Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Το Κύπελλο «φτιάχνει» τη φετινή σεζόν, το πρωτάθλημα τη νέα!!

Ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει για τη σημασία της φετινής διοργάνωσης του Κυπέλλου και για την υπηρεσία που προσφέρει ο Ολυμπιακός στους τρεις με τις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα.

Το Κύπελλο «φτιάχνει» τη φετινή σεζόν, το πρωτάθλημα τη νέα!
Του Θοδωρή Τσούτσου

Το Κύπελλο μπαίνει στη ζωή μας. Σπουδαία τα λάχανα, θα πει κανείς. Ας περάσουν μερικοί γύροι, ας έρθουν τα ντέρμπι, ας φτάσουμε στη στιγμή που οι ομάδες θα κοιτάζουν κατάματα τον τίτλο και το ξανασυζητάμε...

Οπως εξελίσσεται το φετινό πρωτάθλημα, έχοντας πια συμπληρώσει το 1/4 και κάτι της φετινής διοργάνωσης, φαίνεται ότι το φετινό Κύπελλο θα γίνει το "αποκούμπι" των ομάδων, που αγωνιστική με αγωνιστική συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Θα φανεί παράδοξο, αλλά μοιάζει με πολύ πιθανό σενάριο το φετινό Κύπελλο να κρίνει ακόμη και ολόκληρη τη χρονιά για κάποιες ομάδες...

Ο Ολυμπιακός, με αυτό το 8 στα 8 στο πρωτάθλημα, στην πραγματικότητα έχει προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία στους τρεις βασικούς αντιπάλους του. Σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Οι δύο Δικέφαλοι μάλιστα, μοιάζουν να έχουν συνειδητοποιήσει καλύτερα από το τριφύλλι ποια είναι η ουσία της φετινής χρονιάς. Ισως και γιατί ήδη έχουν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Ενώ ο Παναθηναϊκός ακόμα όχι.

Για τους τρεις, λοιπόν, ο σημαντικός στόχος της χρονιάς είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα. Την επόμενη χρονιά, με λίγα λόγια. Τότε που θα έχουν "τρέξει" μερικούς μήνες ακόμη στο σχέδιο που έχουν δημιουργήσει για τις ομάδες τους, αλλά και τότε που ο αντίπαλός τους, ο Ολυμπιακός θα κληθεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια να ετοιμάσει μια χρονιά με μεγαλύτερη βιασύνη. Κι αυτό διότι ο πρωταθλητής θα χρειαστεί να παίξει στα πλέι οφ για να μπει στους ομίλους του Champions` League. Αρα νωρίτερα προετοιμασία, πιο γρήγορος μεταγραφικός σχεδιασμός, άγχος που έχουν νιώσει στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός αγωνιζόμενοι στα προκριματικά και γεμίζοντας με τεράστια πίεση (πολλές φορές και εσωστρέφεια) από το καλοκαίρι.

Ολα αυτά είναι άγνωστα μονοπάτια για τον Ολυμπιακό των τελευταίων χρόνων. Με την επιπλέον παράμετρο μάλιστα ότι αυτοί οι δύο αγώνες για την πρόκριση στους ομίλους, θα κρίνουν 25 εκατ. ευρώ. Οποιος και να είναι ο αντίπαλος, πιθανότατα χειρότερος από τους ερυθρόλευκους, το ζητούμενο θα είναι πολύ μεγάλο για να μην δοθεί η απαιτούμενη σημασία από τον σύλλογο. Θα πείτε οι άλλοι δεν θα παίζουν. Ασφαλώς και θα παίζουν και από νωρίτερα. Αλλά Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν πια το know how, ενώ η ΑΕΚ θα ζει (αν ζει) την επιστροφή της στην Ευρώπη.

Αφενός αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που θα βιώσει ο Ολυμπιακός και αφετέρου η προετοιμασία από φέτος για του χρόνου, αν αυτό γίνει σωστά και μεθοδικά και χωρίς αποπροσανατολισμό με μια ξαφνική και μάλλον ψεύτικη ελπίδα διεκδίκησης του τρέχοντος πρωταθλήματος, μπορούν να είναι αξιοποιήσιμα για τους τρεις. Αρκεί να το "καρφώσουν" στο μυαλό τους, να βρουν τον τρόπο να το επικοινωνήσουν σωστά και πολύ περισσότερο να το εφαρμόσουν.

Το Κύπελλο, όμως, για να έρθουμε και στην πρεμιέρα των "μεγάλων" στη διοργάνωση, είναι μια άλλη συζήτηση. Εκεί δεν κρίνεται η αγωνιστική πρόοδος που θα έχουν οι ομάδες που προετοιμάζονται για το μέλλον τους. Δεν κρίνονται οικονομικά θέματα. Εκεί κρίνεται καθαρά και μόνο ένας τίτλος. Τελεία. Χωρίς μα και αλλά... Για αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία. Ισως ακόμα - ακόμα και μεγαλύτερη από ένα πρωτάθλημα που μοιάζει "τελειωμένο" με τους συσχετισμούς που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Ακόμη και αυτό αν δεν το αντιλαμβανόμαστε τώρα. Οταν έρθει η ώρα, θα το καταλάβουμε...
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: