Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Βενγκέρ και Φαν Χάαλ σε δύσκολη θέση...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος ρίχνει μια προσεκτική ματιά στο ντέρμπι Αρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λίγες ώρες πριν αυτό διεξαχθεί και καταλήγει ότι Βενγκέρ και Φαν Χάαλ έχουν ζήτημα…
Για αρκετά χρόνια ήταν αν όχι το ντέρμπι της χρονιάς, ένα από τα τρία – τέσσερα σημαντικότερα ματς της σεζόν στην Αγγλία. Τέτοια ματς στις αρχές του αιώνα μας και για κάμποσα χρόνια έκριναν τίτλους στο Νησί. Τώρα…

Τώρα η 6η Αρσεναλ υποδέχεται την 7η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Κουβέντα για τίτλο ούτε για αστείο κι’ ας είμαστε ακόμη στον Νοέμβριο. Η Αρσεναλ απέχει 12 και η Μάντσεστερ 13 βαθμούς από την κορυφή και την Τσέλσι.

Πρέπει να πάμε στον προηγούμενο αιώνα (το 1998) για να βρούμε ματς μεταξύ τους στο οποίο θα ξεκινούσαν να το παίξουν και καμία από τις δύο δεν ήταν στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας. Κι’ όλα αυτά ενώ και οι δύο μαζί το περασμένο καλοκαίρι (πριν 3 μήνες δηλαδή) ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για μεταγραφές απ’ όσα ξόδεψαν μαζί η Ρεάλ η Μπάρτσα και η Μπάγερν Μονάχου! Σχεδόν 300 εκατ. μεταγραφές έκανε ο Λουίς Φαν Χάαλ και ο Αρσέν Βενγκέρ, αλλά δεν…

Τελειώνει ο χρόνος του Φαν Χάαλ
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάνει χειρότερο ξεκίνημα και από αυτό που έκανε με τον Μόγιες, ο οποίος πέρυσι την ίδια αγωνιστική είχε μαζέψει 4 βαθμούς περισσότερους. Τόσο άθλια εκκίνηση είχαν να δουν στο «Ολντ Τράφορντ» από το 1989! Η Μάντσεστερ δεν έχει ακόμη κάνει νίκη μακριά από την έδρα της στο φετινό πρωτάθλημα και η τελευταία φορά που της συνέβη αυτό ήταν στην  προ Σερ Αλεξ εποχή!

Ο Λουίς Φαν Χάαλ έχει στα χέρια του την ακριβότερη ομάδα που γνώρισε ποτέ στην Ιστορία του το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η σημερινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αξίζει πάνω από 500 εκατ. ευρώ και έχει στο ρόστερ της διψήφιο αριθμό παικτών οι οποίοι για να αποκτηθούν το club ξόδεψε για τον καθένα από αυτούς πάνω από 10 εκατ. ευρώ! Η Μάντσεστερ παίζει μόλις ένα ματς την εβδομάδα, αφού δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και στο Λιγκ Καπ αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο από την Μίλτον Κέινς η οποία την συνέτριψε με 4 γκολ!

Απ’ όπου και να πιάσεις το θέμα, ο Λουίς Φαν Χάαλ έχει ζητήματα. Δεν μπορεί να καταλήξει σε σχηματισμό, σε πρόσωπα και η ομάδα του αδυνατεί να παρουσιάσει εικόνα που θα σε πείσει ότι κάτι άλλαξε από την τραγική περσινή σεζόν. Εχει ένα και μοναδικό ελαφρυντικό. Σε 4 μήνες που προπονεί την ομάδα έχει δει τους ποδοσφαιριστές του να μένουν στα πιτς λόγω τραυματισμού σε 39 διαφορετικές περιπτώσεις!

Στο ντέρμπι κόντρα στην Αρσεναλ (ο Μόγιες πέρυσι πήρε 4 βαθμούς στα δύο ματς με τους Κανονιέρηδες, χωρίς καν να δεχτεί γκολ) ο Λουίς Φαν Χάαλ αν ηττηθεί θα αρχίσει να στερεύει από δικαιολογίες. Ο χρόνος που είχε ζητήσει, έχει τελειώσει προ πολλού και η κλεψύδρα δεν έχει άλλη άμμο μέσα…

Τέλειωσαν οι δικαιολογίες του Βενγκέρ…
Ότι ισχύει για τον Φαν Χάαλ την φετινή σεζόν ισχύει και για τον Βενγκέρ, μόνο που ο Αλσατός επιβαρύνεται και με τα προηγούμενα έτη. Όχι αυτά της λιτότητας όπου η Αρσεναλ πολύ λογικά αδυνατούσε να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά τα τελευταία 4 (με το φετινό μέσα) όπου στο «Emirates» πέφτει χρήμα με το… τσουβάλι.

Ο Βενγκέρ στις τέσσερις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους έχει ξοδέψει για αγορά παικτών ένα ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατ. λίρες. Για να καταλάβετε το μέγεθος της διαφοράς από το καλοκαίρι του 2011 ως σήμερα έχει ξοδέψει περισσότερα για μεταγραφές απ’ όσα είχε ξοδέψει την προηγούμενη δεκαετία (από το 2001 ως το 2011). Κατάκτηση πρωταθλήματος όμως δεν ήρθε και δεν θα έρθει ούτε φέτος!

Η Αρσεναλ φέτος στις 11 πρώτες αγωνιστικές έχει μόλις 4 νίκες, όλες κόντρα στις τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας (Αστον Βίλα, Μπέρνλι, Κρίσταλ Πάλας και Σάντερλαντ) και έχει συγκεντρώσει 8 βαθμούς λιγότερους απ’ όσους είχε μαζέψει πέρυσι στο ίδιο ακριβώς χρονικό σημείο! Εχει πετάξει στα σκουπίδια 9 βαθμούς σε ματς που ήταν μπροστά στο σκορ, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη ομάδα της Πρέμιερ φέτος.

Η αναποτελεσματικότητα της είναι πραγματικά για σεμινάριο. Η Αρσεναλ στο φετινό πρωτάθλημα είναι η ομάδα που έχει δεχτεί τις λιγότερες φάσεις από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, είναι δεύτερη σε δημιουργία τελικών προσπαθειών στην Πρέμιερ Λιγκ και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής μπάλας (62%). Κι όμως είναι έκτη στη βαθμολογία, όντας 12 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Ο ορισμός του «τα ποτίζω, τα ταϊζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…». Η απάντηση είναι απλή. Ότι είχαν πάντα την τελευταία δεκαετία. Η Αρσεναλ είναι η πιο soft ομάδα της Ευρώπης και παίζει στο πιο aggressive πρωτάθλημα της Ευρώπης. Είναι ωραία να την βλέπεις στο μάτι (συνήθως, όχι πάντα), αλλά από αποτελεσματικότητα μηδέν.

Μόλις έρθει η ώρα να παίξει ματς με μεγάλο αντίπαλο, ματς στο οποίο κρίνονται πράγματα, ματς κόντρα σε ισάξια ή καλύτερη ομάδα, η Αρσεναλ τιλτάρει… Μην πάτε μακριά, κόντρα στην τωρινή αντίπαλό της, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ τα τελευταία 6 χρόνια και σε 11 αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα έχει μόλις μία νίκη!

Και δεν είναι το μοναδικό της πρόβλημα. Πέρυσι πήγε να παίξει τον τίτλο σε δύο ντέρμπι με την Λίβερπουλ και την Τσέλσι. Από την πρώτη έχασε με 5-1 και από την δεύτερη με 6-0! Αλλα σχόλια είναι περιττά. Αν ο Βενγκέρ χάσει και από αυτή την Γιουνάιτεντ στο Emirates η κουβέντα για το αν έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσει, δεν θα ανάψει απλώς, θα φουντώσει…

Κι αυτός, όπως ο Φαν Χάαλ έχει ένα «ελαφρυντικό». Όχι δεν είναι οι πολλοί τραυματισμοί που ταλαιπωρούν και την Αρσεναλ. Αυτό είναι πρόβλημά του Βενγκέρ, γιατί του συμβαίνει κάθε χρόνο και άρα παύει να θεωρείται ατυχία… Το «ελαφρυντικό» του είναι ο Αλέξις Σάντσες. Τα λεφτά για τον Χιλιανό είναι από τα λίγα που έδωσε την τελευταία 4ετία ο Αλσατός κι έπιασαν τόπο. Στα 10 πρώτα του ματς (πρωταθλήματος) με την φανέλα της Αρσεναλ ο Σάντσες έχει 8 γκολ. Κανείς άλλος παίκτης στην Ιστορία της Αρσεναλ δεν κατάφερε κάτι τέτοιο. Κάτι έχει απομείνει από το «Arsene knows»…
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: