Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Να αγοράσει ή όχι Τσιτσαρίτο η Ρεάλ;

Ο Χαβιέρ Ερνάντες κάνει πράξη το Carpe diem, γίνεται πολύτιμος για τη Βασίλισσα και ο Γιώργος Καραμάνος απαντάει στο δίλημμα για τη ρήτρα απόκτησης του.    
«Consuetudo altera natura est», έλεγαν στη θεωρία οι Ρωμαίοι, μα εκείνος επιβεβαιώνει στο ποδοσφαιρικό του θέματος ότι πράγματι… η συνήθεια είναι δεύτερη φύση. Στην περίπτωση του Χαβιέρ Ερνάντες το επαναλαμβανόμενο έχει να κάνει φυσικά με το σκοράρισμα. Φαίνεται στο βλέμμα του, στο πάθος με το οποίο κυνηγάει κάθε χαμένη μπάλα, στην τρελή επιθυμία ότι αξίζει την ευκαιρία του. Και τώρα που του δόθηκε, δεν δείχνει διατεθειμένος να την αφήσει να του γλιστρήσει από τα… πόδια. Σκοράρει και κερδίζει όλους τους επικριτές του. Ακόμα και τον προπονητή που δεν τον πίστεψε.
«Εάν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, τότε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα είναι αδιαπραγμάτευτος για μας!» Με αυτή τη φράση απάντησε ο Κάρλο Αντσελότι στη συνέντευξη τύπου μετά τη νίκη επί της Θέλτα, στην ερώτηση για το μέλλον του Μεξικανού φορ. Είναι ο ίδιος κόουτς που για τόσο μεγάλο διάστημα τον είχε παραγκωνισμένο και με το ενάμιση πόδι εκτός Μαδρίτης. Ηταν όμως τόσο μεγάλο το γκελ από το γκολ-πρόκρισης στον προημιτελικό με την Ατλέτικο, που τον έβαλαν στο κάδρο του πρωταγωνιστή και κατ’ επέκταση στα ισπανικά πρωτοσέλιδα.

Και κάπως έτσι λοιπόν άνοιξε όλη αυτή η κουβέντα για το εάν αξίζει ο Τσιτσαρίτο να μείνει στη Ρεάλ. Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέος; Το εάν θα πρέπει δηλαδή ο Φλορεντίνο Πέρεθ να πληρώσει την τσιμπημένη ρήτρα αγοράς του, η οποία ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ. Σε διάφορα… φόρα της ιβηρικής χώρας, κυκλοφορεί μετά βεβαιότητας το εξής: Ότι ο πρόεδρος θα περιμένει μέχρι το φινάλε της σεζόν, ώστε να αποφασίσει. Τούτο όμως είναι ταυτόχρονα επικίνδυνο για να χάσει τον παίκτη.
Σύμφωνα με την πράξη δανεισμού του που υπογράφηκε στις 31 Αυγούστου, εάν η Ρεάλ θέλει να τον κάνει κανονικά δικό της, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα αγοράς του έως και το βράδυ της 30ς Απριλίου. Δηλαδή έχει ακόμα τρεις μέρες μπροστά της για να το πράξει. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, τότε η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει από την αρχή και όχι με τους προκαθορισμένους όρους. Με βάση αυτά που γράφονται στην Ισπανία, ο Πέρεθ θα αποφασίσει στις 7 Ιουνίου, όταν δηλαδή και θα ολοκληρωθεί ο δανεισμός του Ερνάντες και θα πρέπει να επιστρέψει στο Μάντσεστερ.
Σε αυτή την περίπτωση όμως ναι μεν υπάρχει η πιθανότητα να ρίξει την τιμή του, αλλά υπάρχει και εκείνη να κινηθεί άλλη ομάδα για την απόκτηση του ή ακόμα και να τον κρατήσει η Γιουνάιτεντ. Σε συνέντευξη του στο ESPN, ο μάνατζερ του παίκτη, Εδουάρδο Ερνάντες επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές: «Η Ρεάλ ξέρει ότι η επιθυμία του Χαβιέρ είναι να συνεχίσει στον μεγαλύτερο σύλλογο του κόσμου. Πρέπει να κινηθεί γρήγορα όμως, μιας και μετά τις 30 Απριλίου δεν θα έχουμε λόγο στο τι θα συμβεί. Μετά το θέμα θα το χειριστεί αποκλειστικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ»!


Αξίζει όμως πράγματι ο Τσιτσαρίτο να παραμείνει στη Βασίλισσα. Είναι ποδοσφαιριστής για αυτό το επίπεδο;
Το δύσκολο κοινό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» τον γουστάρει. Από τη μία είναι η… πώρωση του στα ματς και από την άλλη τα γκολ του. Ως βασικός έχει ξεκινήσει μόλις οκτώ φορές, έχοντας δικαιώσει με επτά γκολ και τρεις ασίστ. Γενικότερα ο εκπληκτικός μέσος όρος του κυμαίνεται στο ένα γκολ ανά 81 αγωνιστικά λεπτά (σ.σ.: μόνο οι Ρονάλντο, Μέσι έχουν καλύτερο ποσοστό). Αυτή η ερωτική σχέση του όμως με τα δίχτυα ήταν γνωστή από την εποχή του στο «Ολντ Τράφορντ». Φυσικά μιλάμε για τις φορές που κλήθηκε να δώσει βοήθειες από τον πάγκο. Σε 69 αγώνες που μπήκε ως αλλαγή για τη Γιουνάιτεντ, σκόραρε 17 φορές και έδωσε επτά ασίστ. Είναι ότι πρέπει δηλαδή για να έρχεται ως βοήθεια, γιατί εννοείται ότι η κουβέντα δεν γίνεται για να είναι βασικός.
Αρχές Σεπτεμβρίου έγραψα αυτό το άρθρο με τίτλο «Ο τέλειος παγκίτης για τη Ρεάλ»

Η αλήθεια είναι ότι επειδή πρόκειται για λύση ανάγκης, τα γκολ του αποτιμώνται ακόμα περισσότερο. Επίσης, δίνει κάτι διαφορετικό στην ομάδα. Ο Μπενζεμά είναι πιο all around και έχει γίνει ακόμα πιο αλτρουιστής, παίζοντας πολύ και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και τους υπόλοιπους. Ο Ερνάντες από την άλλη είναι κανονικός φορ που παίζει για τα γκολ του. Κινείται συνεχώς στην πλάτη της άμυνας, στο όριο του οφσάιντ και η πρώτη του σκέψη δεν είναι να πασάρει στον αμαρκάριστο συμπαίκτη του, μα να σκοράρει. Και τούτο ενίοτε είναι πολύ σημαντικό για τον επιθετικό.
Αναμφίβολα ο Τσιτσαρίτο δεν έχει την κλάση του Γάλλου φορ, την ταχύτητα του και τις κινήσεις του Μπέιλ, αλλά κάνει την απουσία τους να περνάει απαρατήρητη και αυτό είναι επίτευγμα, όταν μιλάμε για τόσο σπουδαίους παίκτες. Πως το καταφέρνει; Δεν παραιτείται, δεν επηρεάζεται από την κριτική και δεν παραπονιέται που τρώει πάγκο. Σκίζεται στην προπόνηση και περιμένει καρτερικά τη στιγμή του. Όταν λοιπόν αυτή έρχεται, αφουγκράζεται το ένστικτο και τα δίνει όλα μέχρι την τελευταία ανάσα, δίχως να παραιτείται από το όνειρο του, που είναι το να παίζει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Και τώρα δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να βιώνει στον απόλυτο βαθμό το δικό του Carpe diem. Υπάρχει άραγε πιο σεβάσμιο από αυτό;
Τώρα βέβαια τα 20 εκατ. ευρώ για έναν παγκίτη πολυτελείας είναι πάρα πολλά. Όταν όμως είσαι η Βασίλισσα δεν έχει επιλογή. Ακόμα και για τους αναπληρωματικούς σου, οι οποίοι πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου, πρέπει να πληρώνεις ακριβά. Ετσι δεν είναι;

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: