Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Οι δύο δρόμοι μιας εκκαθάρισης!!

Οταν ο Αρης στις αρχές Αυγούστου μετά από ατελείωτες διαδικασίες, συζητήσεις, συνελεύσεις και διαφωνίες, έπαιρνε την απόφαση να οδηγηθεί στη Γ’ Εθνική, όλοι ταύτισαν τον εθελούσιο υποβιβασμό με την ευκαιρία αναγέννησης της ομάδας και της «καθαρής» επιστροφής στα «μεγάλα σαλόνια». Περίπου εννέα μήνες μετά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Από τον διπλό στόχο της γρήγορης επίτευξης της ανόδου στη Β’ Εθνική και της εκκαθάρισης, κανείς δεν έχει επιτευχθεί. Κι αν για την άνοδο είναι πλέον καθαρά ζήτημα μερικών αγωνιστικών να μάθουμε αν ο Αρης καταφέρει να προβιβαστεί, για την υπόθεση της εκκαθάρισης, είναι ελάχιστα αυτά, για τα οποία μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Οι «κιτρινόμαυροι» είναι δεδομένο πως καθυστέρησαν πολύ ακόμη και να κινήσουν την έναρξη της διαδικασίας. Επί ηγεσίας Γαλανού στο ποδοσφαιρικό τμήμα, η συνεχής αναβλητικότητα, σε συνδυασμό με την άρνηση του τότε προέδρου του Ερασιτέχνη, Παναγιώτη Ζουμπουρίδη, να βάλει την υπογραφή του στην πτώχευση της ΠΑΕ, επέφερε μεγάλη καθυστέρηση.

Η αλλαγή διοίκησης και η ανάληψη του ποδοσφαιρικού τμήματος από την οικογένεια Καλαϊτζίδη, πήγε τα πράγματα ακόμη πιο πίσω. Επρεπε να φτάσουμε στις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να ανάψει επιτέλους το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας λύσης της ΠΑΕ. Η γενική συνέλευση, με τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων του Ερασιτέχνη (Τάσος Οικονόμου), της Κοινωνίας Μελών (Αγγελός Μυσιρλής) και της ΠΑΕ (Λάκης Κλεώπας), αποφάσισε αυτό που θεωρείτο… αυτονόητο. Ορίστηκαν οι εκκαθαριστές (Λάκης Κλεώπας – Αντώνης Σενέμης) και υπήρξε συμφωνία με τρεις δικηγόρους (Χριστοφορίδης, Κοκκώνης, Γρόλλιος) προκειμένου να αναλάβουν το νομικό κομμάτι της διαδικασίας. Από αυτούς, ο πρώτος έχει αποχωρήσει, ενώ η διοίκηση του ποδοσφαιρικού τμήματος, έχει κατ’ επιλογή αποφασίσει να μη δημοσιοποιεί όλες τις κινήσεις της, ούτως ώστε να μην προκαλέσει την ανεπιθύμητη αφύπνιση, όλων όσων έχουν έννομο συμφέρον να προσβάλλουν τη διαδικασία. Η επιλογή αυτή, βέβαια, έχει βάλει τον κόσμο στην… πρίζα, αφού ουδείς επιθυμεί να δει την ομάδα να προβιβάζεται και να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα παλιά της χρέη ή να αντιμετωπίζει άλλους κινδύνους.

Σύμφωνα, πάντως, με διοικητικούς κύκλους «η εκκαθάριση βρίσκεται σε καλύτερο στάδιο σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό» και υπάρχει η αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί το φοροτεχνικό κομμάτι της διαδικασίας, που έχει αναλάβει το γραφείο του Στάθη Ρούσσου.  Η «Μ» μπήκε στη διαδικασία να αναζητήσει τα νομικά προηγούμενα που έχουν δημιουργήσει ΑΕΚ, Αγροτικός Αστέρας και ΑΕΛ, φροντίζοντας σήμερα να παρουσιάζει τους δύο δρόμους, που μπορούν να ακολουθήσουν οι «κιτρινόμαυροι» σε περίπτωση βεβαίως που κερδίσουν την άνοδο στη Β’ Εθνική. Καταγράφει τους κινδύνους που ενέχει ο κάθε δρόμος, «μπλέκει» την υπό ψήφιση κατάργηση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ και παρουσιάζει όλα τα δεδομένα.

1ο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

Λίγο-πολύ μιλάμε για το δρόμο που ακολούθησε η ΑΕΚ, η οποία, σε αντίθεση με τον Αρη κίνησε τις διαδικασίες από πολύ νωρίς, σχεδόν δηλαδή ταυτόχρονα, με την οριστικοποίησή του υποβιβασμού της στη Β’ Εθνική κατηγορία. Η «Ενωση» μπόρεσε να «καθαρίσει» γρήγορα με το φοροτεχνικό κομμάτι και στη συνέχεια, με ένα «διαβασμένο» νομικό επιτελείο πέτυχε πολλές δικαστικές νίκες, που της επέτρεψαν να οριστικοποιήσει την εκκαθάριση, προτού κερδίσει αγωνιστικά την άνοδο. Η ΑΕΚ εμφανίστηκε πανέτοιμη, αφού πέραν όλης της μελέτης που ήταν εμφανές πως έχει κάνει πάνω στο φοροτεχνικό και νομικό κομμάτι, υπήρχε η «ασφάλεια» της παρουσίας ενός οικονομικού κολοσσού όπως ο Μελισσανίδης, που επέτρεπε να λύνεται κάθε πρόβλημα, εν τη γενέσει του. Εκτός όλων των άλλων η ΑΕΚ πέτυχε την οριστική διαγραφή της από τα ελληνικά μητρώα εταιριών και διέλυσε κάθε προσπάθεια παλιών πιστωτών να αναβιώσουν την παλιά ΠΑΕ.

Η ΑΕΚ προβιβάστηκε «πεντακάθαρη» στη Β’ Εθνική και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τη νέα αγωνιστική περίοδο θα παίζει στη Σούπερ Λίγκα. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν έχει απαλλαγεί πλήρως από κινδύνους. Κι αυτό διότι αν τη νέα χρονιά, πετύχει την έξοδο της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις -πράγμα που μόνο απίθανο δε μπορεί να θεωρηθεί- ενδέχεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που λέγεται FIFA και UEFA. Οι διεθνείς ομοσπονδίες υπάρχει ενδεχόμενο να σταθούν στην ύπαρξη του ίδιου σήματος, ζητώντας από την ΑΕΚ να ρυθμίσει όλες τις οφειλές της σε ξένους ποδοσφαιριστές, προκειμένου να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

2ο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

Πρόκειται για το δρόμο που εν πολλοίς ακολούθησαν τόσο η ΑΕΛ, όσο και ο Αγροτικός Αστέρας. Οι δύο ομάδες κέρδισαν την άνοδό τους στην επόμενη κατηγορία, επέλεξαν να μην ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Αντ’ αυτού προχώρησαν στη σύσταση νέας ΠΑΕ, αφού πρώτα οι γενικές συνελεύσεις των ερασιτεχνικών σωματείων τους, αποφάσισαν τη μη αναβίωση της παλιάς. Φυσικά, για να συμβεί αυτό υπήρξε εκμετάλλευση ενός νομικού κενού ή καλύτερα, ενός νομικού «παραθύρου» που δίνει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, όμως, οι δύο ομάδες (στην προκειμένη περίπτωση μόνο η ΑΕΛ) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα, σε περίπτωση προβιβασμού στη Σούπερ Λίγκα. Κι αυτό διότι η ΕΠΟ που προσφέρει πλέον άδειες, κατόπιν των επιταγών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, θεωρείται ανέφικτο να τις αδειοδοτήσει.

Συν τοις άλλοις και οι δύο ομάδες, στο ενδεχόμενο εξόδου τους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που περιγράφεται για την ΑΕΚ. Αυτόν δηλαδή της προσφυγής πρώην ποδοσφαιριστών (ή πιστωτών τους γενικότερα) στα ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα, προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους και να κερδίσουν τα δεδουλευμένα τους, ανεξάρτητα από τι λέει η ΕΠΟ. Πάντως, αν ο Αρης ακολουθήσει το δρόμο της ΑΕΛ και του Αγροτικού Αστέρα, ενδέχεται να βρει… μπροστά του τον υπό ψήφιση νόμο του Σταύρου Κοντονή, που καταργεί το αυτοδιοίκητο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως οι «κιτρινόμαυροι» δεν θα μπορέσουν να «εκμεταλλευτούν» τα ελληνικά… στραβά μάτια, αλλά, νομικά, θα βρεθούν «αντιμέτωποι» με το Υπουργείο Ανάπτυξης που θα αναλάβει όλες αυτές τις υποθέσεις εκκαθάρισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υπόθεσης.
*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: