Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Pregame ανάλυση: Juventus - Barcelona!

Το gazzetta.gr παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση πριν από τον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Μπαρτσελόνα, των αναλυτών - συνεργατών, κ.κ. Αθανάσιο Τερζή και Μιχαήλ Τσοκακτσίδη.
Των Αθανασίου Τερζή και Μιχαήλ Τσοκακτσίδη
ADVERTISEMENT
Οι δυο ομάδες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου στις εγχώριες διοργανώσεις, θα επιδιώξουν το treble μονομαχώντας στον τελικό του Champions League.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Του Μιχάλη Τσοκακτσίδη
Η Γιουβέντους έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο στην Ιταλία έφτασε μέχρι τον τελικό του CHL και ένα βήμα πριν το treble, με τον Allegri να χρησιμοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς δύο σχηματισμούς, το 4-3-1-2 και το 5-3-2. Δύο σχηματισμούς που τους έχει εφαρμόσει με εξαιρετική επιτυχία και αποτελεσματικότητα, τόσο ανάλογα με τον αντίπαλο και τον στόχο τον οποίο είχε στο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, όσο πολλές φορές και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και ανάλογα πάντα με τις συνθήκες και τις τακτικές καταστάσεις οι οποίες διαμορφώνονταν.
Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Έχοντας να αντιμετωπίσει το 4-3-3 της Μπαρτσελόνα με πιθανή αντίπαλη 3άδα μεσαίων τους Busquets, Rakitic, Iniesta και με το δυνατό σημείο του αντιπάλου να είναι η ταχύτητα και ποιότητα στα άκρα με Alves, Messi και J. Alba Neymar, το πιο πιθανό είναι να επιλέξει να ξεκινήσει με τον ρόμβο με στόχο να έχει την υπεραριθμία στο κέντρο με μία δυνατή 4αδα μέσων (Pirlo, Marchisio, Pogba, Vidal) και σε συνδυασμό με τους 2 επιθετικούς Morata και Tevez απέναντι σε Pique και Mascherano να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την αγωνιστική κατάσταση (4 v 3 + 2 v 2) από τον άξονα. 
Από την εικόνα που έχουμε για την φετινή Γιούβε, ειδικά στα παιχνίδια του Champions League, και σε συνδυασμό με τα δεδομένα της αναμέτρησης οι πιθανοί στόχοι της στο σημερινό παιχνίδι μπορεί να είναι:
Φάση Επίθεσης
1) η εκδήλωση άμεσης επίθεσης με γρήγορη κάθετη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των 2 επιθετικών στο χώρο στη σχέση 2 v 2 (καθώς και τα ανεβάσματα των Alves και J.Alba), με πάσα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.
2) η εκδήλωση γρήγορης κάθετης ανάπτυξης με εκμετάλλευση των 2 επιθετικών Tevez και Morata καθώς και των Vidal και Pogba με εφαρμογή συνδυαστικού παιχνιδιού (μπάλα στην πλάτη της αντίπαλης μεσαίας γραμμής) με δημιουργία και εκμετάλλευση της υπεραριθμίας πάνω στην περιοχή. Με τους Pirlo και Marchisio (ειδικά σήμερα) να δίνουν ισορροπία. Η Γιουβέντους εκδηλώνει τις επιθέσεις της με αυτή την μορφή, με 3 χαρακτηριστικούς τρόπους.
α) όταν η πάσα πάει στον Morata ο Tevez κινείται πίσω του (φεύγοντας από το μαρκάρισμα του αντιπάλου του για να τον υποστηρίξει και να πάρει την πίσω πάσα και στη συνέχεια να προκαλέσει τον αντίπαλο με τους Pogba Vidal και Morata να κινούνται στο χώρο.
β) όταν η μπάλα πάει στον Tevez η άμεση υποστήριξη δίνεται συνήθως από τον Vidal.
γ) ο Tevez χαμηλώνει φεύγοντας από το μαρκάρισμα του αντιπάλου για να ζητήσει και να πάρει την μπάλα στην πλάτη των αντίπαλων μέσων (στο μεσοδιάστημα) και στη συνέχεια να προκαλέσει τον αντίπαλο με τους Pogba Vidal και Morata να κινούνται στο χώρο.

3) Στις περιπτώσεις που δεν θα μπορεί να βγάλει τα παραπάνω η Γιουβέντους θα προσπαθήσει να ελέγξει τον ρυθμό με κυκλοφορία και κράτημα μπάλας (οι παίκτες της είναι πολύ καλοί σε αυτό) και εκμετάλλευση της σχέσης 2 v 1 (Barzagli, Bonucci vs Suarez) από πίσω και 4 v 3 στον άξονα και εκεί να βρει τις λύσεις ανάλογα με την αμυντική συμπεριφορά και τις προσαρμογές του αντιπάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να δούμε τον Vidal να κινείται παράλληλα και προς τα πλάγια για να στηρίζει και να δίνει επιπλέον λύσεις αλλά και για να δημιουργήσει έξτρα πρόβλημα στους Alves και J. Alba
Ενώ αν o Marchisio δημιουργεί το πλάτος, ο Vidal θα έρχεται μέσα και πιο κοντά στον Pirlo, με τον Tevez επίσης να χαμηλώνει και να ζητάει μπάλα πιο πίσω για να διατηρείται η υπεραριθμία 4 v 3 στον άξονα.
Σε αυτή την περίπτωση εκεί που ελέγχει το ρυθμό και κτίζει την επίθεση, θα θελήσει (με απότομη αλλαγή ρυθμού) να παίξει κάθετα και με τις κινήσεις που αναφέραμε προηγουμένως ή όταν η μπάλα πάει στα πλάγια π.χ σε Lichsteiner ή Marchisio ή Vidal και ανεβεί ο Alves πάνω, να πραγματοποιήσει πάσες στην κίνηση του επιθετικού στην πλάτη του με τους υπόλοιπους παίκτες να πατάνε γρήγορα περιοχή.

Όλα αυτά βέβαια με πρωταρχικό γνώμονα για τον Allegri η ομάδα του να έχει ισορροπία, να μη θέλει να ανοίξει ο ρυθμός και να αφήσει ανοικτό γήπεδο στον αντίπαλο γενικά, αλλά και στην αρνητική μετάβαση (την στιγμή που χάνεται η μπάλα) ειδικότερα.
Φάση Άμυνας
Μεγάλη η απώλεια του Chiellini τόσο αγωνιστικά όσο και από άποψη προσωπικότητας.
Στην φάση άμυνας και για να αντιμετωπίσει την υπεραριθμία της Μπαρτσελόνα στα πλάγια και το πιθανό πρόβλημα με την επιθετικότητα των Alves και J.Alba, ο πιθανός στόχος θα είναι η εφαρμογή πίεσης στην μία πλευρά (με την μετατόπιση του ρόμβου) έτσι ώστε να δημιουργηθεί δυνατή πλευρά εκεί, να μην παίρνουν εύκολα μπάλες στα πόδια οι Messi, Neymar και παράλληλα να αποτρέψει την αλλαγή της κατεύθυνσης του παιχνιδιού από τους παίκτες της Μπαρτσελόνα προς την άλλη (αδύνατη πλευρά για την Γιούβε).

Αν η Γιουβέντους καταφέρει σε τέτοια κατάσταση να κλέψει μπάλες, είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξει να εκδηλώσει άμεσα γρήγορη επίθεση για να εκμεταλλευθεί πιθανή ανισσοροπία της αντίπαλης άμυνας.
Ενώ στην περίπτωση που οι Ισπανοί καταφέρνουν και αλλάζουν το παιχνίδι από την μία πλευρά στην άλλη για να μην δημιουργηθούν χώροι και αποστάσεις ο σχηματισμός θα μετατρέπεται άμεσα σε ευθεία, με τον Vidal να έρχεται πίσω και τους 2 επιθετικούς επίσης να γυρίζουν και να μικραίνουν την απόσταση από τη μεσαία γραμμή.

Σίγουρα σε τόσο υψηλό επίπεδο όλοι οι παίκτες είναι ικανοί να έρθουν στο γκολ, αλλά εκτός από την επιθετική 3αδα της Μπαρτσα οι υπόλοιποι παίκτες της και ειδικά οι μεσαίοι δεν έρχονται στο γκολ. Χαρακτηριστικό ότι οι Neymar Messi και Suarez έχουν σκοράρει τα 25/28 γκολ στη διοργάνωση και μονό ο Rakitic σκόραρε από την φάση των νοκ άουτ αγώνων και μετά.
Ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 89% των γκολ της Μπαρτσα σημειωθήκαν μέσα από την περιοχή και μόλις 3 από αυτά με κεφαλιά εκεί όπου ούτος η άλλως η Γιουβέντους είναι πολύ αποτελεσματική.
Έχοντας αυτά υπόψη το κλειδί για τους Ιταλούς θα είναι να καταφέρουν να αποτρέψουν τον αντίπαλο από το να βγάλει ανάπτυξη στην πλάτη της άμυνας τους και μέσα στην περιοχή (είτε με ατομική ενέργεια είτε με συνεργασία) και να εγκλωβίσουν το παιχνίδι των Ισπανών γύρω και έξω από την περιοχή.
Η ομάδα του Enrique περισσότερο θα πάει σε παιχνίδι θέσεων και θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ατομική ικανότητα και ποιότητα των Messi, Neimar και Suarez και εκεί ο Allegri σίγουρα θα πάει σε βοήθειες με πιθανό ίσως στόχο όταν οι 2 πρώτοι έχουν την μπάλα να προσπαθεί να αποτρέψει την εσωτερική κίνηση τους με την μπάλα και να τους οδηγεί προς τα έξω στο αδύναμο πόδι και στη σέντρα

ενώ αν το αποτέλεσμα την ευνοεί πιθανόν ο σχηματισμός να αλλάξει σε 5-3-2 (αν και η έλλειψη του Chiellini είναι πολύ σημαντική), με την άμυνα να εφαρμόζεται πιο χαμηλά.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
1) Η εκμετάλλευση της υπεραριθμίας στον άξονα με βάση την οποία
  • Να μπορέσει να εκδηλώσει γρήγορες και αποτελεσματικές επιθέσεις
  • Να μπορέσει να ελέγξει τον ρυθμό με κράτημα και κυκλοφορία μπάλας και να εκδηλώσει τις επιθέσεις της τον κατάλληλο χρόνο και από τον κατάλληλο χώρο (π.χ στις πλάτες των Alves και J. Alba)
2) Να έχει ισορροπία την στιγμή της απώλειας μπάλας έτσι ώστε να μην δώσει χώρους και δεχτεί γρήγορες επιθέσεις δίνοντας το δικαίωμα στους 3 αντίπαλους επιθετικούς να εκμεταλλευτούν την ατομική ποιότητα και ικανότητα τους.
3) Να μπορέσει να αποφύγει την διάσπαση της άμυνας της με το πέρασμα της μπάλας μέσα στην περιοχή, περιορίζοντας το παιχνίδι των αντιπάλων γύρω και έξω από την περιοχή, δεδομένου ότι η Μπαρτσελόνα δεν έρχεται εύκολα στο γκολ με σουτ έξω από την περιοχή ή με σέντρες από τα πλάγια.
4) Να εκμεταλλευθεί τις στατικές φάσεις
Συμπέρασμα: H Γιουβέντους σίγουρα είναι το αουτσάιντερ του τελικού. Απλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι σε όλα τα παιχνίδια της στη διοργάνωση, μετά την φάση των ομίλων, παρουσιάστηκε καλύτερη τακτικά και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει διαφορετικές αγωνιστικές καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι από όλους τους αντιπάλους της. Κάτι που την οδήγησε στο να βρει τις λύσεις για να φτάσει μέχρι εδώ και να αντιμετωπίζει σήμερα μία Μπαρτσελόνα, που ναι μεν έρχεται με φόρα και θεωρείται το φαβορί, αλλά δεν θα πρέπει κανένας να ξεχνάει ότι η ομάδα του Allegri στην πορεία της προς τον τελικό αντιμετώπισε και βρήκε λύσεις απέναντι σε γρήγορη ομάδα που πίεζε ψηλά, έβγαζε έντονη επιθετικότητα με συνδυαστική κάθετη ανάπτυξη και πολύ γρήγορο πέρασμα από την άμυνα στην επίθεση (Dortmund), απέναντι σε κλειστή άμυνα και ομάδα με έμφαση στην καλή αμυντική λειτουργία και τις αντεπιθέσεις (Monaco), αλλά και απέναντι σε ομάδα με μεγάλη ατομική ποιότητα και ικανότητα (Real).
Μπαρτσελόνα
Του Αθανασίου Τερζή
Η επιλογή της αρχικής ενδεκάδας όπως επίσης και του αρχικού σχηματισμού για την Barcelona δεν πρόκειται (εκτός εξαιρετικού απροόπτου) να προκαλέσει έκπληξη. Ο Enrique θα ξεκινήσει με 4-3-3 και τον Ter Stegen Τ/Φ, τους Pique, Marcherano, Alves και Alba στην άμυνα. Οι Busquets, Iniesta και Rakitic θα είναι στην μεσαία γραμμή και οι Neymar, Messi και Suarez στην επίθεση.
Φάση της επίθεσης
Στην φάση της επίθεσης η Barcelona θα επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο και να ελέγξει τον ρυθμό χρησιμοποιώντας το γνωστό passing game της και ξεκινώντας την ανάπτυξη από την άμυνα. Κατά την διατήρηση της κατοχής οι Καταλανοί έχουν την ικανότητα να διαβάζουν το παιχνίδι να αναγνωρίζουν τις αδυναμίες του αντιπάλου και να προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν.
Συνδυαστικό παιχνίδι στα αριστερά: Στα τελευταία παιχνίδια η Barcelona έχει δείξει ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο συνδυαστικό παιχνίδι στα αριστερά μεταξύ των Alba, Iniesta και Neymar με κύριο σκοπό την εκμετάλλευση του χώρου στην πλάτη του αντίπαλου πλάγιου αμυντικού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με εσωτερικές κινήσεις του Alba έπειτα από πάσα στον Neymar που βρίσκεται πάνω στην γραμμή.
Άλλη μια επιλογή είναι η διαγώνια κίνηση του Iniesta προς τον χώρο αυτόν με σκοπό να υποδεχτεί την πάσα του Neymar.
Τέλος όταν ο Alba ήταν πάνω στην γραμμή, ο χώρος πίσω από τον αντίπαλο μπακ (που δημιουργούνταν από το κατέβασμα χαμηλά του Neymar), γίνονταν εκμεταλλεύσιμος από τις κινήσεις overlap του αριστερού πλάγιου αμυντικού της Barcelona.
Εκμετάλλευση της ψηλά τοποθετημένης αμυντικής γραμμής με τις συγχρονισμένες κινήσεις των πλάγιων αμυντικών ή των επιθετικών μέσων που ξεκινούσαν από χαμηλές θέσεις: Είναι πολύ πιθανό η Juventus να επιδιώξει να αμυνθεί στο μεσαίο 1/3 ή χαμηλότερα. Κατά την φάση της άμυνας η ομάδα του Allegri θα προσπαθήσει να περιορίσει τον χώρο μεταξύ των γραμμών διατηρώντας ένα συμπαγή σχηματισμό και κρατώντας ψηλά την αμυντική γραμμή. Η Barcelona όταν αντιμετώπισε αυτήν την στρατηγική (π.χ. εναντίον της Bayern) χρησιμοποίησε καλά συγχρονισμένες κινήσεις των πλάγιων αμυντικών και των επιθετικών μέσων που ξεκινούσαν από χαμηλές θέσεις. Οι παίκτες αυτοί εκμεταλλεύονταν τις κινήσεις με την μπάλα προς τον άξονα, είτε του Messi είτε του Neymar και κάποιες φορές του Iniesta, καθώς επίσης και την ικανότητα των τελευταίων στο να πραγματοποιούν ποιοτικές τελικές πάσες.
Εκμετάλλευση της ψηλά τοποθετημένης αμυντικής γραμμής με τις συγχρονισμένες κινήσεις των επιθετικών: Επίσης η Barca χρησιμοποίησε τις καλά συγχρονισμένες κινήσεις των επιθετικών της που αφού κατάφεραν να αποφύγουν το οφσάιντ έκαναν την κατάλληλη διαγώνια κίνηση για να εκμεταλλευτούν την ικανότητα του Messi στο να βρίσκει τον τρόπο να πραγματοποιεί την τελική πάσα ακόμη και υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.
Ατομική ποιότητα: Οι τρεις επιθετικοί της Barcelona αλλά και ο Iniesta είναι παίκτες που μπορούν να καθορίσουν την μοίρα ενός αγώνα. Υπήρξαν άλλωστε αρκετά παιχνίδια στην διάρκεια της περιόδου που η αντίπαλη άμυνα διασπάστηκε από τις προσωπικές εμπνεύσεις ενός εκ των τεσσάρων.
Φάση της άμυνας
Η Barcelona κατά την φάση της άμυνας θα επιδιώξει να εμποδίσει την Juventus από το να αναπτυχθεί από την άμυνα, εφαρμόζοντας πίεση ψηλά. Σκοπός είναι να αναγκάσει τους αντίπαλους αμυντικούς να καταφύγουν σε μακρινές και χωρίς ακρίβεια μεταβιβάσεις οι οποίες θα όχι μόνο θα εξουδετερώνονται εύκολα από τους αμυντικούς της αλλά θα δίνει την δυνατότητα στους τελευταίους να ξεκινήσουν νέα επίθεση.
Αμυντική προσέγγιση εναντίον του 4-3-1-2 ή του 4-4-2 σε ρόμβο: Ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιημένους σχηματισμούς της Juventus αυτήν την περίοδο είναι το 4-3-1-2 ή 4-4-2 σε ρόμβο. Η Barcelona αντιμετώπισε τον εν λόγω σχηματισμό στους αγώνες της εναντίον της Bayern.
Κατά την αλληλεπίδραση του 4-3-1-2 με το 4-3-3 της Barca, μια κατάσταση 4 v 2 δημιουργείται στα μετόπισθεν της Καταλανικής ομάδας, ενώ η Juventus διατηρεί ένα πλεονέκτημα με 4 v 3 στην μεσαία γραμμή αλλά και στα μετόπισθεν της. Το πρόβλημα για την Barcelona όσον αφορά την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της Juve από την άμυνα είναι η αντιμετώπιση του ελεύθερου από μαρκάρισμα Pirlo.
Για να περιορίσει τον Pirlo η Barca, πιθανότατα θα μετατρέπει τον σχηματισμό της σε 4-4-2 κατά την φάση της άμυνας. Ο Busquets θα ανεβεί ψηλότερα στην ίδια ευθεία με τους Iniesta και Rakitic ενώ ο Neymar θα κατεβεί λίγο χαμηλότερα. Η μετατροπή αυτή θα μειώσει την απόσταση του Busquets από τον Pirlo και ο αμυντικός μέσος της Barcelona θα μπορεί να περιορίσει τον διαθέσιμο χώρο και χρόνο του Pirlo. Καθώς ο Vidal θα είναι τοποθετημένος πίσω από τον Busquets, θα μπορεί να προωθείται και να δημιουργεί κατάσταση 4 v 3 στα μετόπισθεν των Καταλανών ή να κατεβαίνει χαμηλά και να δημιουργεί κατάσταση 4 v 4 στην μεσαία γραμμή.
Με δεδομένη την προωθημένη θέση του αμυντικού μέσου της Barca και την αδυναμία του να παρέχει βοήθειες στα μετόπισθεν και οι δύο πλάγιοι αμυντικοί της Barca θα είναι τοποθετημένοι σε χαμηλές θέσεις ώστε να διατηρούν την αριθμητική υπεροχή (4 v 3) όταν ο Vidal θα είναι ψηλά
Όταν αυτός θα είναι χαμηλά, τουλάχιστον ένας από τους δύο θα μένει κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς, ώστε να υπάρχει κατάσταση 3 v 2 εναντίον των δύο επιθετικών της Juventus.
Επιπλέον καθώς ο Rakitic θα είναι τοποθετημένος κοντά στην πλάγια γραμμή, θα είναι ευκολότερο για αυτόν να ακολουθεί και να περιορίζει τις προωθήσεις του Evra, καθώς ο Messi θα μένει πιθανόν σε προωθημένη θέση.
Αμυντική προσέγγιση εναντίον του 3-5-2: Στην περίπτωση που η Juventus χρησιμοποιήσει τον σχηματισμό 3-5-2 (είναι δύσκολο να συμβεί λόγω της απουσίας του Chiellini), θα υπάρχει κατάσταση 4 v 2 στα μετόπισθεν της Barca, 3 v 3 στην μεσαία γραμμή και 3 v 2 στα μετόπισθεν της Juventus. Ο Busquets θα μετατοπισθεί πιο μπροστά στην ευθεία των επιθετικών μέσων ώστε να είναι κοντά στον Pirlo, ενώ ο Neymar θα κατεβεί χαμηλότερα για να ελέγχει τον Licht/ner. Ο ελεύθερος παίκτης για την Juve θα είναι ο αριστερός μπακ –χαφ Evra. Το μαρκάρισμα του θα το αναλάβει είτε ο Rakitic που θα μετατοπίζεται προς τα πλάγια (αν ο Evra είναι χαμηλά) ή ο Alves (αν ο Evra είναι σε προωθημένη θέση). Η αντίδραση αυτή δεν θα επηρεάσει την διατήρηση της αριθμητικής υπεροχής στα μετόπισθεν της Barcelona καθώς μια κατάσταση 3 ν 2 διατηρείται.
Αμυντική προσέγγιση εναντίον του 4-4-2: Αν η Juventus χρησιμοποιήσει τον σχηματισμό 4-4-2, κάτι που έκανε εναντίον της Real, θα υπάρχει κατάσταση 4 v 2 στα μετόπισθεν της Barca, 2 v 2 στην μεσαία γραμμή και 3 v 4 στα μετόπισθεν της Juventus. Οι δύο πλάγιοι μέσοι της Ιταλικής ομάδας μπορούν να μετατρέπουν τους συσχετισμούς ανάλογα με την τοποθέτηση τους χαμηλά ή ψηλότερα και τον Busquets να αποτελεί τον παίκτη κλειδί για την ομάδα του Enrique καθώς θα είναι αυτός που θα διατηρεί την ασφάλεια για την ομάδα του.
Όταν οι δύο πλάγιοι μέσοι της Juve θα είναι σε προωθημένες θέσεις κοντά στους αντίπαλους πλάγιους μέσους, ο Busquets θα είναι τοποθετημένος κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς, ώστε να μπορεί να παράσχει βοήθεια και να εμποδίζει την δημιουργία κατάστασης 2 v 2 στο κέντρο της άμυνας.
Στην περίπτωση που και οι δύο αντίπαλοι πλάγιοι μέσοι βρίσκονται ψηλά, ο αμυντικός μέσος της Barca θα κατεβαίνει χαμηλά κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς δημιουργώντας κατάσταση 5 ν 4.
Η αντιμετώπιση του Evra θα επιτευχθεί με την μετατόπιση του Rakitic προς την πλάγια γραμμή
ή με το ανέβασμα ψηλά του Alves και την συγχρονισμένη κίνηση του Pique σε συνδυασμό με το κατέβασμα χαμηλά του Busquets.
Μεταβάσεις
Η Barcelona θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει άμεσες και αποτελεσματικές αρνητικές μεταβάσεις ώστε να ανακτήσει άμεσα την κατοχή της μπάλας. Η επιτυχία στην αρνητική μετάβαση αποτελεί σημείο κλειδί για τον έλεγχο του ρυθμού και την επίτευξη υψηλών ποσοστών κατοχής για την ομάδα του Enrique. Επιπλέον στόχος της θα είναι η διατήρηση της ασφάλειας στα μετόπισθεν οπότε θα επιδιώξει να έχει πάντα έναν παίκτη παραπάνω στην άμυνα. Αυτό θα επιτευχθεί είτε με την συμβολή του μπακ της αδύνατης πλευράς είτε με το κατέβασμα χαμηλά του Busquets.
Όσον αφορά την θετική μετάβαση είναι σίγουρο ότι αν ο Messi, ο Neymar και ο Suarez βρουν διαθέσιμο χώρο προς εκμετάλλευση στην κόντρα, είναι πολύ ικανοί στο 1 ν 1 και έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες τελικές μεταβιβάσεις κάτι που αποδείχτηκε στα πρώτα παιχνίδια εναντίον της PSG και της Bayern.  

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: