, Τσάμπερς, Γουίλσιρ, Τσάμπερλέιν, Γουόλκοτ και -προσφάτως- Γουέλμπεκ.

13. Μπαρτσελόνα… της Αγγλίας

Η Άρσεναλ μπορεί να έχει κάποια στραβά, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον «Αλσατό» πως η ομάδα του δεν προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο. Μάλιστα κατά καιρούς παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο με τα αγγλικά ΜΜΕ να χαρακτηρίζουν την ομάδα του 2012: «Μπαρτσελόνα… της Αγγλίας»!

14. Φόρα το μακρύ... μπουφάν σου!

inner

Ένα πράγμα που σίγουρα έρχεται στο μυαλό κάποιο όταν ακούει «Βενγκέρ» είναι το μπουφάν. Ένα πολύ μακρύ μπουφάν!

15. Μην πουλήσεις… για να μην κριθείς!

Ο 64χρονος τεχνικός μπορεί να θεωρείται… εξπέρ στις πωλήσεις και όλοι να θυμούνται το αήττητο πρωτάθλημα του 2004, όμως η… ξηρασία τίτλων για τόσα χρόνια και οι πωλήσεις πολύ καλών παικτών, που μπορεί να έδιναν το πολυπόθητο πρωτάθλημα, έφεραν την γκρίνια και την κριτική.

16. Ρέκορντμαν

Τα ρεκόρ του προκαλούν δέος! Ο Γάλλος έχει καθίσει στον πάγκο της Άρσεναλ σε 1022 παιχνίδια από τα οποία έχει κερδίσει τα 582, έχει πάρει ισοπαλία σε 243 αναμετρήσεις, ενώ έχει ηττηθεί σε 196 ματς. Ποσοστό επιτυχίας 57% για τον Αλσατό!

17. Πελάτης… του Μουρίνιο

Ένα από τα πράγματα για τα οποία σίγουρα έχει μετανιώσει είναι ένα πολύ αρνητικό ρεκόρ που έχει. Ο Βενγκέρ δεν έχει κερδίσει τον Ζοσέ Μουρίνιο σε 11 αγώνες. Το πρόβλημα είναι πως αυτοί είναι όλοι κι όλοι οι μεταξύ τους αγώνες!

18. Είναι… ο παλιός της Premier League

inner

Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι ο ενεργεία προπονητής με τη μεγαλύτερη χρονική παρουσία σε πάγκο αγγλικής ομάδας . Είναι προπονητής των Λονδρέζων εδώ και 18 χρόνια! Μετά την απόσυρση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από την προπονητική ο Γάλλος κατέχει πλέον τον τίτλο… του παλιού!






*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: