Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Η Αγγλία είναι… off shore!!

Έρευνα έδειξε ότι 28 σύλλογοι στις επαγγελματικές κατηγορίες στην Αγγλία  ουσιαστικά ανήκουν σε εταιρείες με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους.
Η εφημερίδα Guardian σε συνεργασία με το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης έκανε έρευνα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 92 συλλόγων, που αγωνίζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες. Το συμπέρασμα ήταν ότι 28 από αυτούς ουσιαστικά ανήκουν σε εταιρείες με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, κάτι που φυσικά οδηγεί σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την φορολογική αρχή που βοήθησε στην έρευνα εκεί που υπάρχει πρόβλημα και μεγάλη πιθανότητα φοροδιαφυγής είναι στην περίπτωση πώλησης κάποιου συλλόγου. Φυσικά, υπογραμμίζεται ότι μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για φοροδιαφυγή, όμως η ανησυχία είναι έντονη, καθώς όλο και περισσότερες διοικήσεις καταφεύγουν σε αυτή τη λύση και απαιτούνται αλλαγές, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον.
Αυτή η πρακτική ξεκίνησε περίπου πριν από 10 χρόνια και συνέπεσε τόσο με την τεράστια άνοδο των εσόδων όσο και την είσοδο ξένων επενδυτών στο αγγλικό ποδόσφαιρο. «Η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων δισεκατομμυρίων λιρών σε εταιρείες off shore σημαίνει ότι υπάρχει τεράστια πιθανότητα φοροδιαφυγής. Αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή για τους οπαδούς, που επενδύουν τόσο χρόνο, συναίσθημα και χρήματα στις ομάδες τους», σχολίασε ο George Turner, που έγραψε την αναφορά για λογαριασμό του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης.
Τη στιγμή που υπάρχουν σύλλογοι που ανήκουν σε εταιρείες που έχουν έδρα τη χώρα καταγωγής του ιδιοκτήτη τους, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπλάκμπερν και η ΚΠΡ, υπάρχουν και άλλες που έχουν μέρος των μετοχών τους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα Νησιά Κέιμαν, όπου βρίσκονται μετοχές των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπέρμιγχαμ, Κόβεντρι και Τσέλτεναμ.
Όταν ο Guardian, μάλιστα, επικοινώνησε με τη διοίκηση της Γιουνάιτεντ πριν τη δημοσίευση της έρευνας, δεν έλαβε απαντήσεις. Για την Άρσεναλ από την άλλη, η εταιρεία του Σταν Κρένκε, που κατέχει το 66,8% των μετοχών, έχει έδρα στο Delaware, που πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως φορολογικός παράδεισος των ΗΠΑ. Ο σύλλογος αρνήθηκε να σχολιάσει τους φόβους για πιθανή φοροδιαφυγή σε περίπτωση πώλησης.
Οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ και της Άστον Βίλα αρνήθηκαν να πουν που ακριβώς είναι οι έδρες των εταιρειών τους στις ΗΠΑ, ενώ η διοίκηση της Φούλαμ ενημέρωσε ότι σύντομα θα αλλάξει το προηγούμενο καθεστώς, στο οποίο ο Αλ Φαγιέντ είχε τις μετοχές σε εταιρεία με έδρα τις Παρθένους Νήσους και θα έχει πλέον έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άλλες χώρες στις οποίες ανήκουν αγγλικοί σύλλογοι είναι οι Μπαχάμες, η Βερμούδα, το Τζέρσι, το Λουξεμβούργο, η Βριμανία και το Γκουέρνσι. Ανάμεσα στους συλλόγους που ανήκουν σε αυτούς του φορολογικούς παραδείσους είναι και η Τότεναμ (Μπαχάμες).
Ο Prem Sikka, καθηγητής λογιστικής στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, εξήγησε ότι οι αγοραπωλησίες δεν είναι το μοναδικό σκοτεινό σημείο, καθώς υπάρχουν πλεονεκτήματα και στην περίπτωση που κάποιος από τους ιδιοκτήτες παίρνει ένα δάνειο.
Η Premier League και η Football League δεν απάντησαν στην κριτική για αυτή την πρακτική. Απλά τόνισαν το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπόκεινται στους ίδιους νόμους σε περίπτωση που παρουσιάσουν κέρδη. Στο παράδειγμα της Γιουνάιτεντ, όμως, το δάνειο των Γκλέιζερς, που αποπληρώνεται από τα κέρδη, πρακτικά καθιστά τον σύλλογο μη κερδοφόρο και αυτό οδήγησε στη μη πληρωμή φόρων τα τελευταία χρόνια. Η Premier League τόνισε και τα υψηλά έσοδα από φόρους σχετικά με τα συμβόλαιο των ποδοσφαιριστών, που το περασμένο έτος απέφερε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες.
Οι σύλλογοι με μετοχές σε εταιρείες με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους:
Premier League: Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Λέστερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ΚΠΡ, Σάντερλαντ, Τότεναμ
Championship: Μπέρμιγχαμ, Μπλάκμπερν, Μπόλτον, Μπόρνμουθ, Τσάρλτον, Ντέρμπι, Φούλαμ, Ίπσουιτς, Μίλγουολ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουότφορντ, Γουλβς
League One: Κόβεντρι, Πρέστον, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
League Two: Τσέλτεναμ, Χάρτπουλ, Σριούσμπερι, Σάουυεντ

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: