Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Τι έκανες στα playoffs Ολυμπιακέ;

Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν δέκα σερί συμμετοχές στα playoffs της Ευρωλίγκας. Το www.sport-fm.gr θυμάται τι έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» στις εννιά προηγούμενες.

Τι έκανες στα playoffs Ολυμπιακέ;
Επί δέκα συναπτά έτη ο Ολυμπιακός είναι πιστός στο ραντεβού του με τις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας και φέτος στο δρόμο για την πρόκριση στο Final 4 της Μαδρίτης έχει μπροστά του την Μπαρτσελόνα, η οποία είναι η μοναδική που μοιράζεται μαζί του αυτό το επίτευγμα.

Στο διάστημα αυτό, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ταξιδέψει σε τέσσερα Final 4, συμμετέχοντας σε τρεις τελικούς και κατακτώντας το τρόπαιο δύο φορές.

Η αρχή της δεκαετίας

Το πρώτο –από τα εννιά που ακολούθησαν- σκαλοπάτι για την ομάδα του Πειραιά ήταν τη σεζόν 2005/06 κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τότε, το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση πήγαινε στην ομάδα που θα έφτανε πρώτη στις δύο νίκες στη σειρά, με τους «ερυθρόλευκους» να έπαιζαν με μειονέκτημα έδρας. Στο πρώτο παιχνίδι, η «ομάδα του λαού» είχε επικρατήσει με 87-78, για να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, νικώντας με 76-70 και έχοντας κορυφαίο τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη με 17 πόντους. Όμως, στο τελευταίο ματς στο Ισραήλ, παρά το γεγονός πως οι Πειραιώτες ήταν κοντά ηττήθηκαν με 77-73.



Δεν ήταν στα… μέτρα του

Την επόμενη σεζόν (2006/07), ο Ολυμπιακός με τον Πίνι Γκέρσον πάγκο του, που είχε διαδεχθεί τον Γιόνας Καζλάουσκας, θα αντιμετώπιζε την Ταού Κεράμικα (νυν Λαμποράλ Κούτσα). Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να αντισταθούν αρκετά στην… ομάδαρα των Βάσκων που είχε μεταξύ άλλων Σκόλα, Πριχιόνι, Ρακότσεβιτς, Πλάνινιτς, Τελέτοβιτς και Σπλίτερ, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν με δύο ήττες (59-84 στην Ισπανία, 89-95 στον Πειραιά).

«Ξύπνησε» την αρκούδα

Τη σεζόν 2007/08, ο Ολυμπιακός έκανε ονειρικό ξεκίνημα στη σειρά κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, επικρατώντας μέσα στη Μόσχα με 76-74, χάρη σε ένα buzzer beater του Λιν Γκριρ. Μάλιστα, αυτή είναι και η τελευταία εντός έδρας ήττα για τους Ρώσους στα playoffs της Ευρωλίγκας από τότε! Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για την ομάδα του Πειραιά, καθώς η… αρκούδα έδειξε τα «νύχια» της, παίρνοντας αρχικά τη νίκη μέσα στο ΣΕΦ (73-83) και τη δεύτερη -που χρειαζόταν για να προκριθεί- στο γήπεδό της (81-56).



«Βασιλική» επιστροφή στην ελίτ

Η σεζόν 2008/09 ήταν ορόσημο για τον Ολυμπιακό, καθώς κατάφερε προκριθεί στο Final 4 της Ευρωλίγκας ύστερα από δέκα χρόνια και εκείνο που είχε γίνει στο Μόναχο το 1999. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά εγκαινιάστηκε και το νέο σύστημα των playoffs (που ισχύει μέχρι και σήμερα), όπου η σειρά θα ήταν πέντε παιχνιδιών (2-2-1) και το «εισιτήριο» θα έπαιρνε η ομάδα που θα έφτανε πρώτη τις τρεις νίκες. Μπροστά του είχε να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία και απέκλεισε με 3-1, νικώντας στα δύο πρώτα ματς στο ΣΕΦ (88-79, 79-73), χάνοντας το τρίτο (63-71), αλλά επικρατώντας στο τέταρτο μέσα στη Μαδρίτη (78-75).



Περίπατος με τους Πολωνούς

Το 2009/10 ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει τον πιο εύκολο –θεωρητικά- αντίπαλο της ιστορίας του στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Αυτός ήταν η Πρόκομ και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας. Νικώντας δύσκολα στο πρώτο ματς (83-79) και εύκολα στο δεύτερο (90-73), οι Πειραιώτες ταξίδεψαν στην Πολωνία για το ένα ροζ φύλλο που θα τους έδινε την πρόκριση. Στο τρίτο παιχνίδι, η ομάδα του Τρεφλ επικράτησε με 81-78, ωστόσο στο τέταρτο οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησε κανένα περιθώριο και με το εμφατικό 86-70, έκλεισαν μία θέση για το Παρίσι.



Ma che… κάζο

Το 2010/11 ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα έδρας κόντρα στη Σιένα, με τη σειρά να ξεκινά με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, αλλά να καταλήγει σε… φιάσκο. Στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν επίδειξη δύναμης συντρίβοντας τους Ιταλούς με 89-41. Όμως, στο δεύτερο παιχνίδι οι αντίπαλοι εκμεταλλεύτηκαν τα… μεθεόρτια των Πειραιωτών, επικρατώντας με 82-65 και με δύο νίκες (72-81, 76-88) στην Τοσκάνη ήταν αυτοί που βρέθηκαν στη Βαρκελώνη.



Εκδίκηση και μετά… έπος

Το… έπος της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε για τον Ολυμπιακό, αφότου ξεχρέωσε το προηγούμενο… γραμμάτιο που είχε κόντρα στη Σιένα. Οι «ερυθρόλευκοι» θα έβρισκαν ξανά στο δρόμο τους για το Final 4 τους Ιταλούς και με μειονέκτημα έδρας αυτή τη φορά, ωστόσο η κατάληξη ήταν εντελώς διαφορετική. Στο πρώτο παιχνίδι στην Τοσκάνη τα «μωρά» του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκαναν το… σπάσιμο, επικρατώντας με 82-75. Στο δεύτερο, η Σιένα έμεινε «ζωντανή» παίρνοντας τη ρεβάνς στον πόντο (80-81), αλλά με δύο νίκες (75-55, 76-69) στο Σεφ οι Πειραιώτες πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, με τη συνέχεια να γίνεται γνωστή…



Back to back μέσω Εφές

Με την back to back κατάκτηση της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός μπήκε σε αυτό το «κλειστό κλαμπ» των ομάδων που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο, αλλά για να φτάσει στο Λονδίνο και να γράψει με χρυσά γράμματα τις νέες σελίδες στην ιστορία του, έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αναντολού Εφές. Και πράγματι οι Τούρκοι αποδείχθηκαν «σκληρό καρύδι», καθώς οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι είχαν το πλεονέκτημα έδρας, χρειάστηκαν πέντε παιχνίδια για να καταβάλουν την αντίστασή τους, αφού καμία από τις δύο ομάδες δεν έχασε στην έδρα της.

Στα πρώτα δύο ματς, οι Πειραιώτες πήραν ισάριθμες νίκες (67-62, 71-53) για να τους πληρώσουν με το ίδιο… νόμισμα οι αντίπαλοί τους (72-83, 73-74). Ωστόσο, στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει… χατίρια και έτσι πήρε την πρόκριση με το τελικό 82-72.



Πολύ σκληρός, αλλά… λύγισε

Η σειρά αυτή ξεκίνησε με… μουρμούρες και τελείωσε με… ευχές. Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν πως η Ρεάλ «διάλεξε» επίτηδες τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά. Από τη μία, η «βασίλισσα» πέτυχε το σκοπό της, αφού προκρίθηκε, όμως από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι» πούλησαν ακριβά το… τομάρι τους, αφού η σειρά οδηγήθηκε σε πέντε παιχνίδια, ενώ παράλληλα κατάφεραν να γίνουν η πρώτη ομάδα της σεζόν –σε όλες τις διοργανώσεις- που θα νικούσε το σύνολο του Πάμπλο Λάσο.

Στα δύο πρώτα ματς της Μαδρίτης, οι «μερένχες» πήραν ισάριθμες νίκες (71-88, 77-82), όμως το «κάστρο» του ΣΕΦ είχε έναν… βασιλιά κι αυτός ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 (78-76, 71-62). Στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς η «βασίλισσα» επικράτησε με 83-69 και πήρε την πρόκριση για το Final 4 του Μιλάνου, όπου συνοδευόμενη από την… ευχή του Παναγιώτη Αγγελόπουλου δεν κατάφερε να γευτεί το «νέκταρ» της κατάκτησης, χάνοντας στον τελικό από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ… *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: