Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τι ισχύει για το ιδιώνυμο!

Ο Μποροβήλος ζήτησε ξανά να επανέλθει το ιδιώνυμο για πράξεις αθλητικής βίας. Διαβάστε τι ισχύει και τι προβλέπεται από το νόμο.
Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Γιώργος Μποροβήλος, μιλάει συστηματικά για εφαρμογή του ιδιωνύμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του μετά το Δ.Σ ότι «θα ζητήσουμε την επαναφορά του». Η αλήθεια όμως είναι πως το ιδιώνυμο για πράξεις αθλητικής βίας υπάρχει ήδη στη νομοθεσία.
Το ιδιώνυμο δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Ορφανό. Εισήχθηκε με τον νόμο 3262/2004 και με τον 2472/2006 ο τότε Υπουργός τον έκανε ακόμα πιο αυστηρό. Ουσιαστικά, πρόκειται για εξαίρεση όλων των αδικημάτων που γίνονται εντός γηπέδου από το άρθρο 99 του ποινικού κώδικα, που μιλάει για χρηματικό πρόστιμο και αναστολή ποινών. Σε περίπτωση δηλαδή που συλληφθεί κάποιος για αθλητική βία, πηγαίνει απευθείας φυλακή. Χωρίς αναστολή, χωρίς πρόστιμο.
Τον Ιούλιο του 2009, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατάργησε το ιδιώνυμο, τροποποιώντας τον νόμο. Όμως, οι παρεπόμενες ποινές, όπως η απαγόρευση εισόδου, η τακτική αναφορά στο τμήμα όσων καταδικάζονταν κτλπ, παρέμειναν.
Η τελική αλλαγή έγινε από τον Παύλο Γερουλάνο με τον νόμο 4049/2012. Ουσιαστικά, εκείνο που έκανε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν να επαναφέρει τον νόμο, αλλά σε πιο συνταγματικά πλαίσια, αφού η αλήθεια είναι πως οι νόμοι ορφανοί, κυρίως μετά τη μετατροπή του 2006, κινούνταν στα όρια της συνταγματικότητας. Με τη νέα εκδοχή, το ιδιώνυμο για πράξεις αθλητικής βίας θα επανερχόταν για συγκεκριμένες ποινές, οι οποίες δεν θα ενέπιπταν στο άρθρο 99 του ποινικού κώδικα.
Το ιδιώνυμο λοιπόν ισχύει:
α) Αν ο δράστης κατέχει όπλο ικανό να χρησιμοποιηθεί για πρόκληση σωματικών βλαβών. Ένα παράδειγμα τέτοιου όπλου είναι τα στυλό που εκτοξεύουν φωτοβολίδες.
β) Όταν κριθεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί από τον δικαστή, σε σχέση με τη βαρύτητα της πράξης και σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του δράση. Αν δηλαδή συλληφθεί για αθλητική βία κάποιος που το ποινικό του μητρώο δεν είναι καθαρό, ή έχει λάβει στο παρελθόν μέρος σε επεισόδια και άλλα αδικήματα, τότε θα κριθεί διαφορετικά.
Ο συγκεκριμένος νόμος υπάρχει ακόμα. Οπότε, το ζήτημα για τη Σούπερ Λιγκ δεν είναι να τον επαναφέρει, αλλά να φροντίσει προκειμένου να τον τηρούν όλες οι ΠΑΕ και να μην υπάρχουν παρεμβάσεις και συγκαλύψεις σε περίπτωση επεισοδίων. Επίσης, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει το πότε οι αρχές θα προβαίνουν σε συλλήψεις, διότι στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες για άδικες κατηγορίες προκειμένου να φανεί ότι η δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της, την ώρα που οι πραγματικοί δράστες συνέχιζαν ανενόχλητοι.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: