Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ματ είχε η Εθνική!!

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο sport-fm.gr για την κίνηση-ματ του Κατσικάρη που άλλαξε τη μοίρα του αγώνα με την παρέα του Λοτζέσκι και ξόρκισε τα φαντάσματα στο... στοιχειωμένο γήπεδο της Λιλ.

Ματ είχε η Εθνική
Ουφ, πάει κι αυτό από τη μέση… Η Εθνική έβαλε τέλος στον κύκλο των χαμένων νοκ άουτ και ξεμπερδεύοντας με το Βέλγιο ετοιμάζεται να ξορκίσει έναν ακόμη δαίμονα, αφού κατά τα φαινόμενα στο διάβα της στα προημιτελικά θα βρεθεί η Ισπανία.

Τα λόγια των «παλιών» στα αποδυτήρια απομάκρυναν το φόβο της αποτυχίας και έδωσαν σε όλους τη σιγουριά της επιτυχίας, ενώ ο άσος στο μανίκι του Φώτη Κατσικάρη ήταν το σχήμα με τους τρεις γκαρντ. Κάτι που είχε χρησιμοποιηθεί ελάχιστα ως… καθόλου στα φιλικά (προφανώς προτιμήθηκε το όπλο να μείνει κρυφό για τους αντιπάλους), αλλά βγήκε από τη φαρέτρα σε καταστάσεις κρίσεων. Μέχρι τώρα το Ευρωμπάσκετ αποδεικνύεται συνταγή επιτυχίας για την ελληνική ομάδα και απομακρύνει και τις τελευταίες αμφιβολίες για το αν ήταν τελικά απαραίτητοι πέντε «κοντοί» σε αυτή την ομάδα.

Η εικόνα της Εθνικής στο πρώτο μέρος ξύπνησε «φαντάσματα» προηγούμενων ετών. Άλλωστε σε κλειστό που... φυσά, ακούγονται να τρίζουν μεταλλικές κατασκευές και πέφτουν σποραδικά σταγόνες, το σκηνικό μοιάζει με στοιχειωμένο σπίτι. Το περίεργο μπάσκετ των Βέλγων, με πολλά τρίποντα και ελάχιστο παιχνίδι ρακέτας, αλλά και η καλή τους αμυντική λειτουργία βραχυκύκλωσαν την ελληνική ομάδα. Στα μετόπισθεν είδαμε πολλές φορές ψηλούς να τρέχουν και να μη φτάνουν να κόψουν μακρινά σουτ και κοντούς να ξεμοναχιάζονται με αντίπαλους σέντερ, τον Βαν Ρόσομ να προκαλεί ρήγματα και τον Λοτζέσκι πάντα οπλισμένο. Στην άλλη πλευρά του παρκέ, η προσαρμοσμένη στον Σπανούλη άμυνα λειτούργησε κι όταν χρησιμοποιήθηκε η ζώνη οι διεθνείς είχαν κακές επιλογές και άστοχα σουτ.

Η επιστράτευση του σχήματος με τρεις κοντούς και τον Αντετοκούνμπο «τεσσάρι» αποδείχτηκε φαεινή ιδέα από τον Φώτη Κατσικάρη. Η ελληνική άμυνα έγινε πιο ευέλικτη, επιθετική και πιεστική, ενώ στον αντίποδα υπήρχε περισσότερη δημιουργία, μεγαλύτεροι χώροι και καλύτερο σουτ, με κάποια χαμένα ριμπάουντ να αποτελούν πλέον το μοναδικό «ψεγάδι». Ο Μάντζαρης αποτελείωσε τον Βαν Ρόσομ με τις «τανάλιες» του αποδεικνύοντας πως ουδείς περισσεύει σε αυτή την ομάδα, ο Σπανούλης ανέλαβε δράση, ο Μπουρούσης συνέχισε τη δουλειά που είχε αρχίσει ο Κουφός από το πρώτο μέρος και η Εθνική χάθηκε από τον ορίζοντα των Βέλγων, που πέταξαν νωρίς λευκή πετσέτα ρίχνοντας στη μάχη τον κοντοπίθαρο βετεράνο Μποσκό και τον Φελαϊνί του μπάσκετ Εμβουεμά.

Πρόκριση με συνοπτικές διαδικασίες, λοιπόν, αλλά αυτό δεν είναι για την Εθνική παρά το μίνιμουμ καθήκον. Πλέον έχει τρεις μέρες για το παιχνίδι που αποτελεί τη λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ μιας σπουδαίας επιτυχίας και μιας μάλλον αποτυχίας. Ας κοπιάσει ο επόμενος! *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: