Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Top-5: Οι πιο ακριβοί under-21!!

Μόνο η ανακοίνωση απομένει για τη μεταγραφή του Ραχίμ Στέρλινγκ από την Λίβερπουλ στην Μάντσεστερ Σίτι και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις πιο ακριβές μεταγραφές παικτών κάτω των 21 ετών.
Είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι ζούμε στην εποχή που στο ποδόσφαιρο τα εκατ. ευρώ φεύφουν για... πλάκα και τα ρεκόρ των πιο δαπανηρών μεταγραφών διαδέχονται το ένα το άλλο. Σε ένα καλοκαίρι, που μέχρι στιγμής οι πιο δυνατές μετα-κινήσεις είναι αυτές των Ζοφρί Κοντογκμπιά, Ντανίλο, Αρντά Τουράν, Πάουλο Ντιμπάλα, Μέμφις Ντεπάι, Κάρλος Μπάκα, είναι θέμα ημερών να γίνει επίσημη αυτή του Ραχίμ Στέρλινγκ. Υστερα από αρκετούς μήνες το σίριαλ με το μέλλον του νεαρού Αγγλου λαμβάνει τέλος και αφού είχε αρνηθεί να ανανεώσει με την Λίβερπουλ, θα πωληθεί στην Σίτι με ένα μυθικό ποσό. Μαζί με αυτή του διεθνή επιθετικού, πάμε να δούμε τις πέντε πιο ακριβές μεταγραφές παικτών που δεν είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
62 | Ραχίμ Στέρλινγκ (Από Λίβερπουλ σε Μάντσεστερ Σίτι)
Τα όργανα είχαν αρχίσει εδώ και μήνες για τον 20χρονο επιθετικό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έκανε το μπαμ στην Λίβερπουλ και αποτέλεσε super hot prospect. Στους Reds, που δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την πορεία πρωταθλητισμού του 2013-14, έκανε τη διαφορά ακόμα και ως false-9 όντας μία κλάση πάνω από όλους τους 'κανονικούς' φορ του ρόστερ (7 γκολ και 7 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, 223 ντρίμπλες). Εκείνη η -χωρίς άδεια- συνέντευξη στην οποία μίλησε για 'έλειψη φιλοδοξίας' ήταν η αρχή του κακού και η συνέχεια δόθηκε με την άρνηση να ανανεώσει παρά την πρόταση για συμβόλαιο με αποδοχές 100.000 λίρες την εβδομάδα και παρά τις δηλώσεις του Ρότζερς ότι τον θέλει και τον υπολογίζει. Τελικά θα αποκτηθεί από τους Citizens αντί ποσού-ρεκόρ και θα αμοίβεται με 14 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σε ψηφοφορία στο Sky Sports, το 95% του κόσμου εξέφρασε την άποψη ότι το deal συμφέρει την Λίβερπουλ.
43 | Λούκας Μόουρα (Από Σαό Πάουλο σε Παρί Σεν Ζερμέν)
Στα πρώτα βήματα του χτισίματος της glamorous ομάδας του σήμερα, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε θέματα με το financial fair play και μπορούσε να τα δίνει με το τσουβάλι. Σε μία από τις τελευταίες κινήσεις του Λεονάρντο στο κλαμπ της γαλλικής πρωτεύουσας, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2012 από τον Σάο Πάουλο, με την Παρί να νικά στη μάχη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ιντερ. Το ποσό προκάλεσε εντύπωση σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και τρία χρόνια μετά, ο 31 φορές διεθνής άσος έχει δείξει τρομερά στοιχεία, όπως ταχύτητα, ντρίμπλα, διεισδυτικότητα, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο difference maker που άξιζε αυτά τα χρήματα.



35 | Λουκ Σο (Από Σαουθάμπτον σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Αγγλος, teenager και σε μία 'δύσκολη' θέση όπως είναι αυτή του αριστερού μπακ, ο Λουκ Σο με μόλις μία καλή και γεμάτη χρονιά στην Σαουθάμπτον (35 ματς στην Premier League) είδε τη μετοχή του να τρυπά το ταβάνι αφού τον ήθελε και η Τσέλσι και τελικά οι Αγιοι έβαλαν στα ταμεία τους 35 εκατ. ευρώ για να δώσουν στην Γιουνάιτεντ τον 19χρονο. Ο ξανθομάλλης άσος δεν κούμπωσε αμέσως στο Old Trafford αφού οι διαδοχικές αλλαγές συστημάτων και θέσων παικτών από τον Λουίς Φαν Γκααλ δεν επέτρεψαν να υπάρξει ρυθμός, ενώ σημαντικό ρόλο στις μόλις 16 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα στην πρώτη του χρονιά έπαιξαν και οι τραυματισμοί.
38 | Γουέιν Ρούνεϊ (Από Εβερτον σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα, ο Ρούνεϊ είναι ο μοναδικός που έχει βγάλει και με το παραπάνω τα χρήματα της μεταγραφής του και είναι ένα deal που περνάει στην ιστορία. Αφού σε μικρή ηλικία είχε αριθμούς που προκαλούσαν σοκ, ξεκίνησε να παίζει στην Εβερτον στα 17 του και το μάτι του Αλεξ Φέργκιουσον έπεσε πάνω του. Τα 38 εκατ. ευρώ που έδωσε το 2004 η Γιουνάιτεντ για να τον κάνει δικό της, σήμερα μοιάζουν πραγματικά πολύ λίγα αν λάβει κανείς υπόψη του τι έχει προσφέρει ο Αγγλος στους Κόκκινους Διαβόλους αυτά τα δέκα χρόνια. Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 30 του, ο Ρούνεϊ με 230 γκολ είναι τρίτος σκόρερ στην ιστορία του κλαμπ (Τσάρλτον 249, Λο 237) και με 48 δεύτερος στην Εθνική Αγγλίας (Τσάρλτον 49). Αν συγκρίνουμε με τα ποσά που δίνονται σήμερα, το deal για τον Ρούνεϊ ήταν η κλοπή του αιώνα.



32 | Νικολά Ανελκά (Από Αρσεναλ σε Ρεάλ Μαδρίτης)
Μετά τα 17 γκολ σε 35 αγώνες στην Premier League με την Αρσεναλ τη σεζόν 1998-99, η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να τα σκάσει χοντρά για τον Γάλλο επιθετικό για τον οποία έκανε ρεκόρ μεταγραφής με... μόλις 32 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν τόσο όμορφα όσο θα ήθελαν οι άνθρωποι των Merengues. Ο Ανελκά γρήγορα χάλασε την εικόνα του στα μάτια των οπαδών ύστερα από τσακωμούς με συμπαίκτες και ήρθε σε κόντρα με τον Ντελ Μπόσκε, παίρνοντας τιμωρία 45 ημερών επειδή αρνήθηκε να προπονηθεί. Τα 2 γκολ σε 19 αγώνες στην La Liga αποτελούν την εικόνα της παρουσίας του στην Μαδρίτη, για την οποία όμως σκόραρε εντός και εκτός στα ημιτελικά του Champions League κόντρα στην Μπάγερν και οδήγησε την Ρεάλ στον τελικό, όπου κατέκτησε τον τίτλο κόντρα στην Βαλένθια.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: