Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ψάχνοντας το «φάρμακο»

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ντέρμπι του βορρά στην Γερμανία ανάμεσα στο Αμβούργο και στην Βέρντερ. Το πρώτο ζευγάρι που ξεπερνάει τα 100 ντέρμπι στην Γερμανία βρέθηκε. Το Αμβούργο θα υποδεχθεί την Βέρντερ (23/11) στο ντέρμπι του βορρά νούμερο 101 και – δυστυχώς – της παραμονής, με το Spox να το χαρακτηρίζει «εκρηκτικό». Μετά από 11 αγωνιστικές ο Τσίνμπαουερ κάθεται στη θέση του Σλόμκα και ο Σκρίπνικ στη θέση του Ντουτ. Αμφότερες οι αλλαγές έγιναν με έναν και μοναδικό στόχο. Τη σωτηρία.
Όχι για το αύριο, αλλά για το σήμερα, έστω και αν κανένας τους δεν προοριζόταν για προσωρινή λύση. Προς το παρόν δικαιώνονται μόνο οι πράσινοι για την επιλογή τους, χωρίς το δείγμα, όμως, να είναι επαρκές. Ο Σκρίπνικ ξεκίνησε με 3 νίκες σε ισάριθμα ματς σε όλες τις διοργανώσεις, όπως οι Ότο Ρεχάγκλελ και Τόμας Σάαφ και στην Βρέμη ο ενθουσιασμός βρέθηκε εύκολα και γρήγορα.
Οι δύο πρωτάρηδες τεχνικοί στην Bundesliga σιγά-σιγά μαθαίνουν στα δύσκολα. «Είχα πάρα πολύ άγχος, όμως προσπάθησα να μην το δείξω», είχε πει στην κάμερα του Sky με μεγάλη ανακούφιση ο τεχνικός της Βέρντερ μετά τη νίκη στο ντεμπούτο του (2-1 εκτός έδρας την Μάιντς), ενώ ο Τσίνμπαουερ πριν λίγες ημέρες αποκάλυψε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε το Αμβούργο έχει χάσει 5 κιλά από το άγχος…

«Είναι απίστευτο το που βρίσκονται σήμερα οι ομάδες. Το ντέρμπι να εξελίσσεται σε παραμονής είναι θλιβερό», σχολίασε ο Βίζε, που πλέον ακολουθεί ως γνωστόν άλλη καριέρα και ήταν από τους πρωταγωνιστές του επεισοδιακού και γεμάτου πάθος ντέρμπι το 2009. Σε εκείνη τη σεζόν οι ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες σε όλες τις διοργανώσεις. Ανάμεσά τους ήταν και οι 2 για τα ημιτελικά του UEFA Cup. Λίγα χρόνια και πολλά λάθη μετά το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό.
Από πέρυσι έχει χαθεί το μέτρημα με τα άρθρα για «κρίση του βορρά» και «κρίση της παράδοσης» στον γερμανικό τύπο. Πάντα στο προσκήνιο ήταν και θα είναι το Αμβούργο και η Βέρντερ. Το φεγγάρι σαφώς ευνοεί τη δεύτερη. «Έχουμε ξανά το γονίδιο της Βέρντερ», σχολίασε ο Γιουνούζοβιτς, καθώς ο Σκρίπνικ και ο βοηθός του Τέρστεν Φρινγκς έχουν γνωρίσει τις χρυσές εποχές των πράσινων και έχουν καταφέρει να αλλάξουν τη νοοτροπία των παικτών τους.
«Η ομάδα πιστεύει ξανά στον εαυτό της», είπε μετά το τελευταίο ματς (νίκη 2-0 επί της Στουτγκάρδης) ο αθλητικός διευθυντής Ρούβεν Σρέντερ. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα το κλίμα αισιοδοξίας είναι η μεγαλύτερη αλλαγή και επιτυχία. Εκεί ακριβώς που έχει αποτύχει δύο φορές το Αμβούργο. Μία φορά με την αλλαγή στη διοίκηση το περασμένο καλοκαίρι και τη δεύτερη με την αλλαγή προπονητή πριν λίγο καιρό. «Το Αμβούργο είναι ο ασθενής και η Βέρντερ το φάρμακο», έγραψε η Hamburger Morgenpost.

Ο Τσίνμπαουερ έχει φτιάξει μία ομάδα που μπορεί να παίξει απέναντι σε καλύτερους, όμως με ομάδες στα μέτρα της ξαφνικά τα βρίσκει σκούρα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι στην επίθεση. Στα τελευταία 11 ματς οι Δεινόσαυροι έχουν δημιουργήσει 34 ευκαιρίες, όμως έχουν πετύχει μόλις 4 γκολ… «Το ντέρμπι μπορεί να εξελιχθεί σε νέο ξεκίνημα στη σεζόν», τόνισε ο Λασόγκα, από τον οποίο οι απαιτήσεις είναι τεράστιες. Μπορεί να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, όμως με 2 γκολ σε 11 ματς έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα.
«Σε αντίθεση με αυτό που ακουγόταν συνέχεια πέρυσι, φέτος είμαστε ανταγωνιστικοί», είχε πει τις προηγούμενες ημέρες ο τεχνικός του Αμβούργου, που τόνισε ότι μία νίκη είναι ικανή να δώσει ώθηση στην ομάδα του. Αν, όμως, αυτό δεν το κατάφερε η νίκη στο Ντόρτμουντ, είναι δύσκολο να φανταστείς ότι μπορεί να το καταφέρει οποιαδήποτε άλλη.
Το μόνο που ακούς στο Αμβούργο μετά από 11 αγωνιστικές είναι «εμπιστοσύνη» και «υπομονή». Το restart, όμως, που ψάχνουν οι Δεινόσαυροι από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχει έρθει και η αλήθεια είναι ότι κινδυνεύει να μην έρθει ποτέ… Ο Τσίνμπαουερ κάνει τη μία έκκληση μετά την άλλη στον κόσμο, λέγοντας ότι αυτός θα κάνει τη διαφορά.
Μετά από 5 χρόνια θα έχουμε για πρώτη φορά sold out στην Imtech Arena σε ντέρμπι του βορρά. Στο ματς με την Λεβερκούζεν τα ντεσιμπέλ σταμάτησαν στα 128,7 και η καμπάνια ήταν απλή για το Αμβούργο. «Το πιο θορυβώδες ντέρμπι». Το ρεκόρ της Bundesliga ανήκει από το 2009 στους οπαδούς της Σάλκε (129 ντεσιμπέλ) και φαίνεται ότι θα σπάσει την Κυριακή.
 Δύο από τις παραδοσιακές δυνάμεις θα δώσουν και φέτος τη μάχη της παραμονής μέχρι το τέλος. Από το ντέρμπι αυτή τη φορά μπορεί να βγει χαμένος μόνο ένας. Οι γηπεδούχοι. Συνήθως, οι δύσκολες στιγμές είναι εκείνες που συσπειρώνουν περισσότερο τον κόσμο και στο Αμβούργο αποδεικνύουν την αγάπη τους.

«Πρέπει να βασανίσουμε τους εαυτούς μας, προκειμένου να βρούμε τις λύσεις», είχε πει ο Σκρίπνικ μετά την πρώτη του νίκη και μοιάζει να τα καταφέρνει, καθώς η αγωνιστική βελτίωση της Βέρντερ είναι εντυπωσιακή. Ο Τσίνμπαουερ από την άλλη είναι πολύ πιο παθιασμένος, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να εμπνεύσει τους παίκτες του για την υπέρβαση και η συζήτηση για τον τρόπο παιχνιδιού του Αμβούργου έχει ξεκινήσει. Στο εκτός έδρας ματς με την Βόλφσμπουργκ οι οπαδοί των Λύκων κούνησαν λευκά μαντήλια στους αντιπάλους τους. Ο 44χρονος τεχνικός δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να πετάξει λευκή πετσέτα, όμως στο τέλος οι παίκτες είναι εκείνοι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα και όχι οι οπαδοί...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: