Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ντάλεϊ Μπλιντ: Το πιο πολύτιμο γρανάζι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!!

Με αφορμή τον τραυματισμό του, ο Γιώργος Καραμάνος ακτινογραφεί την καθοριστική συμβολή του Ντάλεϊ Μπλιντ στην εύρυθμη λειτουργία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο λογαριασμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Twitter» έριξε προσωρινά τη βόμβα, για να ακολουθήσει ένας πραγματικός χαμός. Το... τιτίβισμα που ήθελε τον Λουίς Φαν Χάαλ να ενημερώνει ότι ο Ντάλεϊ Μπλιντ θα έμενε εκτός δράσης για έξι μήνες, ευτυχώς αποδείχτηκε μία απλή παρερμηνεία και κατέβηκε άμεσα. Πρόλαβε ωστόσο, να δημιουργήσει τρελό καρδιοχτύπι στους οπαδούς της ομάδας. Ο Ολλανδός τεχνικός όμως έσπευσε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, εξηγώντας ότι ο συμπατριώτης του ποδοσφαιριστής θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις που θα δείξουν το πραγματικό πρόβλημα του. Προς το παρόν λοιπόν ο Μπλιντ θα μείνει εκτός για το ντέρμπι με την Αρσεναλ και βλέπουμε. Γιατί όμως έγινε τόση φασαρία για χάρη του και πόσο σημαντικός έχει καταστεί πλέον για την εύρυθμη αγωνιστική λειτουργία των Κόκκινων Διαβόλων;


Αν και αποκτήθηκε την τελευταία στιγμή (30 Αυγούστου), μπήκε με τη μία στην 11άδα. Αφού λοιπόν έχασε τις τρεις πρώτες αγωνιστικές, δεν ξαναβγήκε ποτέ στις οκτώ που ακολούθησαν. Κάπως έτσι έγινε ο δεύτερος σε λεπτά συμμετοχής (228) πίσω μόνο από τον Ανχελ Ντι Μαρία (328). Φυσικά σε αυτό έχει συμβάλει ο... περονόσπορος των πολλών τραυματισμών που έχει πλήξει τη Γιουνάιτεντ και η τιμωρία του Γουέιν Ρούνεϊ. Και εάν ο Αργεντινός σούπερ σταρ εξελίσσεται στη μεγάλη ατραξιόν αυτού του ρόστερ, ο Μπλιντ κατακτά σταδιακά τις καρδιές των οπαδών και το σεβασμό των αντιπάλων ως ο πλέον πολύτιμος του club.
Ο 24χρονος διεθνής Ολλανδός γνωρίζεται τέλεια με τον Φαν Χάαλ. Κατανοεί στην εντέλεια αυτό που του ζητάει και έχει τον τρόπο να το αποτυπώνει στο χορτάρι. Το πρώτο που κάνει, είναι το focus στην οικονομία της κυκλοφορία της μπάλας (90% σωστές μεταβιβάσεις). Εχει έναν εξαιρετικό τρόπο να κατανοεί το πότε πρέπει να κάνει μακρινή μπαλιά στους πλάγιους μπακ που ανεβαίνουν (σ.σ.: το συνηθίζει και ειδικά όταν η ομάδα παίζει με 3-5-2) και το πότε πρέπει να παγώσει το ρυθμό, παίζοντας με τους κοντινούς του μέσους. Κάπως έτσι, με αυτό τον ρόλο του -κατά προσέγγιση και στο πιο αμυντικό του- deep lying playmaker, έχει καταστεί το πιο καλολαδωμένο γρανάζι στη μηχανή της Γιουνάιτεντ.

Γενικότερα εκείνος είναι που σταδιακά μετατρέπεται στον «δικτάτορα» του παιχνιδιού που προσπαθεί να επιβάλει ο Φαν Χάαλ. Βέβαια οι Πολ Σκόουλς και Γκάρι Νέβιλ έχουν επισημάνει σε αρθρογραφία τους σχετικά, ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ο ίδιος ο προπονητής που δεν το επιθυμεί, μιας και περιμένει από εκείνον να κρατάει την ισορροπία στις γραμμές. Ο Μπλιντ φυσικά και ξέρει να παίζει επιθετικά. Εχει και την καλή μεγάλη σέντρα και την διατρητική κάθετη. Ειδικά όσον αφορά την πρώτη, το απέδειξε περίτρανα στο highlight του Μουντιάλ, με τη μακρινή πάρε-βάλε ακριβείας (σ.σ.: από θέση αριστερού full-back) για το κεφάλι του Ρόμπιν Φαν Πέρσι κόντρα στην Ισπανία.
Για το πιο επιθετικό σκέλος υπάρχει ο Μαρουάν Φελαϊνί που είναι πιο προωθημένος από τον Ολλανδό και πιο μπροστά του ένα σωρό παικταράδες, όπως οι Ντι Μαρία, Μάτα, Ρούνεϊ ή ακόμα και οι Βαλένσια (ή Ράφαελ), Σο που τρέχοντας όλη την πλευρά, ανεβαίνουν συνεχώς. Ο ρόλος λοιπόν του Μπλιντ είναι αρχικά να παίρνει την πρώτη πάσα από την άμυνα και την δίνει σωστά. Αυτό το κάνει με εξαιρετικό τρόπο, μοιράζοντας 477 πάσες, 97 περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη της Γιουνάιτεντ. Επίσης, αυτές οι πάσες δεν είναι μόνο στα πλάγια, αλλά οι 303 εξ αυτών είναι προωθημένες, κάτι που αντικρούει τους ισχυρισμούς των Σκόουλς, Νέβιλ.

Οι πάσες του Μπλιντ στο ντέρμπι με τη Σίτι: Πηγή squawka
Ο δεύτερος λόγος που δεν ανεβαίνει συχνά, έχει να κάνει με το ανασταλτικό μέρος. Με όλους τους υπόλοιπους να παίρνουν πρωτοβουλίες, εκείνος είναι που πρέπει να τρέξει να καλύψει τα κενά. Κάπως έτσι έφτασε να έχει 44 περισσότερα τάκλιν και κοψίματα-κλεψίματα από κάθε άλλον συμπαίκτη του. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το ότι μιλάμε για τον απόλυτο πολυθεσίτη. Ο Μπλιντ εκτός του ότι μπορεί να παίξει αν χρειαστεί και στις δύο πλευρές (σ.σ.: το έκανε στο Μουντιάλ), στη Γιουνάιτεντ έχει ήδη βρεθεί ως σέντερ μπακ. Ειδικά στο ντέρμπι με τη Σίτι στις αρχές Νοεμβρίου, ξεκίνησε αμυντικός χαφ, για να καταλήξει κεντρικός αμυντικός και πιο συγκεκριμένα ως sweeper, θέση που ίσως να είναι και η καλύτερη του (σ.σ.: προφανώς είχε τον καλύτερο δάσκαλο, τον πατέρα του Ντάνι Μπλιντ που μεγαλούργησε με τον Αγιαξ στα 90ς).
Η αλήθεια είναι πως ο Ολλανδός δεν είναι ο σούπερ σταρ που θα κλέψει τα πρωτοσέλιδα. Αυτά είναι για κυρίως για τους Ντι Μαρία, Ρούνεϊ, Φαν Πέρσι ή ακόμα και τον Φαλκάο, όταν αυτός επιστρέψει. Ωστόσο, όσο περνούν οι Κυριακές τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η συνεισφορά του. Οταν μάλιστα πάψουν οι τραυματισμοί, η ομάδα βρει ρυθμό και... χορέψει στο τέμπο που επιθυμεί ο Φαν Χάαλ, τότε θα φανεί ακόμα περισσότερο το πόσο διάνα ήταν η απόκτηση του, η πιο σημαντική του καλοκαιριού για τους Κόκκινους Διαβόλους. Μία μεταγραφή πραγματικού κόστους αναφορικά με το value for money, καθώς τα 18-20 εκατ ευρώ που δόθηκαν στον Αγιαξ φαίνεται να είναι από ρεαλιστικά έως και λίγα για την πραγματική αξία του...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: