Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«'Ετσι κατάφερε ο Αλέγκρι να απογειώσει την Γιουβέντους»

Ο ρεπόρτερ του Tutto Mercato Web, Γκαετάνο Μοτσιάρο αναλύει στο gazzetta.gr την φετινή Γιουβέντους. Οι έξυπνες κινήσεις του Αλέγκρι στην σκακιέρα του πάγκου, η ομαλή μετάβαση στη μετα-Κόντε εποχή και οι πιθανότητες κατάκτησης του Champions League.  
Αθόρυβος, μεθοδικός, συγκροτημένος. Ο Μαξ Αλέγκρι στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της Γιουβέντους κατάφερε να πείσει και τον πλέον απαιτητικό της «Γηραιάς Κυρίας» για τις προπονητές ικανότητες του οδηγώντας τον ιταλικό σύλλογο σε απόσταση αναπνοής από το τρεμπλ!
Ανάλαβε το περασμένο καλοκαίρι το βαρύ φορτίο της διαδοχής του απόλυτα επιτυχημένου Γιουβεντίνου, Αντόνιο Κόντε ανεβάζοντας ακόμη ένα επίπεδο την Γιουβε.
Οι «μπιανκονέρι» αφού σφράγισαν το τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα, προκρίθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια στον τελικό του Champions League ενώ διεκδικούν σε πέντε μέρες και το Κύπελλο με αντίπαλο την Λάτσιο.

Το gazzetta.gr ζήτησε την άποψη του ρεπόρτερ του tuttomercatoweb, Γκαετάνο Μοτσιάρο για την εξαιρετική φετινή παρουσία των «μπιανκονέρι».
«Δεν περίμενα τόσο μεγάλη συνεισφορά από τον Αλέγκρι στην Γιουβέντους. Η ομάδα ήταν δημιούργημα του Κόντε και αναμφίβολα η απόφαση του να αποχωρήσει με σόκαρε.
Ο Κόντε παράλαβε την Γιουβέντους μετά από δύο διαδοχικές σεζόν όπου τερμάτισε στην 7η θέση και δημιούργησε την μεγαλύτερη ομάδα της Ιταλίας κατακτώντας τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, το τελευταίο με 102 βαθμούς!
Ο Κόντε πάνω από όλα είναι Γιουβεντίνος και μετά από την δουλειά που έκανε έμοιαζε απίθανο να τον ξεπεράσει κάποιος άλλος προπονητής.
Εκτός των άλλων, ο Αλέγκρι είχε αποτύχει με την Μίλαν. Ο Αλέγκρι δεν ασκεί την ίδια εξουσία με τον Κόντε, ούτε μπορεί να πει κανείς πως τρέφει την ίδια αγάπη για την Γιουβέντους.
Έτσι όταν τον περασμένο Απρίλη, όταν παραιτήθηκε ο Κόντε περιμέναμε το τέλος μιας εποχής».

Όπως εξηγεί ο Ιταλός ρεπόρτερ, ο Αλέγκρι δεν βιάστηκε να προβεί σε αλλαγές προσθέτοντας με ομαλό τρόπο τα δικά του συστατικά.
«Ο Αλέγκρι ήταν εξαιρετικά νοήμων αναλαμβάνοντας την Γιουβέντους χωρίς πολλά λόγια, ταπεινά. Δεν έκανε αλλαγές στο ξεκίνημα.
Γιατί να αλλάξει την δομή μίας ομάδα που κέρδιζε; Έτσι άρχισε να ακολουθεί την ίδια στρατηγική με τον Κόντε, την ίδια φιλοσοφία με το 3-5-2.
Σιγά-σιγά ο Αλέγκρι άρχισε να περνάει την δική του φιλοσοφία αφήνοντας τους ποδοσφαιριστές να αντιληφθούν πως μπορούν να κερδίζουν και με διαφορετικό τρόπο. Τροποποίησε την διάταξη της Γιουβέντους από 3-5-2 σε 4-3-1-2, δείχνοντας στους παίκτες πως δεν χρειάζεται να παίζουν με τέτοια ένταση και επιθετικότητα όπως συνέβαινε κατά την διάρκεια της θητείας του Κόντε, αλλά πως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν το μυαλό και την τεχνική του.
Σιγά-σιγά είδαμε την μεταμόρφωση στην αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές ανέπτυξαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του καταφέρνοντας να διαχειρίζονται καλύτερα τα ματς. Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού είναι πιο ευρωπαϊκός».

Ο Μοτσιάρο εστιάζει στο γεγονός πως ο Αλέγκρι είναι πιο ουσιαστικός σε σχέση με τον προκάτοχο του.
«Ο Αλέγκρι νοιάζονταν λιγότερο από τον Κόντε αναφορικά με τα ρεκόρ. Για παράδειγμα ο Κόντε προτίμησε να κατακτήσει την Serie Α με 102 βαθμούς από το να συνεχίσει στο Europa League όπου έχασαν από την Μπενφίκα.
Ο Αλέγκρι είχε την υπομονή να βοηθήσει νεοφερμένους ποδοσφαιριστές. Ο Εβρά παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ ο Μοράτα σιγά-σιφά εξελίχθηκε σε πιο πολύτιμο ποδοσφαιριστή σε σχέση με τον Γιορέντε. Ο Αλέγκρι μπόρεσε να χωρέσει στην ενδακάδα Βιδάλ, Πίρλο, Μαρκίσιο και Πογκμπά».

Στο σημείο που έχει φτάσει η Γιουβέντους το ζητούμενο είναι εάν μπορεί να ανακόψει τον φρενήρη ρυθμό της Μπαρτσελόνα.
«Οι πιθανότητες για μένα να κατακτήσει το Champions League η Γιουβέντους δεν είναι πολλές. Θα έλεγα 30%. Η Μπαρτσελόνα είναι από άλλο πλανήτη, όμως η Γιουβέντους δεν έχει να χάσει κάτι. Διαθέτει μεγάλο ενθουσιασμό.
Για όλους τους ποδοσφαιριστές αυτό θα είναι το παιχνίδι της ζωής τους και σε ένα ματς τα πάντα μπορούν να συμβούν. Θυμηθείτε την Τσέλσι το 2012».




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: