Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Κέζος: «Από μικρή ηλικία μπαίνουν οι βάσεις…»

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του ο Αντώνης Κέζος μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για τον τρόπο που λειτουργούν οι εκπαιδευτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κέζος: «Από μικρή ηλικία μπαίνουν οι βάσεις…»
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο «Το επαγγελματικό πλάνο φυσικής κατάστασης» μίλησε ο Αντώνης Κέζος στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για τον τρόπο που λειτουργούν οι εκπαιδευτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκείνο που τόνισε ο πρώην γυμναστής της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΑΠΟΕΛ είναι πως οι βάσεις σε έναν αθλητή μπαίνουν από την παιδική του ηλικία και εκεί χρειάζεται να δώσουν βάση όλοι οι άνθρωποι που τον περιτρυγιρίζουν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Κέζος στην εκπομπή «Τα πάντα όλα» με τον Μάκη Διόγο και τον Γιάννη Κυφωνίδη

Για το βιβλίο του με τίτλο: «Το επαγγελματικό πλάνο φυσικής κατάστασης»:

«Αν ένας αθλητής δεν είναι ψυχοσωματικά έτοιμος, δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό. Πρώτα εκείνο που πρέπει να κοιτάμε είναι η διαχείριση σε αυτούς τους τομείς και μετά το πρακτικό κομμάτι, που είναι η προπόνηση, η φυσική κατάσταση και άλλα. Πολύ σημαντικό είναι η ποδοσφαιρική παιδεία που έχει ένα παιδί, το περιβάλλον του, όπως οι συγγενείς του και οι προπονητές. Οι προπονητές πρέπει να είναι γνώστες αθλητικής ψυχολογίας. Μόνο με μία λέξη που μπορείς να πεις σε ένα παιδί να περιγράψεις τα πάντα που μπορεί να διαβάσει σε ένα βιβλίο. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα παιδί μικρό σε ηλικία. Το ποδόσφαιρο είναι ένα: από την παιδική ηλικία μέχρι το τέλος της καριέρας ενός αθλητή. Εκείνο που αλλάζει είναι η ένταση. Πλέον η προπόνηση είναι ταυτόχρονα φυσική κατάσταση, τακτική και τεχνική. Μέσα σε όλα αυτά δουλεύει εκείνα που προανέφερα. Το πλάνο είναι το ίδιο με λιγότερη ένταση, αφού έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες. Από μικρή ηλικία μπορούν να μπουν οι βάσεις και στην εφηβεία του θα είναι έτοιμος ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος από τα 15 χρόνια του και μετά μπορεί να δουλέψει και στην τακτική. Θα είναι καλό να διαβάσει το βιβλίο ένας αθλητής ή ένας εκπαιδευτής για να μάθει πιο σωστά τι πρέπει να κάνει μέσα από την προπόνηση».

Για τις διαφορές των νεαρών Ελλήνων με τα αντίστοιχα παιδιά του εξωτερικού:

«Η σωματοδομή παίζει σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο. Οι Γερμανοί, οι Άγγελοι παίρνουν δυνατά κορμιά και δίνουν βάση στην τακτική του ποδοσφαιριστή. Όμως ένας ποδοσφαιριστής για να αναπτυχθεί χρειάζεται να κάνει αυτό που πρέπει στην ηλικία του. Το παιδί χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε ορισμένους τομείς. Αν ένα παιδί δεν έχει εκπαιδευτεί εκεί που πρέπει, τότε θα το βρει μπροστά του στα 17 του χρόνια. Παιδιά που έχω συνεργαστεί, όπως ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς, ο Κονέ, ο Ταχτσίδης, έχουν χαρακτηριστικά από τη φύση τους και με τη δουλειά τους την έχουν αναπτύξει, με αποτέλεσμα να βλέπετε που είναι αυτά τα παιδιά τώρα».

Για τη δουλειά που θα μπορούσε να γίνει στα σχολεία ή στις ομάδες της γειτονιάς:

«Αυτή η ηλικία είναι πάρα πολύ ευαίσθητη. Αν το μάθει σωστά, θα το κάνει σωστά μία σωστά. Αν το μάθει λάθος, θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να το διορθώσει. Είναι πολύ σημαντική και ευαίσθητη ηλικία αυτή. Αν το μάθει το παιχνίδι εναπόκειται στον εκπαιδευτή, αν επιμορφώνεται και πολλά άλλα. Άμα κλείσεις το… βιβλίο πώς θα προσφέρεις σε ένα παιδί, πρέπει ο εκπαιδευτής να μαθαίνει συνεχώς».

*** Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο του Αντώνη Κέζου – «Το επαγγελματικό πλάνο φυσικής κατάστασης» στο sportbook.gr
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: