Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Top-5: Αγγλικά μπαμ της Φενέρμπαχτσέ!!

Η Φενερμπαχτσέ έκανε και επίσημα δικό της τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους παικταράδες που έγιναν Καναρίνια από αγγλικά κλαμπ.
Παραδοσιακά, οι ομάδες από τις χώρες που δεν έχουν την οικονομική δύναμη των μεγάλων πρωταθλημάτων ήταν αναγκασμένες να περιμένουν οι μεγάλοι παίκτες να περάσουν σε προχωρημένη ηλικία για να μπορούν να τους αποκτήσουν. Οι Τούρκοι όμως τα τελευταία χρόνια κάνουν ό,τι μπορούν για να πάνε κόντρα σε αυτό, τα σκάνε χοντρά και έχουν πάρει στο πρωτάθλημά τους αστέρια παγκόσμιας κλάσης που αν και δεν βρίσκονται στο peak τους, είναι σε εξαιρετική κατάσταση για να παίξουν μπάλα. Με αφορμή το «μπαμ» με τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι που έγινε Καναρίνι, θυμόμαστε τα αστέρια που φόρεσαν τη φανέλα της Φενέρμπαχτσέ με μεταγραφή από αγγλικές ομάδες...
2015 Ρόμπιν Φαν Πέρσι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Υστερα από 11 χρόνια ο Ολλανδός επιθετικός αποφάσισε να αφήσει πίσω την Αγγλία και πήρε μεταγραφή στην Φενέρ που έδωσε 6.5 εκατ. ευρώ στην Γιουνάιτεντ και ένα συμβόλαιο που δεν μπορούσε να αρνηθεί στον ίδιο. Πριν γίνει κάτοικος Τουρκίας πρόλαβε με 144 γκολ (280 αγώνες να γίνει ο δεύτερος ξένος σκόρερ στην ιστορία της Premier League (μετά τον Ανρί) και 10ος όλων των εποχών. Ο αριστεροπόδαρος επιθετικός βοήθησε τους Κόκκινους Διαβόλους να κατακτήσουν το 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας τους το 2013 και ελπίζει να κάνει το ίδιο με το τουρκικό κλαμπ, το οποίο βγήκε πολύ δυνατά στην αγορά και προκάλεσε συνωστισμό στις τάξεις των οπαδών που γέμισαν το γήπεδο σαν να ήταν αγώνας για να τον υποδεχθούν.
2015 Λουίς Νάνι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Το 2007 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε 55 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Νάνι από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τον Αντερσον από την Πόρτο. Οκτώ χρόνια μετά το ποσό μοιάζει πάρα πολύ μεγάλο και η πορεία του άσου από το Πράσινο Ακρωτήρι και 86 φορές διεθνή με την Εθνική Πορτογαλίας είχε αρχίσει να φθήνει. Ο Νάνι πέρυσι επέστρεψε ως δανεικός στην Σπόρτινγκ και έναν χρόνο μετά είπε οριστικά «αντίο» στη σχέση του με την Γιουνάιτεντ -ύστερα από 230 ματς και 40 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις- αφού παραχωρήθηκε στην Φενερμπαχτσέ με κανονική μεταγραφή.
2012 Ραούλ Μεϊρέλες (Τσέλσι)
Το 2010 ξεκίνησε η περιήγηση στην καριέρα του Ραούλ Μεϊρέλες, ο οποίος αφού μάζεψε τίτλους με την Πόρτο έκανε το βήμα για την Premier League με την Λίβερπουλ να δίνει 15 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από τους Δράκους. Εναν χρόνο αργότερα, στο τέλος της μεταγραφικής ο Πορτογάλος χαφ άλλαξε ομάδα αλλά έμεινε στο Νησί μετακομίζοντας στην Τσέλσι, που έδωσε το ίδιο ποσό για να τον πάρει από τους Reds. Ο γεμάτος tattoo διεθνής άσος προσέθεσε στην τροπαιοθήκη του το FA Cup και το Champions League με τους Μπλε όμως μετακινήθηκε ξανά και αυτό έγινε προς την Τουρκία για την Φενέρ η οποία έδωσε 10 εκατ. ευρώ για να τον πάρει. Στα Καναρίνια ο Μεϊρέλες βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια και έχει κατακτήσει πρωτάθλημα, κύπελλο και super cup.
2012 Ντιρκ Κάουτ (Λίβερπουλ)
Οπως συνέβη με Φαν Πέρσι και Νάνι φέτος, η Φενέρ έκανε διπλό χτύπημα και το 2012 αποκτώντας πέρα από τον Μεϊρέλες και τον Ντιρκ Κάουτ από την Λίβερπουλ με την οποία είχε 286 ματς και 71 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Τα Καναρίνια έδωσαν ένα εκατ. ευρώ για να τον πάρουν στην Πόλη, όμως ο μισθός του ήταν κοντά στα 3 εκατ. ευρώ συν έξτρα bonus για συμμετοχή σε κάθε αγώνα. Οπως και ο Πορτογάλος συνάδελφός του από πάνω έχει στο παρμαρέ του όλες τις... τουρκικές κούπες και αποχώρησε το καλοκαίρι που διανύουμε για να επιστρέψει στην Φέγενορντ από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του.
2005 Νικολά Ανελκά (Μάντσεστερ Σίτι)
Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2005 και ενώ στο πρώτο μισό της Premier League είχε βάλει 7 γκολ σε 19 ματς, τα Καναρίνια έδωσαν 10 εκατ. ευρώ στην Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ανελκά ήταν από τα πρώτα τόσο δυνατά «μπαμ» των Τούρκων, τους οποίους βοήθησε να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, έπαιξε μαζί τους στο Κύπελλο UEFA εκείνη τη σεζόν και στο Champions League την επόμενη. Ενάμιση χρόνο μετά, στις 25 Αυγούστου του 2006, ο Γάλλος επιθετικός επέστρεψε στο Νησί για λογαριασμό της Μπόλτον που έδωσε ένα ανάλογο για να τον αποκτήσει από την Φενερμπαχτσέ με την οποία πέτυχε 16 γκολ σε 57 εμφανίσεις.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: