Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Το μεγαλύτερο «κανόνι» του FA Cup!!

Ο Θάνος Σαρρής θυμάται το εκπληκτικό ρεκόρ του Τεντ ΜακΝτούγκαλ στο Κύπελλο Αγγλίας, το οποίο παραμένει ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα.  
Αυτές τις μέρες, η Μπόρνμουθ ζει το δικό της όνειρο στην Championship, όπου δίνει μάχη στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Ο φετινός Νοέμβριος όμως δεν καταφέρνει να ξεπεράσει εκείνον του 1971 για τους οπαδούς των Cherries. Τότε που η ομάδα τους έβαζε 11 γκολ στο Κύπελλο Αγγλίας και ο Τεντ ΜακΝτούγκαλ έγραφε ένα ρεκόρ που μέχρι σήμερα κανείς δεν κατάφερε να καταρρίψει.
Ο ΜακΝτούγκαλ γεννήθηκε στο Ινβερνές της Σκωτίας, ωστόσο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Λίβερπουλ. Ο θρυλικός Μπιλ Σάνκλι του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο όταν έκλεισε τα 19, ωστόσο στο Άνφιλντ δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Έφυγε για τη Γιορκ και το 1969 πήγε στη Μπόρνμουθ, όπου και του κόλλησε το παρατσούκλι SuperMac! Παρότι σημείωσε 21 γκολ στην πρώτη του χρονιά, η ομάδα του υποβιβάστηκε στην τέταρτη κατηγορία της Αγγλίας. Τα γκολ του και ο νέος προπονητής βοήθησαν τους Cherries να επιστρέψουν στην τρίτη κατηγορία και... γιόρτασαν την άνοδο απέναντι στην Μάργκεϊτ για τον πρώτο γύρο του FA Cup. Στις 20 Νοεμβρίου του 1971.
Ο Μακ Ντούγκαλ σημείωσε πέντε γκολ στο πρώτο ημίχρονο! Ο αντίπαλος προπονητής, ζήτησε μεταξύ σοβαρού και αστείου από τον ομόλογό του στη Μπόρνμουθ να τον βγάλει. Ο Σκωτσέζος όχι μόνο δεν βγήκε, αλλά επέστρεψε στο δεύτερο 45λεπτο με τέσσερα ακόμα τέρματα! Σύνολο, 9 από τα 11 συνολικά που... κέρασε η ομάδα του.  Ο Νιλ Βέικερ, ένας ακόμα άνθρωπος που έχει γράψει τη δική του ιστορία στους Cherries, καθώς έχει περάσει από θέση φροντιστή μέχρι... γραμματέα του συλλόγου, ήταν στην εξέδρα εκείνο το βράδυ. «Το να πετύχεις εννιά γκολ σε ένα ματς είναι κάτι το απίστευτο και δεν νομίζω ότι θα ξαναγίνει ποτέ. Ό,τι κι αν δοκίμαζε ο Τεντ πήγαινε στα δίχτυα. Ήμασταν παγωμένοι, δεν νομίζω ότι πολλοί κατάλαβαν το ρεκόρ», δήλωνε μερικές δεκαετίες μετά στο BBC. «ήμουν απογοητευμένος, αφού πίστευα ότι έπρεπε να είχα βάλει 11 γκολ σε εκείνο το ματς!», τόνιζε με... αφοπλιστική ειλικρινά ο ίδιος.

H Mπόρνμουθ αποκλείστηκε στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου από τη Γουόλσολ, αλλά ο ΜακΝτούγκαλ είχε προλάβει να γράψει ιστορία. Την επόμενη σεζόν πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Πριν από αυτό όμως, είχε την τιμή να κληθεί σε αγώνα με τη μικτή κόσμου, καθώς ο θρύλος Τζέφ Χαρστ είχε μάθει τα καμώματά του. Από τα λασπωμένα γήπεδα της τρίτης κατηγορίας, βρέθηκε να παίζει σε ένα γεμάτο λονδρέζικο γήπεδο δίπλα στον Εουσέμπιο και τον Χαρστ!
«Πήγα για προπόνηση και ο προπονητής Τζον Μποντ μου είπε ότι είχε ένα τηλεφώνημα από τον Τζεφ Χαρστ. Είχε ένα επετειακό ματς με μια μικτή από όλο τον κόσμο και ήθελε να παίξω σε αυτή. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, τη μία ήμουν ένας μικρός παίκτης σε μια μικρή ομάδα και την επόμενη, βρέθηκα στο Λονδίνο. Ο Τόμι Ντόχερτι ήταν προπονητής και ήμουν στο λεωφορείο με τον Εουσέμπιο, τον Ντέιβ Μακέι και τον Τζίμι Γκριβς, αυτούς τους παίκτες που είχα συνηθίσει να βλέπω στην τηλεόραση. Ήμασταν στο γήπεδο της Γουέστ Χαμ και παίζαμε μπροστά σε πολλές διασημότητες και με έπιασε... δέος με όσα γίνονταν. Τέλος πάντων, συνέχισα και σκόραρα. Ήταν απίστευτη εμπειρία. Από παίκτης τέταρτης κατηγορίας που πέτυχε 9 γκολ, έπαιξε στην 11άδα των καλύτερων του κόσμου», τονίζει στο BBC. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να μην έπιασε, ωστόσο έκλεισε την καριέρα του το 1980 με 256 γκολ σε 535 εμφανίσεις.
Όσον αφορά το ματς εκείνο στο Κύπελλο, ο... εφιάλτης που άφησε στον αντίπαλο τερματοφύλακα ήταν... ο μεγαλύτερος όλων των εποχών: «Ο τερματοφύλακας πάντα έλεγε ότι ήταν ο πιο άτυχος κίπερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έλεγε ότι μια φορά πήγε να βάλει το καπελάκι του, επειδή είχε ήλιο και βρήκε μέσα μια χειροβομβίδα. Μετά, όταν έπαιζε στη Μπρέντφορντ, ένας σκύλος έτρεξε μέσα στο γήπεδο και του δάγκωσε το πόδι. Σχεδόν του το έσπασε. Σε ένα άλλο ματς, το δοκάρι έσπασε και έπεσε στο κεφάλι του. Αλλά όπως έλεγε, το χειρότερο ήταν "ότι ο Τεντ ΜακΝτούγκαλ μου έβαλε εννιά γκολ!». Το ρεκόρ του παραμένει ζωντανό...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: