Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η πρώτη νίκη της Ντόρτμουντ!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ανανέωση του συμβολαίου του Μάρκο Ρόις και τη μεγάλη επιτυχία της Ντόρτμουντ.
Είχε καταντήσει κουραστικό. Κάθε καλοκαίρι ένα από τα μεγάλα αστέρια της Μπορούσια την άφηνε και τα δύο τελευταία μετακόμιζε στο Μόναχο. Αυτή τη φορά η «αιμορραγία» σταμάτησε και στην δυσκολότερη κατάστασή της (αγωνιστικά) εδώ και χρόνια η Ντόρτμουντ πέτυχε την πρώτη της νίκη. Την ανανέωση του συμβολαίου του Μάρκο Ρόις. Το «Βεστφαλικό μελόδραμα», όπως το χαρακτήρισε η FAZ, έφτασε στο τέλος του. «Ο Ρόις άκουσε την καρδιά του», έγραψε το Kicker, με τον Γερμανό μέσο να υπογράφει μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είναι το γεγονός ότι στο νέο συμβόλαιο δεν υπάρχει ρήτρα, κάτι που η πλευρά του παίκτη είχε ζητήσει στο προηγούμενο, και ισχύει και για την δεύτερη κατηγορία – που φτάσαμε στο σημείο να μην είναι ταμπού – όπως αποκάλυψε ο Βάτκσε.

Άλλοι θεώρησαν ότι αυτό έγινε, για να εισπράξει περισσότερα χρήματα η Ντόρτμουντ από την πώλησή του, άλλοι ότι ο Ρόις αποφάσισε να τα τσεπώσει πριν φύγει. Το πρόσφατο παρελθόν, όμως, δείχνει ότι τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια το μεγάλο αστέρι των Βεστφαλών δεν πρόκειται να το κουνήσει από το Signal Iduna Park. Αντίθετα με τον Λεβαντόφσκι, που αρνήθηκε να ανανεώσει, αντίθετα με τον Γκέτσε, που απλά έκανε χρήση της ρήτρας του, αντίθετα με τον Γκουντογκάν, που υπέγραψε μονοετή επέκταση μέχρι το 2016, ο Ρόις «δέθηκε» με την Ντόρτμουντ.
Οι Βεστφαλοί έχουν αποδείξει ότι δεν είναι αχάριστοι. Γνωρίζοντας ότι ο Λεβαντόφσκι σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν, αποφάσισαν παρόλα αυτά να του τριπλασιάσουν τον μισθό (από 1,5 σε 4,5 εκατ. ευρώ) για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου, πριν φύγει για την Μπάγερν, ενώ στήριξαν τον Ρόις όσο δεν πήγαινε με την υπόθεση του πλαστού διπλώματος οδήγησης. Μία κίνηση που έδειξε εμπιστοσύνη και άνευ όρων πίστη, ενώ ακόμη και η στήριξη στον Κλοπ, που σύμφωνα με τους Γερμανούς είναι πολύ σημαντικός για τον Ρόις, δείχνει εκπληκτική σταθερότητα.
Ο 25χρονος μέσος είναι πλέον ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία της Μπορούσια. Ο μισθός του μπορεί να μην ανακοινώθηκε, όμως σύμφωνα με την Bild είναι στα 8 εκατ. ευρώ, που μαζί με τα μπόνους θα ξεπεράσουν τα 10. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην Bundesliga, εκτός της Μπάγερν που οικονομικά βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Η γερμανική εφημερίδα εξέτασε και το αν θα υπάρξουν προβλήματα στα αποδυτήρια για τον μισθό του, όμως το συμπέρασμα ήταν ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Ρόις τα αξίζει και με το παραπάνω...
*Οι μεγαλύτεροι μισθοί στην Ντόρτμουντ (πηγή: Bild)

*Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες κάθε ομάδας (πηγή: Bild)

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι το θέμα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Μάρτιο, ενώ όπως και στην περίπτωση του Γκέτσε, η ρήτρα θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Απρίλη. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η ανακοίνωση ήρθε στην πιο κρίσιμη, στην πιο δύσκολη στιγμή. Ο Ρόις δείχνει τον δρόμο. Το παράδειγμα. Στέλνει το μήνυμα για το μέλλον.
«Ο Μάρκο Ρόις θα μπορούσε να επιλέξει σχεδόν οποιαδήποτε κορυφαία ομάδα στον κόσμο. Έδειξε, όμως, ότι η καρδιά του χτυπάει για την πόλη που γεννήθηκε και την ομάδα που την εκπροσωπεί», σχολίασε ο Μίχαελ Τσορκ. «Η Ρεάλ του είχε στρώσει κόκκινο χαλί», έγραψε το Kicker για την πρόταση των Μαδριλένων, που είχε αποκαλύψει η El Confidencial πριν λίγες εβδομάδες.

«Ποτέ δεν αφήσαμε τους εαυτούς μας να παρασυρθούν από τις φήμες. Πάντα γνωρίζαμε ότι είχαμε καλές πιθανότητες αυτός ο εκπληκτικός παίκτης να επιλέξει την Ντόρτμουντ για το μέλλον», σχολίασε ο Χανς Γιόακιμ Βάτσκσε. «Ο Μάρκο μπορεί να αφήσει εποχή στην Ντόρτμουντ, όπως έκανε ο Ούβε Ζέλερ στο Αμβούργο ή ο Στίβεν Τζέραρντ στην Λίβερπουλ», ολοκλήρωσε, κάτι που είχε επαναλάβει πολλές φορές από το περασμένο καλοκαίρι και θεωρούσε ότι ήταν το πιο δυνατό του χαρτί στις διαπραγματεύσεις.
Πριν λίγους μήνες ο Βάτσκε είχε αναλύσει το επόμενο βήμα της Ντόρτμουντ. Αφορούσε την είσοδο των στρατηγικών επενδυτών και τις νέες δυνατότητες που θα προσέφεραν. Από τότε είχε πει ότι τα επόμενα χρόνια η Μπορούσια θα είναι σε θέση να προσφέρει πιο ανταγωνιστικούς μισθούς. Αυτό φάνηκε τώρα και θα φανεί και στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τους Γερμανούς Puma και Opel βοήθησαν στην περίπτωση του Ρόις, ενώ ο CEO των Βεστφαλών τόνισε ότι η μη συμμετοχή στο Champions League της επόμενης περιόδου θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις οικονομικά. Η Ντόρτμουντ είναι θωρακισμένη.

Κάτι που σημαίνει ότι ήδη σχεδιάζεται η αντεπίθεση την επόμενη σεζόν. «Είναι τρελή ιστορία. Είναι απίστευτο! Οι συνθήκες ήταν ακραίες. Από τη μία είχαμε απέναντί μας τους καλύτερους συλλόγους στον πλανήτη. Ο Ρόις ήταν «καυτός». Από την άλλη είμαστε στην μάχη της παραμονής και την επόμενη σεζόν θα λείπουμε από το Champions League. Είναι σημείο αναφοράς για την Ντόρτμουντ», τόνισε ο Βάτσκε στο συνέδριο της SpoBiS στο Ντίσελντορφ. «Ο Μάρκο θα μπορούσε αλλού να παίρνει διπλάσιο μισθό. Είναι, όμως, πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος».
Στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ. Όταν πέρυσι ο Τσαλχάνογλου ανανέωνε με το Αμβούργο, δήλωνε ότι δίνει «το παράδειγμα», καθώς οι Δεινόσαυροι ήταν επίσης σε πολύ δύσκολη θέση. Λίγους μήνες μετά, αποκαλύφθηκε ότι το νέο συμβόλαιο είχε έρθει με την υπόσχεση μεταγραφής στο τέλος της σεζόν και όταν ο Τούρκος είδε ότι το τελευταίο «κολλάει», πήρε άδεια μέχρι από τον ψυχίατρο, προκειμένου να μην ξεκινήσει προετοιμασία και να πιέσει.

Στην περίπτωση του Ρόις, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Είναι απόφαση ζωής», σχολίασε ο ίδιος, καθώς βρίσκεται στην πόλη που γεννήθηκε και στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του. «Το γεγονός ότι ο Μάρκο επέλεξε να ανανεώσει εν μέσω κρίσης για την ομάδα δείχνει τον μεγάλο βαθμό ταύτισής του με τον σύλλογο, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι», είπε ο Βάτκσε. Στη σημερινή (11/02) προπόνηση ο Ρόις καταχειροκροτήθηκε στα αποδυτήρια, όπως αποκάλυψε η Bild.
«Υπήρξε η απόφαση να τον χειροκροτήσουμε στα αποδυτήρια. Τώρα, θα δουλέψουμε, ώστε να υπάρχει λόγος να χειροκροτήσουμε και μετά το παιχνίδι με την Μάιντς», τόνισε ο Κλοπ, που ελπίζει ότι η ευφορία θα συνεχιστεί και σε αγωνιστικό επίπεδο. Η πρώτη νίκη της Ντόρτμουντ είναι ουσιαστική και συμβολική. Αν ακολουθήσει και η επόμενη στην περίπτωση του Γκουντογκάν (έχει επιστρέψει και ήδη είναι πολύ σημαντικός για την Μπορούσια), που έχει συμβόλαιο μέχρι το 2016 και αν δεν ανανεώσει θα πουληθεί το καλοκαίρι, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε το πολύ σημαντικό ματς με την Μάιντς την Παρασκευή (13/02). Το τέλος της κρίσης, όμως, μοιάζει να είναι κοντά.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: