Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αρσεναλ-Γιουνάιτεντ και «PIZZAGATE»

Το τέλος του θρυλικού αήττητου των Κανονιέρηδων, μία πίτσα στο πρόσωπο του Σερ Αλεξ και η «Μάχη του μπουφέ». Ωρα για ντέρμπι. Εξιστορεί ο Γιώργος Καραμάνος.

Ολη την εβδομάδα η ένταση είχε φτάσει σε ανυπέρβλητο σημείο. Το θερμόμετρο είχε χτυπήσει κόκκινο. Τη στιγμή που στο Λονδίνο ονειρεύονταν το μεγαλειώδες: να απογειώσουν το μυθικό αήττητο σερί τους στα 50 ματς και μάλιστα μέσα στο «Ολντ Τράφορντ», στο Μάντσεστερ έδιναν όρκο νίκης και τιμής, με τον Σερ των αποδυτηρίων να βγάζει πύρινο λόγο («50 αγώνες αήττητοι; Σε καμία περίπτωση. Οχι στο γήπεδο μας!»). Εκείνα τα λόγια του Αλεξ Φέργκιουσον κατάφεραν να βγάλουν τον εγωισμό των παικτών του που τελικά έβλαν τέλος στο ρεκόρ των αντιπάλων τους, επικρατώντας 2-0.

Εκείνο το ντέρμπι ήταν σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές του, το πιο σκληρό που είχαν δώσει μεταξύ τους οι δύο ομάδες που για εννέα χρόνια (1997-2004) εναλλάσσονταν στην κορυφή της Premier League. Ωστόσο, δεν έμεινε στην ιστορία ούτε για το τέλος του σερί ούτε για τις κλωτσιές στο ψαχνό. Εκείνο που συνεχίζει να εξιτάρει και που παραμένει αέναα καταγραμμένο στα κιτάπια της αντιπαλότητας των δύο συλλόγων, είναι το διαβόητο «Pizzagate», το σκάνδαλο της πίτσας: εκείνης δηλαδή που προσγειώθηκε από το πουθενά στο πρόσωπο του Φέργκι.

Ο κακός χαμός ξεκίνησε με το σφύριγμα της λήξης από τον Μάικ Ράιλι. Η θρυλική αυτή διαιτητική μορφή τα είχε κάνει θάλασσα, με τις αποφάσεις του να εκνευρίζουν και τις δύο πλευρές. Εννοείται πως πιο θυμωμένος ήταν ο ηττημένος, Αρσέν Βενγκέρ. Με το που μπήκαν οι παίκτες στη φυσούνα, άρχισε το βρισίδι εκατέρωθεν. Ωσπου τελευταίος πέρασε μπροστά από τον Αλσατό κόουτς ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ (σ.σ.: είχε κάνει με πέναλτι το 1-0). «Είσαι ένας κλέφτης, ένας βρωμοκλέφτης», του φώναξε έξαλος ο Βενγκέρ. Ο Ολλανδός δεν απάντησε, αλλά έσπευσε να τα πει όλα στον Φέργκιουσον. Ο τελευταίος τότε μαζί με όλα τα πρωτοπαλίκαρα του έτρεξαν να... επισκεφτούν τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, όπου πραγματικά γράφτηκε ιστορία.
Ο Σερ Αλεξ ζήτησε έντονα το λόγο από τον Βενγκέρ και τότε οι δυο τους άρχισαν τα... μπινελίκια, με όλους τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Βέβαια δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Και τα δύο στρατόπεδα είχαν μαζί τους πολεμοφόδια. Σάντουιτς, χυμοί, νερά, ακόμα και ζεστές σούπες έκαναν το μέρος χάλια (σ.σ.: γι αυτό και έχει ονομαστεί και "Battle of the Buffet", δηλαδή «Μάχη του μπουφέ»). Τότε λοιπόν, όταν η ένταση έφτασε στο απροχώρητο, συνέβη το έπος! Τη στιγμή την έχει περιγράψει τέλεια στην αυτοβιογραφία του ο άνθρωπος που λίγο έλειψε να είναι το θύμα:

«Οι φωνές και τα σπρωξίματα είχαν φτάσει στο απόγειο τους. Τότε το είδα να περνάει ξυστά πάνω από το κεφάλι μου. Ηταν ένα κομμάτι πίτσας που σταμάτησε την πορεία του στο πρόσωπο του Φέργκι. Ηταν σα να έφαγε σφαλιάρα. Ο ήχος και η εικόνα έκαναν τους πάντες να σωπάσουν και να στρέψουν το βλέμμα τους σε εκείνον. Ακολούθησαν κάποια δευτερόλεπτα σιωπής, καθώς η πίτσα γλιστρούσε από το πρόσωπο προς τα κάτω, αφήνοντας τα υλικά της πάνω στο μαύρο λαμπερό κοστούμι του!»

Και ενώ όλοι ανέμεναν την αντίδραση του Φέργκιουσον, εκείνος δεν είπε τίποτα απολύτως. Εκανε μεταβολή, ψιθυρίζοντας κάτι... γαλλικά και πήγε στα δικά του αποδυτήρια. Οι παίκτες της Αρσεναλ μπήκαν στα δικά τους και ξέσπασαν σε γέλια που τους τους έκαναν να ξεχάσουν ακόμα και το τέλος του σερί. Εκείνη η εικόνα ίσως και να άξιζε περισσότερο από τη νίκη και τα 50 ματς. Οσο για το θύμα, αφού άλλαξε κοστούμι, εμφανίστηκε αψεγάδιαστος στη συνέντευξη τύπου, όπου τα έχωσε εκ νέου στον αντίπαλο του. Η συνέπεια ήταν να τιμωρηθεί πολύς κόσμος, με ποινές που ξεκινούσαν από χρηματικά πρόστιμα και έφταναν τις τρεις αγωνιστικές. Εκεί την ημέρα η κόντρα Φέργκιουσον-Βενγκέρ έφτασε στο σημείο μηδέν. Δεν θα τα έβρισκαν ποτέ ξανά.

Το επεισόδιο όμως είχε και κερδισμένο. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον πρωτοεμφανιζόμενο στο Νησί, Ζοσέ Μουρίνιο που στο φινάλε της σεζόν πανηγύρισε τον τίτλο με την Τσέλσι. Υπήρχε όμως ένα ερώτημα που παρέμενε αναπάντητο: Το ποιος είχε εκσφενδονίσει εκείνο το κομμάτι με τα τυριά και το μπέικον. Επτά χρόνια πέρασαν ώσπου ο Μάρτιν Κίον το αποκάλυψε σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC. Ο ένοχος ήταν κάποιος σκανδαλιάρης 17χρονος, ένας πρωτάρης με τους Ανδρες των Κανονιέρηδων ονόματι Σεσκ Φάμπρεγας! Βέβαια, όπως είχε προσθέσει μεταξύ σοβαρού και αστείου σε εκείνη την αυτοβιογραφία του ο Ασλεϊ Κόουλ: «Θα μπορούσαμε να έχουμε θύματα στα σοβαρά. Ευτυχώς όμως που ο Ρόι Κιν είχε πάθει δηλητηρίαση και βρισκόταν στην εξέδρα». Ειδάλλως φαντάζεστε όλοι τι θα είχε συμβεί...


ΥΓ.: Απίθανη ποδοσφαιρική εποχή, δύο εκπληκτικές ομάδες που έπαιζαν μοναδικά γρήγορο, επιθετικό ποδόσφαιρο και αγαπημένοι παίκτες. Λατρεμένος όμως ένας: ο Ντένις ο Τρομερός!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: