Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Μπατιστούτα ή Μπαλοτέλι;

Τρομερή αυτοπεποίθηση ή υπερτιμημένος; Το gazzetta.gr γράφει για τον Μάουρο Ικάρντι και το αβέβαιο μέλλον του στην Ιντερ.
Κλασικό σέντερ φορ, γκολτζής, Αργεντίνος και... κωλόπαιδο. Ο Μάουρο Ικάρντι έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για τον λατρέψει κάποιος αλλά παρουσιάζει και κάποια ανησυχητικά συμπτώματα για το μέλλον. Ενα μέλλον που είναι αβέβαιο αν -ή για πόσο ακόμη- θα τον βρει στην Ιντερ, παρά το γεγονός ότι κανείς στην Νερατζούρα πλευρά του Μιλάνο δεν ήθελε να σκεφτεί ότι θα υπάρχει ήδη τέτοιο θέμα.

«Κάποιοι με έχουν συγκρίνει με τον Μπατιστούτα και μπορώ να πω πως έτσι σκέφτομαι κι εγώ. Πιστεύω πως όντως του μοιάζω πολύ ως ποδοσφαιριστής καθώς έχω σπουδαία τεχνική, καλό σουτ και είμαι δυνατός στον αέρα», έλεγε στις 5 Ιουνίου 2013 ο Ικάρντι καθώς ετοιμαζόταν να πάρει μεταγραφή από την Σαμπντόρια στην Ιντερ. Με δεδομένο ότι ο «Μπατιγκόλ» παίζει σοβαρά να είναι το καλύτερο φορ που έχουμε δει όσοι είμαστε ανάμεσα στα 30 και τα 40, η δήλωση του πιτσιρικά έμοιαζε -στην καλύτερη- με ιεροσυλία. Αυτό, βέβαια, δεν απασχολούσε τους Νερατζούρι, που πείστηκαν από τα 10 γκολ σε 31 συμμετοχές με τους Μπλουτσερκιάτι, να τον αποκτήσουν. Η κίνηση τους ήταν σωστή και την στήριξε όλος ο ιταλικός Τύπος, όπως στήριξαν όλοι στο Μιλάνο τον νεαρό Αργεντίνο από την πρώτη μέρα.
Ο Βάλτερ Ματσάρι τον πίστεψε από την πρώτη στιγμή, του έδωσε θέση βασικού και ο απολογισμός στην πρώτη σεζόν στο «Μεάτσα» έλεγε 9 γκολ σε 22 συμμετοχές. Μια πρώτη σεζόν που ήταν καλή, αν και δύσκολη για τον Ικάρντι αφού φρόντισε από την πρώτη στιγμή να γίνει θέμα στα πρωτοσέλιδα όχι μόνο των αθλητικών εφημερίδων αλλά και των κουτσομπολίστικων περιοδικών για την σχέση του με την Γουάντα Νάρα και όσα έγιναν με τον Μάξι Λόπες. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε τότε, με την... απαγόρευση στον Μάξι να βλέπει τα παιδιά του, είχε ως συνέπεια να δεχθεί έντονη κριτική και να εμφανιστούν τα πρώτα ερωτηματικά για τον χαρακτήρα του. Αυτά αυξήθηκαν όταν στον αγώνα με την Σαμπντόρια στο «Λουίτζι Φεράρις», όπου πέτυχε δύο γκολ στο 0-3 της Ιντερ, πανηγύρισε με τρόπο προκλητικό προς τους οπαδούς των Γενοβέζων, οι οποίοι δεν τον είχαν προκαλέσει ποτέ...

Η φετινή σεζόν, δεύτερη του στο Μιλάνο, αναμενόταν ως αυτή της αγωνιστικής έκρηξής του. Η ομάδα δεν τραβούσε και αυτό έφερε και την αλλαγή προπονητή αλλά αυτό δεν επηρέασε τον Ικάρντι που έκανε και κάνει καλά την δουλειά του. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα... Με 13 γκολ σε 22 συμμετοχές ως τώρα στο πρωτάθλημα και με άλλα 5 στο κύπελλο και το Europa League, ο Αργεντίνος είναι η μόνη εγγύηση που έχουν οι Νερατζούρι σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα. Αυτό, όμως, δεν αρκεί στον Μαντσίνι. Ακόμη και μετά το 3-0 επί της Παλέρμο την Κυριακή, με τα δύο γκολ του σχεδόν 22χρονου φορ, οι ιταλικές εφημερίδες έγραψαν για τον προβληματισμό του «Μάντσιο» σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του στο παιχνίδι.
«Αν η μπάλα του έρθει όπως θέλει για να εκτελέσει, όλα είναι καλά. Συνολικά, όμως, ο Ικάρντι δεν δείχνει να συμμετέχει στο παιχνίδι της ομάδας και αυτό το χρειάζεται η Ιντερ αυτή την στιγμή πάρα πολύ», έγραψε ακόμη και η ιστοσελίδα «fcinternews», χωρίς όμως να αναφέρεται στο τι θα γίνει με τις συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του. Συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει αλλά όχι με το... δεξί, με συνέπεια οι -ούτως ή άλλως καχύποπτοι σε όλα- Ιταλοί να δένουν ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ και να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δύσκολα ο Ικάρντι θα είναι στους Νερατζούρι και την επόμενη σεζόν. Και από την στιγμή που δεν είναι σίγουρο αυτό, σύντομα θα αρχίσουν και οι αναλύσεις στα ιταλικά ΜΜΕ για το αν είναι καλύτερο για την Ιντερ να του δώσει ό,τι θέλει ή να εκμεταλλευτεί τον πολύ καλό αριθμό γκολ που έχει ήδη βάλει και θα βάλει στη συνέχεια και να τον πουλήσει ώστε να βελτιώσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το Financial Fair Play.

Ποια είναι αυτά τα κομμάτια του παζλ; Καταρχάς, το γεγονός ότι στις ως τώρα οι συζητήσεις για ανανέωση του συμβολαίου -με το υπάρχον να έχει διάρκεια ως το καλοκαίρι του 2018- ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει παρατηρηθεί μεγάλη διαφορά. Η πρόταση των Μιλανέζων φτάνει το πολύ ως το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά ο Ικάρντι τα θεωρεί λίγα. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι αυτά είναι τουλάχιστον τα μισά από όσα πρέπει να πάρει. Γιατί; Επειδή από τους χορηγούς παίρνει περισσότερα. Από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με διάφορους σπόνσορες ή από τις διαφημίσεις στις οποίες συμμετέχει, ο Αργεντίνος εισπράτει 2,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, έχει ήδη ενημερώσει την διοίκηση του συλλόγου ότι δεν δέχεται να υπογράψει συμβόλαιο που θα προβλέπει μικρότερες απολαβές από αυτές που έχει από τους χορηγούς. Ενα άλλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι θέλει να διαχειρίζεται ο ίδιος την εικόνα του και όχι η Ιντερ, όπως συμβαίνει με τους άλλους ποδοσφαιριστές.
Στους Νερατζούρι που προσπαθούν, χωρίς να έχουν καταφέρει κάτι σημαντικό προς το παρόν, να βάλουν σε μια τάξη τα οικονομικά τους, οι απαιτήσεις του Ικάρντι μοιάζουν υπερβολικές. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ρόλο σε αυτό παίζει η Γουάντα Νάρα, η οποία ζει την απόλυτη ευτυχία ως σύζυγος πλέον ενός ποδοσφαιριστή που είναι πάντα στο επίκεντρο της δημοσιότητας. «Η Γουάντα λέει ότι είμαι πολύ ώριμος, ότι είμαι ένας 40χρονος σε σώμα 20χρονου και έχει δίκιο. Ετσι αισθάνομαι κι εγώ», είπε ο «Μαουρίτο» -ο οποίος έχει τρελαθεί με την Νάρα- αλλά η αλήθεια είναι ότι ένας ώριμος 40χρονος μάλλον δεν θα παντρευόταν και θα έκανε και παιδί με μια γυναίκα που απάτησε τον προηγούμενο σύζυγο της με έναν φίλο του. Αυτή, όμως, είναι μια άλλη συζήτηση...
Αυτό που ενδιαφέρει την διοίκηση της Ιντερ είναι να βρεθεί σύντομα μια λύση στο όλο θέμα αλλά είναι ζήτημα πώς μπορεί να γίνει αυτό, από την στιγμή που ο Ικάρντι φέρεται να αποτελεί στόχο αγγλικών ομάδων. Τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησαν φήμες για την Τσέλσι και ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο δυσκολεύει τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις. Τον βοηθάει σε αυτό τόσο η κακή αγωνιστική και οικονομική κατάσταση της Ιντερ όσο και τα νεύρα των οπαδών. Η αντίδραση του μετά τον αγώνα με την Σασουόλο και το βρίσιμο προς τους οπαδούς που επέστρεψαν τις φανέλες των παικτών μετά από ακόμη μία ταπεινωτική ήττα, όπως ήταν το 3-1 από την Σασουόλο, έμοιαζε για τους Ιταλούς σαν μια καλή ευκαιρία που δεν έχασε ο Ικάρντι ώστε να γίνει σιγά-σιγά στόχος των τιφόζι, ανοίγοντας τον δρόμο για μεταγραφή.
Αυτό το σενάριο ενισχύθηκε και από την επιλογή του να μην πανηγυρίσει τα δύο γκολ κόντρα στην Παλέρμο, φέρνοντας στο μυαλό όλων στο «Μεάτσα» αναμνήσεις -κακές- από την εποχή Μπαλοτέλι... Στη συνάντηση που ακολούθησε με τους ηγέτες της Curva Nord, στο γκαράζ του «Μεάτσα» μετά το ματς της Κυριακής, η παρεξήγηση φέρεται να λύθηκε με την δέσμευση του Αργεντίνου ότι από εδώ και πέρα θα πανηγυρίζει αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει κάποιο άλλο «επεισόδιο» το προσεχές διάστημα; Για τους Ιταλούς δημοσιογράφους, πάντως, αυτό που έγινε ήταν ό,τι ήθελαν για να δημιουργήσουν ένα νέο θέμα, παρομοιάζοντας τον 22χρονο φορ με τον «Μπάλο». Σε αυτό βοήθησε και μια σύγκριση των δηλώσεων τους. «Το να σκοράρω είναι η δουλειά μου, γιατί να το πανηγυρίσω; Ο ταχυδρόμος πανηγυρίζει όταν δίνει τα γράμματα;», είχε πει σε μια συνέντευξη του ο Μπαλοτέλι, με τον Ικάρντι να τονίζει μόλις πριν λίγες μέρες μιλώντας σε περιοδικό ότι «το ποδόσφαιρο δεν μου αρέσει, δεν παρακολουθώ αγώνες, είναι απλά η δουλειά μου».

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθαν και οι δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή Πιέρο Αουζίλιο πριν λίγες μέρες, στις 6/2, για να πείσουν ότι κάτι έχει αρχίσει ήδη να κινείται για το καλοκαίρι. «Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε, είναι φυσικό να μην υπάρχουν λεφτά για μεταγραφές αν η ομάδα δεν πάρει ούτε φέτος το εισιτήριο για το Champions League. Σίγουρα θα έρθουν κάποιοι παίκτες αλλά για να έρθουν αυτοί, θα πρέπει να φύγει κάποιος», είπε ο άμεσος συνεργάτης του Ερικ Τοχίρ ενώ η La Repubblica σε ρεπορτάζ της την Τρίτη (10/2) έμπλεξε στο όλο θέμα και τον Σαμίρ Χαντάνοβιτς, υποστηρίζοντας ότι για την Ιντερ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να δέσει και τους δύο με νέο συμβόλαιο. Άρα, ένας από τους δύο θα πρέπει να πουληθεί το καλοκαίρι για να μπουν λεφτά στο ταμείο, όχι μόνο για μεταγραφές αλλά και για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση σε ό,τι αφορά το Financial Fair Play.
Με δεδομένο ότι ο Σλοβένος είναι πιο χαμηλών τόνων και δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην ομάδα, ο βασικός υποψήφιος -με ή χωρίς ανανέωση συμβολαίου- είναι ο Ικάρντι. Στο κάτω-κάτω, αν όντως είναι ο νέος Μπατιστούτα, μάλλον δεν θα τους περνούσε καν σαν σκέψη κάτι τέτοιο...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: