Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

O ΠΑΟΚ στα ουράνια!

Σαν σήμερα, την Κυριακή 16 Ιουνίου 1985, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα, και η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ έκανε αφιέρωμα για αυτή τη σημαντική στιγμή της ιστορίας της.

O ΠΑΟΚ στα ουράνια
Η ενημέρωση της ΠΑΕ

Η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό ήταν το τελευταίο τυπικό εμπόδιο χωρίς βαθμολογική σημασία, αφού ο ΠΑΟΚ μαθηματικά εξασφάλισε τον τίτλο μια αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος Ελλάδας της περιόδου 1984-85, μετά την λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και το 2-2 του Παναθηναϊκού με τον Πιερικό στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.

Η απονομή του τροπαίου ήταν… στον αέρα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Ιουνίου, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε καταθέσει ένσταση κατά του κύρους της αναμέτρησης του με τον Εθνικό που είχε γίνει στις 17 Μαρτίου 1985 επειδή η ομάδα του Πειραιά είχε χρησιμοποιήσει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης αντί του Περιστερίου.

Ο αθλητικός δικαστής απέρριψε για τυπικούς λόγους την ένσταση, αφού οι “πράσινοι” δεν είχαν αναφέρει τίποτε στον διαιτητή ώστε να γραφτεί στο φύλλο αγώνα και έτσι η ήττα από τον Εθνικό με 1-0 επικυρώθηκε με αποτέλεσμα ο αγώνας της τελευταίας αγωνιστικής στην Τούμπα να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Κώστας Σκούρας, θα ταξίδευε στην Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει το τρόπαιο του δεύτερου πρωταθλήματος που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ και είχε δείξει να το αγκαλιάζει από πολύ νωρίς εκείνη την περίοδο. Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πορεία προς τον τίτλο εδώ.

Ο Δικέφαλος ουσιαστικά είχε δείξει τις προθέσεις του από τον πρώτο γύρο και η νίκη του μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο επί του Παναθηναϊκού με 1-0 με γκολ του Ράντε Πάπριτσα στο 79ο λεπτό, είχε χαρακτηριστεί ως “διπλό τίτλου” από τις εφημερίδες, αφού έδινε πέντε βαθμούς διαφορά στην βαθμολογία από τον δεύτερο Παναθηναϊκό με το τέλος του πρώτου γύρου δεδομένου φυσικά και του βαθμολογικού συστήματος 2-1-0 που ίσχυε εκείνη την περίοδο.

Η υποδοχή από 3.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ στο αεροδρόμιο ήταν ακόμη ένα στοιχείο επιβεβαίωσης για την σημασία της πρώτης εκτός έδρας νίκης επί του Παναθηναϊκού στην Αθήνα.

Ο ΠΑΟΚ πήρε από νωρίς κεφάλι στην κούρσα εκείνης της σεζόν, αφού ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες (Απόλλων εκτός – Άρη εντός – Εθνικός εκτός – Ολυμπιακός εντός) και συνέχισε με ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ στην Αθήνα. Έβγαλε αήττητος όλα τα ματς που έγιναν μέσα στο 1984 για εκείνη την περίοδο και παρά το άσχημο ποδαρικό με την ήττα στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 3-1 στις 6 Ιανουαρίου 1985 δεν έπεσε από την πρώτη θέση σε καμία στιγμή.

Στις 17 Φεβρουαρίου μετά τις εκτός έδρας ήττες από τον Άρη με 3-0 και τον Ολυμπιακό με 2-1 οι αντίπαλοι αναθάρρησαν και οι εφημερίδες έγραφαν χαρακτηριστικά πως «Το πρωτάθλημα ξαναρχίζει», αλλά ο ΠΑΟΚ είχε διαφορετική γνώμη και συνέχισε χωρίς ήττα από εκεί και πέρα την πορεία του προς την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος της ιστορίας του. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα της σεζόν εδώ.

Την Κυριακή στις 17:15 ακριβώς, ο υπουργός Εμπορίου και μέλος του ΠΑΟΚΝίκος Ακριτίδης απένειμε το κύπελλο του πρωταθλητή στον αρχηγό του Δικεφάλου Κώστα Ιωσηφίδη και άρχισε το παραλήρημα.

Το τρόπαιο πέρασε από τα χέρια όλων και μετά τον μάνατζερ της ομάδας εκείνης της σεζόν, Γιώργο Κούδα και τον Μλάντεν Φορτούλα που είχε αναλάβει ρόλο στους τερματοφύλακες της ομάδας, ενώ ακολούθως έφτασε και στον προπονητή Βάλτερ Σκότσικ που είχε αναλάβει το καλοκαίρι ερχόμενος από την Λάρισα.

«Σήμερα είναι η καλύτερη μου στιγμή στο ποδόσφαιρο. Πρωταθλήματα και κύπελλα σήκωσα σαν παίκτης και προπονητής της Ραπίντ Βιέννης, αλλά ποτέ δεν ένιωσα τη σημερινή χαρά. Τέτοια αποθέωση δεν φανταζόμουν ούτε στο καλύτερο όνειρο μου».

Ο ΠΑΟΚ πετούσε στους ουρανούς λίγο πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, αφού στις 4:30 έκανε την εμφάνιση του πάνω από την Τούμπα ένα ελικόπτερο εταιρείας οδικής βοήθειας που ήταν στολισμένο με ασπρόμαυρες σημαίες και πανό. Αρχικά πετούσαν μπαλόνια και μετά το τελευταίο σφύριγμα προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο και αποβίβασε δύο όμορφες κοπέλες που φορούσαν εμφανίσεις του ΠΑΟΚ και έδωσαν λουλούδια και στεφάνια νίκης στους ποδοσφαιριστές.

Διαβάστε αναλυτικά το αφιέρωμα του paokfc.gr σχετικά με το πρωτάθλημα του 1985 εδώ. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: