Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

H ανάλυση του Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα!! (pics)

H Mπαρτσελόνα ήταν η μεγάλη νικήτρια κόντρα στην Παρί και ο προπονητής, αλλά και βραβευμένος συγγραφέας Αθανάσιος Τερζής αναλύει τακτικά για το gazzetta.gr την... παράσταση για ένα ρόλο που είδαμε στο Παρίσι!  
Του Αθανασίου Τερζή
Ο Αθανάσιος Τερζής γεννήθηκε στην Δράμα. Είναι κάτοχος ποδοσφαιρικού πτυχίου UEFA B καθώς επίσης και πτυχίου καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδικότητα ποδοσφαίρου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα (master of science)  προπονητικής. Έχει γράψει έξι βιβλία σχετικά με την προπονητική του ποδοσφαίρου, από τα οποία τα τέσσερα έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από μία γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γερμανικά, ιαπωνικά, κορεάτικα). Το βιβλίο του ‘FC Barcelona 151 ασκήσεις για 34 τακτικές καταστάσεις’ έχει βραβευτεί από την Ιταλική ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με το βραβείο ‘Antonio Ghirelli’ ως καλύτερο βιβλίο προπονητικής για το 2014. Η επιλογή του βιβλίου έγινε από τον Arrigo Sacchi.
Σε συνεργασία με την ιστοσελίδα soccerteamtactics.com που ειδικεύεται σε τακτικές αναλύσεις ενώ περιέχει προς ανάγνωση άρθρα και ασκήσεις σχετικά με  την προπονητική του ποδοσφαίρου.
Μετά την επική πρόκριση απέναντι στην Chelsea και έχοντας πολλές απουσίες πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, η Παρί υποδέχτηκε την Barcelona, που προέρχονταν από αποτυχημένο αποτέλεσμα απέναντι στην Σεβίλλη για το πρωτάθλημα. Η Barcelona χωρίς να εντυπωσιάσει πέτυχε ένα εντυπωσιακό σκορ που της δίνει το δικαίωμα να περιμένει από τώρα την κλήρωση της επόμενης φάσης του Champions League.


1ο Ημίχρονο: Η θετική μετάβαση καθοριστική για την Barcelona
PSG: Η Παρί ξεκίνησε με ένα ασύμμετρο 4-3-3 με τον Kavani στην κορυφή τον Pastore σε πιο προωθημένο ρόλο πλάγια και αριστερά, ενώ ο Lavezzi στα δεξιά φρόντιζε να καλύπτει τις προωθήσεις του Alba (όντας πιο επιθετικογενής από τον Montoya στα δεξιά) με αποτέλεσμα να λειτουργεί περισσότερο ως πλάγιος μέσος. Κατά την φάση της άμυνας το 4-3-3 μετατρέπονταν συχνά σε 4-5-1, καθώς ο Pastore ακολουθούσε τον Montoya ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που έμενε ψηλότερα, με τον Matuidi να κινείται πάνω στον δεξιό πλάγιο αμυντικό της Barcelona.
Η τοποθέτηση αυτή του Pastore είχε ως στόχο όχι τόσο την ενδυνάμωση της αριστερής πλευράς κατά την φάση της άμυνας και την κατεύθυνση της επιθετικής ανάπτυξης της Barcelona στην δεξιά πλευρά της Παρί, όσο κυρίως την ενδυνάμωση της πλευράς κατά την θετική μετάβαση, καθώς οι Maxwell, Pastore και Matuidi δημιουργούσαν υπερφορτώσεις.
Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να βγει καθώς κατά την διάρκεια του 1ου ημιχρόνου οι Pastore και Lavezzi άλλαξαν πλευρές διατηρώντας όμως την ίδια αμυντική συμπεριφορά με τον Lavezzi να ακολουθεί τις προωθήσεις του Montoya και τον Pastore, σε προωθημένη σχετικά θέση στα δεξιά, να αφήνει το μαρκάρισμα του Alba στον Rabiot.
Οι τρεις μέσοι Campaye, Matuidi και Rabiot συνεπικουρούμενοι και του Lavezzi, αποτελούσαν μια τετράδα (πολλές φορές πεντάδα με την συμβολή του Pastore) που φρόντιζε να διατηρεί την συνοχή της (μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών) ώστε να μικρύνει τους διαδρόμους μεταβίβασης και να εμποδίσει τις πάσες σε παίκτες της Barcelona μεταξύ των γραμμών. Ο αθλητικός Matuidi αναλάμβανε να ντουμπλάρει τον Maxwell κατά το μαρκάρισμα του Messi, όταν ο αργεντινός υποδέχονταν κοντά στην γραμμή, ενώ και ο Cabaye βρίσκονταν πάντα κοντά για να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την διείσδυση του Messi προς τον άξονα σε μια κίνηση που συνηθίζει πολύ και που καταλήγει σε πάσα ή σουτ όπως στο πρώτο γκολ απέναντι στην Σεβίλλη.

Ίδια ήταν η προσέγγιση του Blanc και για το μαρκάρισμα του Neymar καθώς ο Rabiot πλαισίωνε διαρκώς τον V.D. Wiel ώστε να ανακόψει τις κινήσεις του με την μπάλα προς τον άξονα. Όσον αφορά την αντιμετώπιση του Messi, όταν είχε την μπάλα στον άξονα, ο κοντινότερος μέσος επιδίωκε να τον περιορίσει δίνοντας έμφαση να κλείσει το αριστερό του πόδι ενώ οι άλλοι παρείχαν κάλυψη.

Όταν ο Messi κινούνταν στον άξονα και μπροστά από τους μέσους της Παρί χωρίς να έχει την μπάλα, ο κοντινότερος μέσος (κυρίως ο Matuidi ή ο Campaye) φρόντιζαν να βρίσκονται κοντά του, όταν η πάσα ήταν πιθανή προς αυτόν, ενώ όταν ο Messi βρίσκονταν πίσω από τους μέσους και μεταξύ των γραμμών, οι μέσοι της Παρί φρόντιζαν να τοποθετούνται ώστε να βάζουν τον αργεντινό στην σκιά τους και να εμποδίζουν την μεταβίβαση προς αυτόν.



Η Παρί περίμενε την Barcelona στο αμυντικό μισό του γηπέδου ή πολλές φορές στο αμυντικό 1/3 δίνοντας αρκετό χώρο στους παίκτες του Enrique. Επιπλέον διατηρούσε διαρκώς έναν συμπαγή σχηματισμό με τις γραμμές κοντά, ώστε να περιορίσει τον χώρο δράσης σε παίκτες που τυχόν υποδέχονταν την μπάλα μεταξύ αυτών.
Όσον αφορά την επιθετική λειτουργία η ομάδα του Blanc μετέτρεπε τον σχηματσμό σε 4-3-3 καθώς ο Pastore συνέκλινε δίπλα στον Kavani και o Lavezzi ανέβαινε ψηλά και κινούνταν επίσης προς τον άξονα ώστε να δημιουργήσει χώρο για τον πλάγιο αμυντικό V.D. Wiel. Ήταν φανερό ότι η Παρί είχε κατά νου πρώτα να χτυπήσει κατά την θετική μετάβαση σε πρώτο χρόνο και αν αυτό δεν ήταν εφικτό, επιδίωκε την αντεπίθεση σε δεύτερο χρόνο ανεβάζοντας ψηλά τον πλάγιο μπακ Maxwell, ώστε να εκμεταλλευτεί την περιορισμένη συνεισφορά του Messi κατά την φάση της άμυνας της Barcelona. Αν αυτό δεν ήταν εφικτό επιδίωκαν να αναπτυχθούν από την άμυνα και να μεταφέρουν την μπάλα στους πλάγιους μπακ (ειδικά τον Maxwell) που κινούνταν σε προωθημένες θέσεις.
Πράγματι οι παίκτες της Παρί δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να πραγματοποιήσουν επιτυχημένη αντεπίθεση καθώς βγήκαν 2-3 φορές με ισαριθμία 3 ν 3 αλλά δεν έγινε η κατάλληλη επιλογή κατά την μεταβίβαση.
Όσον αφορά τις επιθέσεις σε δεύτερο χρόνο αυτές έλαβαν χώρο κυρίως από τα αριστερά όπου ο Montoya ανέβαινε ψηλά με σκοπό να ασκήσει πίεση στον Maxwell και ο Matuidi κινούνταν στα κενά της αμυντικής διάταξης της Barca για να υποδεχτεί και να σεντράρει, ενώ την περιοχή πατούσαν τουλάχιστον τρεις παίκτες της Παρί (Pastore, Kavani, Lavezzi).

Barcelona: Η ομάδα του Enrique παρατάχτηκε με 4-3-3 και με μόνη διαφορά σε σχέση με την ενδεκάδα απέναντι στην Σεβίλλη την παρουσία του Mascherano στο κέντρο της άμυνας αντί του Mathieu. Η αμυντική προσέγγιση του Enrique ήταν σαφώς πιο συντηρητική σε σχέση με τον αγώνα απέναντι στην Σεβίλλη, καθώς οι τρείς επιθετικοί δεν έμεναν σε πολύ ψηλές θέσεις, αλλά κυρίως ο Neymar αναλάμβανε να επιτηρεί τον V.D. Wiel. Ο Suarez βρίσκονταν σε κεντρική θέση απέναντι σε T. Silva και Marquinhos και με τον Messi να κινείται προς τον άξονα ώστε να δημιουργήσει κατάσταση 2 ν 2 απέναντι στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Παρί.

Ωστόσο η Barcelona ήταν συγκρατημένη κατά την εφαρμογή του pressing καθώς οι επιθετικοί μέσοι Iniesta και Rakitic δεν ανέβαιναν πολύ ψηλά για να περιορίσουν τον Campaye που κινούνταν στο άξονα και πίσω από τον Suarez, αλλά άφηναν τον Ουρουγουανό να προσπαθεί να περιορίσει τους διαδρόμους μεταβίβασης προς αυτόν ή ακόμη να τον βάλει στην σκιά του.
Για να αντιμετωπίσει την προωθημένη θέση του Messi και το γεγονός ότι δεν ακολουθούσε τον Maxwell, ο Enrique έδωσε οδηγίες στον Montoya να ανεβαίνει ψηλά και να μαρκάρει τον Βραζιλιάνο. Αυτό όμως δημιουργούσε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των αμυντικών της Barca καθώς και ο Busquets βρίσκονταν αρκετά ψηλά και δεν είχε καλό συγχρονισμό ώστε να κλείσει τα κενά.
Όσον αφορά την επιθετική λειτουργία της ομάδας η Barcelona προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο μέσω της κατοχής και να κάνει το παιχνίδι της. Οι διάδρομοι όμως στον άξονα παρά την συχνή παρουσία του Messi εκεί ήταν κλειστοί. Από τα δεξιά ο Montoya δεν έδειχνε ιδιαίτερη επιθυμία να προωθηθεί και αυτό που έμενε ήταν η εκμετάλλευση της αριστερής πλευράς όπου οι Iniesta, Alba και Neymar προσπάθησαν να συνεργαστούν. Πράγματι η Barca δημιούργησε ρήγματα μέσω του συνδυαστικού παιχνιδιού από αριστερά ενώ ακόμη και το δοκάρι του Messi προήλθε από προσπάθεια στην αριστερή πλευρά.



Στην ροή του αγώνα οι δυο ομάδες προσπαθούσαν να απειλήσουν και οι δύο κυρίως από την αριστερή πλευράς τους. Η Barcelona με τις συνεργασίες Iniesta, Alba και Neymar και η Παρί με τις κινήσεις του Matuidi στα κενά μετά από την μετατόπιση του Montoya μακριά από τον χώρο ευθύνης του. Η Barcelona κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ανισορροπία της Παρί κατά την θετική μετάβαση, μετά από ανάκτηση της κατοχής από τον Busquets έναντι του Rabiot, πλάγια και αριστερά της Barca και ενώ ο Marquinhos είχε προωθηθεί, ενώ ο Campaye έμεινε πίσω για να διατηρήσει την ισορροπία.
Ο Busquets μεταβίβασε στον Rakitic με τον V.D. Wiel να αφήνει ελεύθερο στην πλάτη του τον Neymar για να ασκήσει πίεση στον Κροάτη μέσο. Αυτή ήταν η κίνηση που προκάλεσε ανισορροπία καθώς ο Rakitic μεταβίβασε στον Messi ο οποίος με πρόσωπο στο τέρμα της Παρί και κατάσταση 3 ν 2 πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Neymar που σκόραρε.

Στην συνέχεια η Παρί προσπάθησε να ανεβάσει την πίεση της ψηλότερα χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη ένταση στην εφαρμογή του pressing οπότε η Barcelona εύκολα το έσπαγε και προωθούσε την μπάλα. Ο Blanc άλλαξε πλευρές στους Pastore και Lavezzi με τον αργεντινό να κινείται περισσότερο στην γραμμή και τον Maxwell και κάνει κινήσεις overlap ενώ ο Pastore είχε από τα δεξιά τον ίδιο ρόλο με πριν. Μετά την επίτευξη του γκολ από την Barcelona η Παρί ανέβηκε ψηλότερα χωρίς όμως ιδιαίτερη διάθεση να πιέσει ενεργητικά την Barcelona.
2ο Ημίχρονο: Η ατομική ποιότητα του Suarez έδωσε στην Barcelona διαφορά ασφαλείας
Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου βρήκε την Παρί να αναζητά με μεγαλύτερη ένταση την ισοφάριση χωρίς όμως να αλλάξει κάτι σε σχηματισμό ή τακτική πέρα από το ρίσκο να ανεβάσει σε κάποιες φάσεις ταυτόχρονα και τους δυο πλάγιους αμυντικούς ψηλά. Η ομάδα του Blanc προσπάθησε να απειλήσει με σουτ έξω από την περιοχή ενώ και οι δυο ομάδες συνέχιζαν να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αριστερές τους πλευρές. Στην συνέχεια ο Blanc προσπάθησε να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του βάζοντας στο παιχνίδι τον Lucas έναν παίκτη με χαρακτηριστικά πλάγιου επιθετικού στην θέση του μέσου Rabiot και μετατρέποντας το σχηματισμό σε καθαρό 4-4-2 με τον Lavezzi στα αριστερά, τον Lucas δεξιά και τον Pastore δίπλα στον Cavani.

Η ομάδα όμως που σκόραρε ήταν πάλι η Barcelona μετά από εξαιρετική προσπάθεια του Suarez που σε κατάσταση 1 ν 3 κατάφερε να ξεπεράσει David Luiz, Marquinhos και Maxwell και να πλασάρει εύστοχα. Η Παρί έπρεπε να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Εφάρμοσε πίεση ψηλά με τον Matuidi να ανεβαίνει ψηλότερα κοντά στον Mascherano και τον Campaye να μένει ανάμεσα σε Xavi και Busquets.

Το τρίτο γκολ της Barcelona σήμανε και την ολοκληρωτική επικράτηση των Καταλανών που κυκλοφορούσαν πλέον την μπάλα και σε πολύ περιορισμένους χώρους παρά την μείωση του σκορ από το αυτογκόλ του Mathieu.
Συμπέρασμα: Η Barcelona κατάφερε να βρεθεί μπροστά στο σκορ εκμεταλλευόμενη την θετική μετάβαση και την αμυντική ανισορροπία της Παρι σε ένα παιχνίδι που μέχρι την στιγμή εκείνη έδειχνε ισορροπημένο, παρά το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής για την Barca. Στην συνέχεια μίλησε η ποιότητα του Suarez και η κακή αντίδραση του David Luiz σε ισάριθμα 1 ν 1 απέναντι στον Ουρουγουανό. Η Barcelona κέρδισε με το εντυπωσιακό 1 - 3 χωρίς όμως να εντυπωσιάσει. Στην Παρί ενδεχομένως στοίχισαν οι απουσίες πολλών πρωτοκλασάτων παικτών (Ibrahimovic, Verati, T. Silva στην διάρκεια του αγώνα) και θα πάει στην Βαρκελώνη με ένα βαρύ σκορ που της δίνει ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: